Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Θεαματική αναβάθμιση για τους ΠΕΠ RM-70 του Ελληνικού Στρατού

Σχεδόν 30 χρόνια μετά την ένταξη τους σε υπηρεσία στον Ελληνικό Στρατό, οι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 πρόκειται να αναβαθμιστούν θεαματικά με αποτέλεσμα την αύξηση του βεληνεκούς και της ακρίβειας, και το κυριότερο από ελληνικά χέρια, από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Όπως έγινε γνωστό η κοινοπραξία ΜΙΜΑ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (MOU: Memorandum of Understanding) για την μεταφορά τεχνογνωσίας (Transfer of Technology) με τη Διεύθυνση Πυροβολικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/ΔΠΒ) και τα ΕΑΣ για την αναβάθμιση του ρουκετών των ΠΕΠ RM-70, αναφέρει το defencepoint.gr.

Ήδη η κοινοπραξία MIMA έχει προχωρήσει στη μεταβίβαση στα ΕΑΣ αριθμό προωθητικών κινητήρων ρουκετών (πυραυλοκινητήρων) για την αναβάθμιση αριθμού τους στο επίπεδο G-2000 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ, και έχει προγραμματιστεί δοκιμαστική βολή στο πεδίο.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το εγχείρημα:


>Θα αναβαθμίσει ριζικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες ενός κύριου οπλικού συστήματος του Πυροβολικού Μάχης του Ελληνικού Στρατού διπλασιάζοντας το μέγιστο βεληνεκές από 20.380 μέτρα σε μεγαλύτερο των 40.000 μέτρων. Ταυτόχρονα αυξάνει και την ακρίβεια των ρουκετών κατά περίπου 30%.

Οι βελτιωμένες επιδόσεις επιτυγχάνονται χωρίς καμία ανάγκη μετατροπής του εκτοξευτή ενώ ουδεμία αλλαγή γίνεται σε όλο το σύστημα συσκευασίας, αποθήκευσης, διανομής των ρουκετών. Τα φυσικά χαρακτηριστικά της ρουκέτας (ενδεικτικά, μήκος: 2,875 μέτρα, διαμέτρημα: 122 χλστ.) παραμένουν τα ίδια ενώ μικρή αύξηση (από 66 σε 69 κιλά) επέρχεται στο βάρος της. Επίσης ουδεμία αλλαγή απαιτείται στην εκπαίδευση του προσωπικού και τις διαδικασίες χειρισμού.

>Αξιοποιεί στο έπακρο το υφιστάμενο απόθεμα ρουκετών των 122 χλστ. που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Συγκεκριμένα κάθε ρουκέτα αποσυσκευάζεται, αποσυναρμολογείται και υποβάλλεται σε προκαταρκτική επιθεώρηση. Στη συνέχεια γίνεται έλεγχος κατάστασης της πυροκεφαλής και του πυροσωλήνα (με ακτίνες Χ).

Όσα εξαρτήματα – απάρτια βρεθούν προβληματικά καταστρέφονται και αντικαθίστανται από πλήρως λειτουργικά. Στην επόμενη φάση γίνεται η συναρμολόγηση της ρουκέτας (συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης του νέου προωθητικού κινητήρα, βλέπε συνημμένη φωτογραφία) και ο γενικός λειτουργικός έλεγχος. Μετά γίνεται η συσκευασία της και τυχαία από την κάθε μερίδα παραγωγής επιλέγεται μία ρουκέτα για να υποβληθεί σε δοκιμαστική βολή.

>Αποδίδει ρουκέτες οι οποίες εκτός των αυξημένων επιδόσεων έχουν αυξημένο όριο ζωής κατ’ ελάχιστον 10 έτη. Δηλαδή μεγιστοποιείται το όφελος από την αξιοποίηση του υπάρχοντος αποθέματος που σε διαφορετική περίπτωση θα όδευε προς καταστροφή λόγω λήξης ορίου ζωής.

>Επιτρέπει την εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας στην κατασκευή υποσυστημάτων – υποσυγκροτημάτων, αυξάνοντας την εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή, μεγιστοποιώντας την ασφάλεια εφοδιασμού και μειώνοντας το οικονομικό κόστος.

>Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υποδομών στα ΕΑΣ που μπορούν να αναλάβουν έργο για πελάτες του εξωτερικού και ταυτόχρονα την ανάπτυξη τεχνογνωσίας στον τομέα του εκσυγχρονισμού ρουκετών και γενικότερα των πυρομαχικών.

>Επιτρέπει σε σύντομο χρόνο (εφόσον απαιτηθεί) την αναβάθμιση μεγάλου αριθμού ρουκετών. Σύμφωνα με πληροφορίες η γραμμή παραγωγής που σχεδιάζεται στα ΕΑΣ θα μπορεί να αναβαθμίζει 20 ρουκέτες ανά εργάσιμη ημέρα (περίπου 5.000 ρουκέτες τον χρόνο).

Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά θετική και με άμεσο επιχειρησιακό αποτέλεσμα. Σήμερα, με βάση ανοικτές πηγές, το Πυροβολικό Μάχης του Ελληνικού Στρατού επιχειρεί 116 ΠΕΠ RM-70 (από τους 150 που είχαν αποκτηθεί από τα ανατολικογερμανικά αποθέματα το 1994 στο πλαίσιο της συνθήκης CFE).

Οι ΠΕΠ συνήθως χρησιμοποιούνται σε αποστολές Γενικής Υποστήριξης (ΓΥ) και λόγω της μεγάλης ισχύος πυρός που εκπέμπουν (80 ρουκέτες ανά όχημα, 40 στον εκτοξευτή και 40 αναχορηγία επί του οχήματος) αλλά και του μεγάλου αριθμού που βρίσκεται σε υπηρεσία δίκαια θεωρούνται ως ένας από τους σημαντικότερους ελληνικούς πολλαπλασιαστές ισχύος.

Ο διπλασιασμός του βεληνεκούς και της αύξησης της ακρίβειας επιτρέπει στον τσεχοσλοβακικής προέλευσης ΠΕΠ να επιχειρεί με αξιώσεις στο σημερινό πεδίο της μάχης σε μεγαλύτερα βεληνεκή από τα εχθρικά (άρα μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα προσβολής από τα εχθρικά πυρά αντιπυροβολικού) και αποτελεί σημαντικό βήμα στην επίτευξη κυριαρχίας επί του εχθρικού Πυροβολικού.

https://www.youtube.com/watch?v=zB4TDd_lNGA&feature=emb_logo

Χαρακτηριστικά – Δυνατότητες ΠΕΠ RM-70 (με τις διαθέσιμες ρουκέτες)


Εκτοξευτής
Διαμέτρημα Σωλήνα: 122,4 χιλ.
Μήκος Σωλήνα: 2,996 μ.
Αριθμός σωλήνων: 40

Ρουκέτα
Διαμέτρημα: 122 χιλ.
Μήκος: 2,8675-2,8810 µ.
Βάρος: 66,35 +/-0,8 χλγ.
Αρχική Ταχύτητα: 42-52 µ/d.
Μέγιστο Βεληνεκές: 20.380 µ.
Χρόνος ριπής: 40 ρουκετών 20 δλ.

Δραστική Ζώνη
Ενός πυραύλου Κύκλος ακτίνας 30 µ.
40 πυραύλων Κύκλος ακτίνας 100 µ.

Όχημα
Αυτονομία 1100 χλµ.
Αριθμός υπηρετών 5
Βάρος με πλήρωμα και 80 ρουκέτες 25,3 τόν.

Χρόνοι Αντίδρασης
Από θέση πορείας σε θέση βολής 2′ 30″
Από θέση βολής σε θέση πορείας 3′

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...