Το μεγαλύτερο αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων στον κόσμο, το Defense News, αναφέρει μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αφορά την έγκριση δυνητικής πώλησης τεσσάρων φρεγατών και του εξοπλισμού τους, αξίας 6,9 δισεκ. δολαρίων, ότι “ η τύχη αυτής της ελληνογαλλικής συμφωνίας είναι ασαφής”, προκαλώντας εγκεφαλικά στο Παρίσι.
Το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι “ η Ελλάδα επιδίωξε από έξι ειδικευμένες κυβερνητικές/βιομηχανικές ομάδες, να λάβει από την καθεμία ξεχωριστά επιστολές προθέσεων (LOA) που περιγράφουν επακριβώς τις προσφορές τους.
Για τις ΗΠΑ, αυτή η ειδοποίηση του Κογκρέσου είναι το τελευταίο βήμα προτού η LOA σταλεί στην Αθήνα, αν όχι την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, τότε στις 7 Ιανουαρίου”, ανέφεραν οι πηγές της ιστοσελίδας.
Τον Σεπτέμβριο, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία με την Ελλάδα, για την πώληση τριών φρεγατών από τη γαλλική Naval Group, έναντι 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ή περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επιλογή αγοράς ενός ακόμη πλοίου.
Η ανακοίνωση δεν αντιμετώπισε όμως σοβαρές απαιτήσεις που διαβιβάστηκαν από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, όπως επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, και τι θα γίνονταν με την περιβόητη ενδιάμεση λύση.
Η ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου συνδυάστηκε με την υπογραφή στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
“Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να εκτελέσει τη συμφωνία με τη Γαλλία”, αναφέρει επί λέξη το διεθνές αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο εκπρόσωπος του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας Ερβέ Γκραντζάν δήλωσε λίγο μετά ότι είχε υπογραφεί ένα μνημόνιο κατανόησης, αλλά ότι «απομένει να υπογραφεί μια σύμβαση στη δέουσα μορφή επόμενους μήνες. Διανύουμε μια περίοδο τριών μηνών στο τέλος της οποίας θα υπογραφεί το επίσημο συμβόλαιο».
Πηγές του Defense News ανέφεραν ότι “η αμερικανική ναυτική βιομηχανία κλήθηκε από την Ελλάδα να συνεχίσει να εργάζεται για τη δική της προσφορά παρά την ανακοίνωση συμφωνίας με την Γαλλία. Η προσφορά των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε λίγο, καθώς οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να καταλάβουν εάν κάτι στον διαγωνισμό είχε αλλάξει, αλλά οι πηγές είπαν ότι η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι εξακολουθεί να θέλει οι ΗΠΑ να υποβάλουν μια ολοκληρωμένη πρότασή τους.
Είπαν ότι είναι πιθανό η γαλλική συμφωνία να μην μπορεί να εκτελεστεί, ή ότι θα μπορούσε να εκτελεστεί εκτός από το ότι η Ελλάδα θα επιλέξει ορισμένα κομμάτια της προσφοράς των ΗΠΑ για την συνέχεια.
Οι πηγές σημείωσαν ότι η Ελλάδα ήθελε συγκεκριμένα η Lockheed Martin να προσαρμόσει τις ελληνικές απαιτήσεις σε μια φρεγάτα πολλαπλών αποστολών με συγκεκριμένους τρόπους για να ενισχύσει τις δυνατότητες αντιαεροπορικού και ανθυποβρυχιακού πολέμου, παρόλο που η γαλλική φρεγάτα έχει αντιαεροπορικές δυνατότητες για παράδειγμα”.
Πρόκειται πιθανόν για ένα ακόμη επεισόδιο ρήξης μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ, ενώ όπως όλα δείχνουν η Αθήνα είναι σφόδρα δυσαρεστημένη με την στάση των Γάλλων σχετικά με τα ανάληψη εργασιών από την ελληνική αμυντική βιομηχανία, κάτι που κατανοήσαμε καλά μετά τις πληροφορίες περί απόρριψης των Κορβετών Gowind από τον ελληνικό διαγωνισμό.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα οφείλει να διασφαλίσει στο ακέραιο, τα ελληνικά συμφέροντα και μόνο αυτά.
Επίσης υπενθυμίζουμε ότι μόνο τα Χωρικά ύδατα ή Αιγιαλίτιδα ζώνη ( εύρους 6 ναυτικών μιλίων, όπως είναι σήμερα) αποτελούν μέρος της επικράτειας της Ελλάδας και μόνο αυτά καλύπτονται από τις προβλέψεις του άρθρου 2 της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας, προκαλώντας αρχικά ενστάσεις στην Αθήνα για την αληθοφάνεια της αμυντικής συνεργασίας με το Παρίσι.