Κρίνεται επιτακτική η άμεση απόκτηση UAV, USV drones από τη χώρα μας, προκειμένου να κλείσουμε την επικίνδυνη «ψαλίδα» σε σχέση με την Τουρκία που υπάρχει στον εν λόγω τομέα, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την έκβαση μιας πολεμικής αναμέτρησης σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Την τελευταία πενταετία τουλάχιστον γινόμαστε μάρτυρες μιας «ιδιότυπης» επανάστασης της στρατιωτικής τεχνολογίας (revolution in military affairs).
Τα κράτη πλέον προσπαθούν αγοράζοντας ή κατασκευάζοντας κατάλληλα οπλικά συστήματα, να ελαχιστοποιήσουν τις φίλιες ανθρώπινες απώλειες στο πεδίο της μάχης.
Έτσι αρχικά αναπτύχθηκαν οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, υψηλής ακρίβειας και φονικότητας, υιοθετώντας την τάση να πλήττουν τον εχθρό από απόσταση (stand-off). Με αυτόν τον τρόπο το φίλιο προσωπικό παραμένει εκτός στενής εμπλοκής με τον εχθρό, γεγονός το οποίο ανέκαθεν αποτελούσε πολλαπλασιαστή ανθρώπινων απωλειών.
Στη συνέχεια η παραπάνω θεώρηση περί διεξαγωγής του πολέμου, πέρασε σε ένα άλλο στάδιο, περισσότερο ασφαλές για το φίλιο προσωπικό.
Έτσι υιοθετήθηκε ως σκεπτικό, η διεξαγωγή του πολέμου «με μηχανικούς εκπροσώπους». Αυτοί είναι τα ρομπότ και τα UAV-UCV. Ο άνθρωπος έτσι «έφυγε» από το πεδίο της μάχης και βρέθηκε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από αυτό, σε ασφαλή για αυτόν θέση.
Ο σύγχρονος πόλεμος πλέον έχει περάσει σε «τεχνολογική διάσταση», υιοθετώντας νέα δόγματα, στα οποία όμως κοινός παρονομαστής είναι η επιβιωσιμότητα του φίλιου προσωπικού.
Ολοένα και περισσότερες χώρες υιοθετούν τις παραπάνω αντιλήψεις περί πολέμου. Η Τουρκία η οποία αποτελεί και την μεγαλύτερη απειλή για τον Ελληνισμό έχει προχωρήσει σημαντικά στον τομέα των UAV, εφαρμόζοντας το δικό της δόγμα διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων με επιτυχία, σε Β. Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η Ελλάδα έχει «μείνει πίσω» στον συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με την Τουρκία. Ωστόσο το γεγονός ότι είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ-Ισραήλ και ανήκει στην ΕΕ (Pesco), τις δίνουν την δυνατότητα αν κινηθεί γρήγορα, να υπερκαλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με την Τουρκία.
Χαλάρωση περιορισμών στην εξαγωγή UAV από τις ΗΠΑ
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει χαλαρώσει επίσημα τους περιορισμούς στην εξαγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στρατιωτικής ποιότητας σε ξένα έθνη, μια κίνηση που επιζητείται εδώ και καιρό από την αμυντική βιομηχανία.
Σύμφωνα με μια νέα πολιτική που ανακοινώθηκε πρόσφατα, τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα που πετούν με ταχύτητες κάτω των 800 χλμ / ώρα δεν θα υπόκεινται πλέον στο «τεκμήριο άρνησης» που, στην πραγματικότητα, εμπόδισε τις περισσότερες διεθνείς πωλήσεις drone όπως το MQ-9 Reaper και το RQ -4 Global Hawk.
Ο R. Clarke Cooper, βοηθός γραμματέας γραφείου πολιτικών-στρατιωτικών υποθέσεων, ανακοίνωσε μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ερμηνεύουν το καθεστώς ελέγχου τεχνολογίας πυραύλων, ή το MTCR.
Έτσι λοιπόν γίνεται επανερμηνεία του ισχύοντος νομικού πλαισίου στις ΗΠΑ αναφορικά με το εξαγώγιμο ή μη των αμερικανικών drones ,με έμφαση πλέον στην ταχύτητα.
Αυτό γίνεται μετά την διαπίστωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τους ελέγχους των εξαγωγών, η οποία είχε οδηγήσει σε γενική άρνηση των αιτημάτων των περισσότερων χωρών να αγοράσουν συστήματα «κατηγορίας-1» ικανά να μεταφέρουν ωφέλιμα φορτία 500 κιλών για περισσότερα από 300 χιλιόμετρα.
Αντί να έχουν «τεκμήριο άρνησης» για αυτά τα αεροσκάφη, όπου οι αξιωματούχοι των εξαγωγών χρειάζονταν ειδικές περιστάσεις για να επιτρέψουν την πώληση των αεροσκαφών, η νέα οδηγία θα σήμαινε ότι αυτοί οι αξιωματούχοι, θα εξετάσουν τώρα τις προτεινόμενες πωλήσεις χρησιμοποιώντας τα ίδια κριτήρια όπως και για άλλες στρατιωτικές εξαγωγές.
Ο Cooper τόνισε ότι η αναθεώρηση τακτικής στην πώληση UAVs, δεν εμπεριέχει «κανένα κίνδυνο παράδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Συστήματα υψηλότερης ταχύτητας, όπως πυραύλους cruise, υπερηχητικά εναέρια οχήματα και προηγμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης δεν επηρεάζονται από αυτήν την αναθεώρηση.»
Τα παραπάνω κατατείνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει drones, όπως το MQ-9 Reaper και το RQ -4 Global Hawk. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε σημαντικά τους «όρους του παιγνιδιού» σε Θράκη-Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Ισραήλ
Το Ισραήλ έχει προχωρήσει σημαντικά στην κατασκευή UAV αλλά και USV. Ειδικά ο συνδυασμός χρησιμοποίησης τους θα αποτελούσε για την άμυνα των νησιών μας, μια πρωτοποριακή και άκρως αξιόπιστη «αυτοματοποιημένη και στερούμενη σημαντικών απωλειών» λύση.
Η Ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems κατάφερε να τοποθετήσει μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα Skylark C, στο επίσης μη επανδρωμένο θαλάσσιο επιφανειακό όχημά της Seagull (USV).
Το Seagull USV ενσωματώνει το Skylark C, ένα θαλάσσιο drone που βασίζεται στο Skylark mini-UAS. Το Seagull, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε λειτουργία και μοιάζει με περιπολικό σκάφος, σχεδιάστηκε ως λύση για πολλές αποστολές, συμπεριλαμβανομένων των ανθυποβρυχιακού και αντιναρκικού πολέμων .
Η Elbit ανακοίνωσε στις 8 Ιουλίου 2020 ότι είχε δοκιμάσει το νέο μη επανδρωμένο σύνθετο σύστημά της , ως μέσο παροχής νέων δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών για τις ναυτικές δυνάμεις. Με βάρος απογείωσης 15 κιλών, το Skylark C παρέχει οπτική τροφοδοσία που μεταδίδεται σε χερσαίες μονάδες ελέγχου. Η προσθήκη ενός UAV επεκτείνει επίσης την οπτική γωνία του χειριστή Seagull.
Το Skylark C παρουσιάστηκε το 2016 ως στοιχείο πληροφοριών, παρακολούθησης, απόκτησης στόχων και αναγνώρισης. Ως ηλεκτρικά προωθημένο drone με χαμηλή οπτική και ακουστική υπογραφή, η εταιρεία το διαφημίζει ως ιδανικό για κρυφές επιχειρήσεις και ειδικές ναυτικές επιχειρήσεις, όπως αποστολές κατά της πειρατείας.
Η Elbit επέδειξε το Seaguell (USV), χωρίς όμως το UAV Skylark C στο βρετανικό Υπουργείο Άμυνας τον περασμένο μήνα.
Αυτή η ιδέα της ενοποίησης των UAV με την υπάρχουσα τεχνολογία αποτελεί μέρος μιας τάσης στο Ισραήλ. Η Elbit έχει ενσωματώσει το MAGNI micro-drone σε οχήματα και πωλεί μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων UAV σε χώρες που θέλουν να τα ενσωματώσουν σε όλες τις δυνάμεις του εδάφους.
Η ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems εξαγόρασε την τοπική εταιρεία με επίκεντρο τα αεροσκάφη Aeronautics Limited πέρυσι με την ελπίδα να συνδυάσει τις δυνατότητές τους. Η κίνηση θα μπορούσε να δει UAV μαζί με προαιρετικά επανδρωμένα οχήματα.
Από την πλευρά του, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει πειραματιστεί με το μη επανδρωμένο σκάφος Sea Hunter, αλλά οι αναφορές δεν δείχνουν ότι έχουν προστεθεί UAV σε αυτό.
Οι στόλοι με δυνατότητα USV γίνονται μέρος του μέλλοντος των ναυτικών επιχειρήσεων. Μικρά UAV, όπως το Scan Eagle, αναπτύσσονται από επανδρωμένα πλοία και επανδρωμένα υποβρύχια
Η σημασία των UAV καμικάζι στο Αιγαίο στο πλαίσιο της παλαϊκής άμυνας
Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.
Τα UAV καμικάζι εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους ,μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.
Δηλαδή UAV καμικάζι θα μπορεί μετά από εκπαίδευση να χειριστεί πλέον του ενεργού στρατού και των ΤΕΑ ακόμη και άνδρες και γυναίκες πολίτες.
Αλήθεια για παράδειγμα σε ποια άλλη περίπτωση ένας άνδρας ή γυναίκα 65 ή 15 ετών που ζεί σε ένα νησί μας στο Αιγαίο, εκτός από αυτήν του χειριστού UAV καμικάζι, θα δύναται να σκοτώσει ή τραυματίσει μία ομάδα επίλεκτων τούρκων πεζοναυτών ή καταδρομέων, και μάλιστα με ένα και μόνο κτύπημα;
Επίσης κρίνεται επιτακτικό η Ελλάδα να εντάξει στο οπλοστάσιό της θαλάσσια USV.
Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USVs. Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούμε, ότι τα παραπάνω UAV – USVs μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Κλείνοντας, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα άμεσης απόκτησης UAV, USV drones από τη χώρα μας, προκειμένου να κλείσουμε την επικίνδυνη «ψαλίδα» σε σχέση με την Τουρκία που υπάρχει στον εν λόγω τομέα, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την έκβαση μιας πολεμικής αναμέτρησης σε πολύ μεγάλο βαθμό.