Η Ρωσία αναπτύσσει ένα ελικοφόρο drone για να βοηθήσει την αεράμυνά της ενάντια στα UAV. Το πλάνο, που επιταχύνθηκε αμέσως μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, θα γεμίσει ένα κενό στις ρωσικές στρατιωτικές ικανότητες.
Το νέο drone «θα εντοπίζει μικρά και χαμηλής ταχύτητας εχθρικά drones σε χαμηλά και εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα» είπε μία πηγή του ρωσικού στρατού στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα RIA Novosti αυτό το μήνα.
Η ίδια πηγή είπε ότι το ελικοφόρο drone είναι στη διαδικασία κατασκευής από τον Νοέμβριο τονίζοντας ότι οι προσπάθειες έχουν ενταθεί μετά την επιβεβαίωση του σημαντικού επιθετικού ρόλου των UAV στον πρόσφατο πόλεμο στο Αρτσάχ όταν τα τουρκικά drones βοήθησαν το Αζερμπαϊτζάν να κερδίσει σπάζοντας την άμυνα των Αρμενίων που μέχρι τότε ήταν αρραγής.
Σύμφωνα με πηγές, το νέο μοντέλο θα αναπτυχθεί βασισμένο σε ήδη υπάρχουσα τεχνολογία για να επιταχυνθεί η κατασκευή. Ωστόσο, ο αναλυτής Μιχαήλ Κονταρυόνοκ, ένας πρώην συνταγματάρχης της Αμυντικής Σοβιετικής Αεροπορίας, παραμένει σκεπτικός σχετικά με την χρήση ελικοπτέρου για αμυντικές αεροπορικές αποστολές.
«Πρέπει να κουβαλήσει πολύ εξοπλισμό και θα είναι ακριβό. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε κλασσικά χερσαία ραντάρ που μπορούν να είναι και πιο ακριβή» είπε στα Defense News.
Η ρωσική κυβέρνηση δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για αυτό.
Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό ελικόπτερο-drone που αναπτύσσεται στη Ρωσία. Ρεπορτάζ από κυβερνητική εφημερίδα ανέφερε ότι η χώρα αναπτύσσει επίσης ένα καινούριο επιθετικό ελικοφόρο drone. Το ίδιο δημοσίευμα που επικαλείται μία αναφορά από το Ινστιτούτο Ρωσικής Μαχητικής Αεροπορίας, τονίζει πως το καινούριο drone ζυγλίζει 2,5 με 3 τόνους και έχει εύρος 20 με 30 χιλιόμετρα.
Εάν έστω ένα από τα 2 ελικοφόρα drones τεθεί σε λειτουργία θα είναι το πρώτο στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία διαθέτει μεγάλο αριθμό drones για συλλογή πληροφοριών.
Η ιδέα να χρησιμοποιηθούν ελικοφόρα drones ήταν στα σκαριά από το Ναυτικό. Το 2012, η Υπηρεσία ήθελε να τεστάρει τα Horizon Air S-100 drones που είχαν πάρει άδεια χρήσης από μία τοπική εταιρεία παραγωγής η οποία συνεργαζόταν με τον αυστριακό κολοσσό Schiebel. Όμως, το project δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Το drone Orion, με μέσο εύρος υψομέτρου και μεγάλη αντοχή, αρχικά φτιάχτηκε για συλλογή πληροφοριών και παρουσιάστηκε ως αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων κατά τη διάρκεια έκθεσης του Στρατού στη Μόσχα τον Αύγουστο. Τα πρώτα 3 Orion drones, κατασκευασμένα στην Αγία Πετρούπολη από την εταιρεία Kronstadt, παραγγέλθηκαν από το ρωσικό ΥΠΑΜ τον Αύγουστο.
Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει την δυνατότητα κατασκευής τέτοιων μίνι ελικοφόρων drones και συνεργάζεται με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προοπτική αυτή...