Μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μεταφορά της Ελληνικής συστοιχίας των αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία. Τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια ξεπεράστηκαν και επιλύθηκαν όλες οι εκκρεμότητες με την αποστολή στην Αραβική χώρα ομάδας Επιτελών από το ΓΕΕΘΑ και την Πολεμική Αεροπορία και πλέον όλα είναι έτοιμα για τη μεταφορά και εγκατάσταση σε περιοχή κοντά στο Ριάντ του πανίσχυρου οπλικού συστήματος.
Μαζί με τη συστοιχία των Patriot, στη Σαουδική Αραβία θα μεταβεί πολυμελές κλιμάκιο περίπου 80 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία θα εγκαταστήσουν και θα χειρίζονται τους πυραύλους σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Σύμφωνα με άρθρο του Κώστα Σαρικά στο newpost.gr, η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων σταδιακή αναβάθμιση από τους Άραβες με δικά τους έξοδα του αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος σε διαμόρφωση Pac-3, την πιο σύγχρονη δηλαδή έκδοση των Patriot με σχεδόν ανάλογες δυνατότητες με αυτές των Ρωσικών S-400.
Είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο η επίσκεψη στο Ριάντ των υπουργών εξωτερικών Νίκου Δένδια και Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου για την υπογραφή της σημαντικής συμφωνίας η οποία αναβαθμίζει κατακόρυφα την στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών. Έτσι η Ελλάδα έπειτα από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναπτύσει ισχυρούς δεσμούς με μια ακόμη χώρα του Αραβικού κόσμου και μάλιστα από τις πλέον ισχυρές στην περιοχή.
Με την αποστολή των Patriot στη Σαουδική Αραβία η Αθήνα αφήνει το ‘’αποτύπωμά’’ της στην Αραβική Χερσόνησο ενώ και σε διπλωματικό επίπεδο έρχεται πιο κοντά στο Ριάντ. Μια ακόμη Αραβική χώρα δίνει ‘’ψήφο εμπιστοσύνης’’ στην Ελλάδα την ώρα που η γειτονική Τουρκία έχει επιρροή μόνο στο Κατάρ ενώ απομακρύνεται συνεχώς από όλες τις υπόλοιπες Αραβικές χώρες.
Το πρώτο «ηχηρό» βήμα στη στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών έγινε τον περασμένο Μάρτιο όταν έξι μαχητικά F-15 της Royal Saudi Air Force μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Το ‘’μάτι του γερακιού’’ όπως ονομάστηκε η μεγάλη άσκηση συνεργασίας προέβλεπε πλήθος σεναρίων και συνεκπαίδευση με όλες τις Πολεμικές Μοίρες της HAF.
Ελληνικά και Σαουδαραβικά μαχητικά πέταξαν ‘’φτερό-φτερό’’ σχεδόν σε κάθε γωνιά του αρχιπελάγους και μάλιστα σε ένα από τα σενάρια της άσκησης πέταξαν στην ακριτική Λήμνο. Νησί αποστρατικοποιημένο σύμφωνα με τις παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας.
Και αυτή η ενέργεια της RSAF προκάλεσε όπως ήταν φυσικό τον εκνευρισμό των γειτόνων που βλέπουν τη μία μετά την άλλη της χώρες της περιοχής έως και τον Περσικό κόλπο να αγνοούν τις προκλητικές θέσεις της Τουρκίας και να συνασπίζονται πίσω από τη σταθερότητα και το Διεθνές Δίκαιο.
Τον Μάιο η Αθήνα και η Πολεμική Αεροπορία ανταπέδωσε με την συμμετοχή τεσσάρων μαχητικών F-16 block 50 στην άσκηση ‘’FalconEye II’’ που διοργάνωσε στη Σαουδική Αραβία η RSAF. Στην αεροπορική βάση King Fasal βρέθηκαν τα ‘’γεράκια’’ της 341 Πολεμικής Μοίρας Βέλος με τους Έλληνες ιπτάμενους να πετούν πάνω από την έρημο και να εκπαιδεύονται μαζί με τους Σαουδάραβες συναδέλφους τους. Η άσκηση επισφραγίστηκε από την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τον Σαουδάραβα ομολογό του.