Όπως όλα δείχνουν, η αναβάθμιση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, καθώς οι διαδικασίες για την απόκτηση των γαλλικών Rafale, ολοκληρώνονται άμεσα. Το γεγονός αυτό, φαίνεται πως θα ζορίσει πολύ την Τουρκία, που όσο και να προσπαθεί να το κρύψει έχει αγχωθεί φανερά από τις νέες αγορές, της χώρας μας.
Με ευρεία πλειοψηφία «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής η προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση υπερψήφισαν, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 όπως είχαν κάνει γνωστό, καταψήφισαν τις τρεις εγκριτικές συμβάσεις.
«H εθνική αντιπροσωπεία εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα. Όλοι εξέφρασαν την θετική διάθεση ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και οι περισσότεροι το δείχνουν και με την θετική τους ψήφο», υπογράμμισε κλείνοντας τη συζήτηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Σε λιγότερο από ένα έτος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα προσγειωθεί το πρώτο Rafale στoν ιστορικό αεροδιάδρομο της Τανάγρας. Από το ερχόμενο καλοκαίρι 18 υπερηχητικές ριπές ανέμου, αυτή είναι η απόδοση της λέξης Rafale στα ελληνικά, με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και Έλληνες ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας στο χειριστήριο, θα έρθουν να πετάξουν και θα σκεπάσουν –πληρέστερα - μαζί με τον υπόλοιπο στόλο το Αιγαίο με τα φτερά τους και τα όπλα τους», είπε νωρίτερα, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους πως διαφυλάττονται στο ακέραιο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι πρέπει για να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε και συμπλήρωσε πως η προμήθεια των αεροσκαφών ουσιαστικά πως αλλάζει τις ισορροπίες ισχύος στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία που «δείχνει πρόθυμη να προσέλθει στο διάλογο, αλλά έχει προκαλέσει πριν λίγους μήνες την καθολική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας».
Σε "πανηγυρικό πλαίσιο" και η ανάρτησ του Ν. Παναγιωτόπουλου στο twitter:
«Υπό κανονικές συνθήκες, κανένα κόμμα, πόσω μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσε να συνυπογράψει μια σύμβαση που είναι διάτρητη και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημόσιου συμφέροντος στο μέλλον», είπε ο Γιώργος Τσίπρας, προσθέτοντας ωστόσο, πως το κόμμα του θα δώσει θετική ψήφο.
«Το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Είναι όπλα καταλυτικής σημασίας, με στρατηγικές δυνατότητες που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στον επιχειρησιακό χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις από το 2004 και μετά για τους χειρισμούς τους στα εξοπλιστικά επέρριψε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καλλιέργεια κλίματος υψηλων προσδοκιών, ενώ η Σοφία Σακοράφα ανέφερε πως το κόμμα της θεωρεί απαραίτητη τη λελογισμένη αύξηση των δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να αναβαθμιστούν τα οπλικά συστήματα της χώρας, αλλά αυτό «δεν γίνεται με την άτακτη κι ανακόλουθη προμήθεια εξοπλισμών».
Τα μυστικά τους όπλα που τρέμουν οι Τούρκοι
Tο υπερσύγχρονο γαλλικό μαχητικό Rafale έχει και άλλους «άσους» που θα συμβάλουν στη «θωράκιση» του Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής, όπως ανάφερε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.
Ο αισθητήρας υπερήχων (OSF) που έχει στο ρύγχος του που επιτρέπει στο μαχητικό να εγκλωβίζει παθητικά τους εχθρικούς στόχους. Δηλαδή πετάει με κλειστό ραντάρ, άρα είναι αόρατο για τα εχθρικά αεροσκάφη, εντοπίζει με τον αισθητήρα υπερήχων το εχθρικό σκάφος και βάλλει εναντίον του χωρίς μάλιστα ο πιλότος του να το γνωρίζει, καταρρίπτεται χωρίς να το καταλάβει.
Το επόμενο σύστημα είναι το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA. Έχει δυνατότητα να παρακολουθεί και να εγκλωβίζει 40 στόχους την ιδία στιγμή, και μάλιστα έχει δυνατότητα να πλήξει τους οχτώ πιο επικίνδυνους ταυτόχρονα σχεδόν.
Παράλληλα, η σύζευξη δεδομένων (link 16) του επιτρέπει να διαμορφώνει μια ενοποιημένη εικόνα του πεδίου της μάχης την οποία μοιράζει σε όλες τις πλατφόρμες, στα F-16 Viper, στα επίγεια και ιπτάμενα ραντάρ, στις φρεγάτες που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να έχουν κλειστά ραντάρ και να παίρνουν εικόνα μόνο από το link.
Τέλος, το σύστημα αυτοπροστασίας Spectra που «τυφλώνει» όχι μόνο τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας αλλά και εχθρικά μαχητικά. Δεν είναι εύκολο να εγκλωβιστεί ακόμα και από το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, ποσω μάλλον όταν πετάει σε περιοχή μακριά από τον εχθρό, διότι με τα όπλα που έχει μπορεί να καταρρίπτει αεροσκάφη ακόμα κι από απόσταση 60 χιλιομέτρων.