ΕΔ
Οπλικά συστήματα

Οι ελληνικές ΕΔ στην πρώτη γραμμή: Στους ισχυρότερους στρατούς της Ευρώπης ο Ελληνικός

Νέοι δρόμοι ανοίγονται για την Ελλάδα, μια χώρα που διαθέτει τις τέταρτες πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις στην ΕΕ, ενώ το Βερολίνο ετοιμάζει νέα σχέδια που θα αφορούν την έκδοση λίστας με τις απειλές για την Ευρώπη κά.

Καταρχήν η χώρα μας, η οποία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στην ΕΕ ως προς το ενεργό στρατιωτικό προσωπικό ανά 1.000 πολίτες, αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για την Άγκυρα η οποία και να θέλει δεν μπορεί να αγνοήσει στην ελληνοτουρκική διαμάχη η οποία είναι πλέον ένα ευρωπαϊκό ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεύτερον, Γερμανία και Γαλλία έχουν πάρει πολύ ζεστά την ιδέα της δημιουργίας ενός στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που ευρίσκεται σε ένα στάδιο έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ στρατιωτικών, πολιτικών και διπλωματικών εμπειρογνωμόνων.

“Λαμβάνοντας υπόψη την εκφρασμένη άποψη του Προέδρου των ΗΠΑ για το ρόλο του ΝΑΤΟ και τη φθίνουσα αποτελεσματικότητά των Αμερικανών παγκοσμίως, η προοπτική ενός στρατού της ΕΕ μπορεί να υλοποιηθεί πολύ νωρίτερα από ότι κάποιοι εκτιμούν”, αναφέρουν ΜΜΕ στην Ευρώπη.

Η αμυντική ένωση έχει στην ατζέντα της εδώ και πολύ καιρό το θέμα αυτό, ενώ πριν μερικούς μήνες ιδρύθηκε η Μόνιμη Δομημένη Αμυντική Συνεργασία, ή PESCO, για τον σκοπό αυτόν ως πρόδρομος νέων εξελίξεων.

Αλλά πόσο δυνατός θα ήταν ένας δυνητικός ευρωπαϊκός στρατός εάν οι ηγέτες της ΕΕ επιτέλους συμφωνούσαν για τη δημιουργία του;

Ένα διάγραμμα δείχνει τις χώρες της ΕΕ με τους μεγαλύτερους στρατούς, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το GlobalFirePower.com. Υπολογίστηκε σύμφωνα με το ενεργό στρατιωτικό προσωπικό και τις δυνάμεις «έτοιμες για μάχη», χωρίς να αναφερόμαστε σε πολιτικούς υπαλλήλους ή Εφέδρους:

Η Ιταλία έχει τον μεγαλύτερο μόνιμο στρατό, με 248.000 στρατιώτες, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ σειρά έχει η Ελλάδα.

Το Βερολίνο με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ θα παρουσιάσει ένα επαναστατικό σχέδιο για την άμυνα, αποκαλύπτει αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει την θέση της στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να ξεκινήσει μια πρώτη κοινή ανάλυση απειλών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την έκδοση σχετικής λίστας, ενώ θα διαπραγματευτεί και μια συμφωνία που θα επιτρέπει σε τρίτες χώρες την άμεση πρόσβαση σε προγράμματα αμυντικής συνεργασίας.

Οι δύο στόχοι αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη ώθηση για να αναζωπυρωθούν οι νεοεμφανιζόμενες αμυντικές προσπάθειες της ένωσης, ελπίζοντας να επιδειχθούν απτά αποτελέσματα μετά από μια μακρά περίοδο ενασχόλησης με το θέμα αυτό μόνο στα χαρτιά.

Η ανάλυση απειλών από όλα τα μέλη της ένωσης, η οποία αφορά άμεσα την Ελλάδα θα μπορούσε να προσφέρει ένα νέο πλαίσιο από το οποίο θα υλοποιηθούν νέες κινήσεις για παράδειγμα για την προκλητική στάση της Τουρκίας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Οι Γερμανοί ως γνωστό όμως, έχουν πολύ στενές σχέσεις με την Άγκυρα, μόνο που εκτιμάται ότι το σύνολο σχεδόν των χωρών της ΕΕ θα στηρίξει την στοχοποίηση της Τουρκίας ως απειλής της Ευρώπης στη σχετική μαύρη λίστα, ειδικά μετά τα γεγονότα του Έβρου.      

Μια τέτοια λίστα όμως, η οποία είναι ρουτίνα για πολλές εθνικές κυβερνήσεις, είναι γεγονός ότι δεν συντάχθηκε ποτέ από την ίδια την ΕΕ και αυτό έχει τεράστια σημασία για χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολλαπλούς κινδύνους από πολλές κατευθύνσεις.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανγκρέτ Κράμ-Κάρενμπαουερ περιέγραψε την όλη προσπάθεια ως αναζήτηση μιας «κοινής στρατηγικής πυξίδας» σε συνέντευξη της την Τετάρτη με think tank του Ατλαντικού Συμβουλίου.

“Η λίστα απειλών της ΕΕ για παράδειγμα, θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΕ να υιοθετήσει νέες αντιτρομοκρατικές πρωτοβουλίες στην Αφρική (Λιβύη) για να ανακουφίσει το αίτημα για παρουσία των ΗΠΑ εκεί”, είπε η ίδια.

Η εξεύρεση κοινής βάσης μεταξύ των 27 χωρών σε τόσο ακανθώδη ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας είναι από μόνη της είναι μια μεγάλη προσπάθεια, αναφέρει μεγάλο αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η διατήρηση της διατλαντικής σχέσης εν μέσω μιας προεδρίας των ΗΠΑ, η οποία θεωρείται για την Ευρώπη ως ολοένα και πιο επικίνδυνη, ειδικότερα από την Γερμανία, αναμένεται να προσθέσει μια ακόμη πρόκληση στην εξάμηνη προεδρία του Βερολίνου, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές αμυντικές εταιρείες θέλουν και αυτές την μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην πρωτοβουλία της ΕΕ που αφορά την μόνιμη αμυντική συνεργασία,( PESCO), η οποία συνοδεύεται από επιδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, κάτι που στο οποίο ήδη συζητά και η Ελλάδα για την κατασκευή Κορβετών.

Το ταμείο θα λάβει περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια για τον προϋπολογισμό που θα καλύπτει την περίοδο 2021-2027, ο οποίος είναι μειωμένος κατά 14 δισεκατομμύρια δολάρια από το αρχικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΕ πραγματικά θέλει τη δημιουργία μιας ισχυρής ευρωπαϊκής δυνάμεως, είτε ως επικουρικής δυνάμεως στο ΝΑΤΟ, είτε ως αυτούσιας στρατιωτικής δύναμης για την επιβολή των αποκαλούμενων ευρωπαϊκών συμφερόντων, τα οποία όμως γνώρισαν παταγώδη αποτυχία με την επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ στη Λιβύη.  

Από εκεί ξεκινά το πρόβλημα διότι σε αυτόν τον στρατό ουσιαστικά θα κάνουν κουμάντο οι Γερμανοί, οι οποίοι παραδοσιακά θα υλοποιούν πρώτα τα δικά τους συμφέροντα.

Από το μόνο που μπορεί να επωφεληθεί από όλα αυτά τα σχέδια η Ελλάδα, θα είναι από τα αμυντικά προγράμματα με φτηνό χρήμα και μεταφορά τεχνογνωσίας για την κατασκευή οπλικών συστημάτων σε στεριά, αέρα και θάλασσα.     

https://youtu.be/0Loho7HAweg?t=329

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ