Οπλικά συστήματα

Το Ισραήλ σβήνει από το χάρτη τα τουρκικά UAV με νέο "υπερόπλο" ηλεκτρονικού πολέμου

Είναι δεδομένο ότι οι απαιτήσεις ενός σύγχρονου πολέμου αυξάνονται συνεχώς , ενώ διαμορφώνονται νέα δόγματα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων με την προσθήκη νέων οπλικών συστημάτων.

Επίσης είναι γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η ύπαρξη και  η χρήση drone στα πεδία των μαχών έχουν λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας στην επίτευξη της νίκης, με ποιό πρόσφατη την νίκη των Αζέρων έναντι των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα χρόνο πρίν, χάρη στα τουρκικά UAV Bayraktar.

Στην πολεμική βιομηχανία ένας είναι ο κανόνας με βάση την αέναη εξέλιξη των οπλικών συστημάτων. Κάθε όπλο έχει το αντίπαλο όπλο του.

Με βάση τα παραπάνω οι αμυντικές βιομηχανίες προηγμένων τεχνολογικά κρατών το τελευταίο χρονικό διάστημα κινούνται εμφατικά σε 2 άξονες, ο πρώτος η κατασκευή καλύτερων ποιοτικά drone και ο δεύτερος η κατασκευή antidrone συστημάτων για την  αποτελεσματική άμυνα έναντι του εχθρού.

Τα νέα συστήματα (EW) Scorpius

Η Israel Aerospace Industries παρουσίασε πρόσφατα  μια οικογένεια νέων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου για την καταπολέμηση μιας σειράς απειλών με στοχευμένες ακτίνες.

Συγκεκριμένα η εν λόγω εταιρεία  παρουσίασε μια οικογένεια νέων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (EW) την Πέμπτη, τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν μια σειρά από απειλές, συμπεριλαμβανομένων UAV, πλοίων, πυραύλων και συστημάτων ραντάρ.

Η οικογένεια συστημάτων Scorpius σαρώνει ολόκληρη τη γύρω περιοχή για στόχους και αναπτύσσει στενά εστιασμένες δέσμες για να παρεμβαίνει σε πολλαπλές απειλές σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

Το σύστημα διακόπτει αποτελεσματικά τη λειτουργία των ηλεκτρομαγνητικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ραντάρ, των ηλεκτρονικών αισθητήρων, της πλοήγησης και των επικοινωνιών δεδομένων.

Tο υπόψιν σύστημα  έχει άνευ προηγουμένου ευαισθησία δέκτη και ισχύ μετάδοσης, επιτρέποντάς του να ανιχνεύει και να αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές διαφορετικών ειδών ταυτόχρονα από πολύ πιο μακρινές αποστάσεις από ότι στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η οικογένεια Scorpius περιλαμβάνει πέντε συστήματα: το Scorpius G (εδάφους), N (ναυτικό), SP (αέρα - αυτοπροστασία), SJ (αέρας - standoff jammer) και το Scorpius T (εκπαιδευτικό).

Το Scorpius G είναι ένα κινητό, επίγειο σύστημα EW που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και την παρεμπόδιση απειλών από το έδαφος και τον αέρα. Το σύστημα μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα με όχημα και είναι ένα σύστημα αεράμυνας «soft-kill» που δημιουργεί έναν ηλεκτρονικό θόλο προστασίας πάνω από μια ευρεία περιοχή.

Το Scorpius N υπερασπίζεται τα πλοία από προηγμένες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ, των UAV και των αερομεταφερόμενων ραντάρ απεικόνισης. Η εξαιρετικά υψηλή εμβέλεια του συστήματος παρέχει έγκαιρη ανίχνευση και στόχευση απειλών.

Το Scorpius SP είναι ένα λοβό αυτοπροστασίας για μαχητικά αεροσκάφη, ενώ το SJ είναι ένας παρεμβολέας που διακόπτει μια σειρά εχθρικών εναέριων και επίγειων ηλεκτρομαγνητικών επιχειρήσεων. Το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε μαχητικά και αεροσκάφη αποστολής για αποστολές συνοδείας και εμπλοκής stand-off ή σε στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη. Λειτουργεί αυτόματα και μπορεί να παρέχει προστασία έναντι όλων των τύπων απειλών Air-to-Air και Surface-to-Air.

Το Scorpius T παρέχει εκπαίδευση ηλεκτρονικού πολέμου (EW) για πιλότους. Το σύστημα μιμείται μια ποικιλία σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας ταυτόχρονα από μια ενιαία πλατφόρμα και μπορεί να υποστηρίξει εκπαίδευση για αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διεθνούς εναέριας άσκησης με την επωνυμία  "Γαλάζια Σημαία", της μεγαλύτερης και απαιτητικότερης ισραηλινής άσκησης.

«Το σύγχρονο πεδίο μάχης εξαρτάται από τον ηλεκτρομαγνητικό τομέα για την ανίχνευση, τις επικοινωνίες και την πλοήγηση», δήλωσε ο Adi Dulberg, γενικός διευθυντής του Τμήματος Πληροφοριών της IAI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η προστασία της χρήσης του ηλεκτρομαγνητικού τομέα για τις δυνάμεις μας, ενώ αρνούμαστε τη χρήση του από τον εχθρό, έχει γίνει κρίσιμη αποστολή για την επίτευξη νίκης στη μάχη και για τη διασφάλιση της υπεροχής των δυνάμεών μας στο πεδίο της μάχης.

«Η νέα τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από τους ταλαντούχους μηχανικούς της IAI, αναβαθμίζει την κλίμακα του ηλεκτρονικού πολέμου, παρέχοντας πρωτοποριακές δυνατότητες στον κόσμο για ηλεκτρονική άμυνα και διακόπτοντας τα εχθρικά συστήματα».

 

Ελλάδα-Ισραήλ

Η χώρα μας θα πρέπει να διατηρεί άριστες σχέσεις με το Ισραήλ το οποίο διατηρεί ετοιμοπόλεμες και πάρα πολύ καλά εξοπλισμένες 'Ενοπλες Δυνάμεις , αλλά και λίαν προηγμένη πολεμική βιομηχανία, από τα προϊόντα της οποίας μπορούμε αποκτώντας κάποια από αυτά να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική μας ικανότητα.

Η απόκτηση  οπλισμένων drone και antidrone συστημάτων  και η ένταξή τους σε Στρατηγικό και σε Τακτικό επίπεδο θα πρέπει να αποτελέσει τον άμεσο στόχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας, αφού γνωρίζουμε ότι το νέο τουρκικό δόγμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων έχει ως ακρογωνιαίο λίθο τα drones.

Τέλος η πολεμική μας βιομηχανία θα πρέπει να προσπαθήσει να αποκομίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οφέλη από την επαφή της με την αντίστοιχη πολύ προηγμένη του Ισραήλ.

https://www.youtube.com/watch?v=4s1XD2L5P9g

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ