Κύπρος

Πρόσω ολοταχώς για την αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί- Τι φοβάται η Τουρκία

Σε δώδεκα περίπου μήνες υπολογίζετι πως θα αρχίσουν τα έργα  για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί και υπολογίζεται ότι η ολοκλήρωσή τους, χρονικά τοποθετείται το 2027, το αργότερο το 2028, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Πρόκειται για ένα  στρατηγικής σημασίας έργο, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, το οποίο εισέρχεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμη είναι η προμελέτη και με βάση αυτή την εξέλιξη ξεκινά η διαδικασία της μελέτης και της συγκέντρωσης τεχνικών δεδομένων. Ενόψει του γεγονότος ότι το έργο έχει χαρακτήρα του επείγοντος, το υπουργείο Άμυνας θα προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες, με βάση τους θεσμοθετημένους κανονισμούς για αυτής της μορφής έργα, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση. Το έργο υπολογίζεται ότι θα στοιχήσει 205 εκατομμύρια ευρώ.

Με το έργο αυτό, όπως αναφέρεται αρμοδίως, ενισχύεται η στρατηγική σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς το ρόλο και τις υποχρεώσεις της στην περιοχή.

Στη βάση, όπως συναφώς ανέφερε ενημερωμένη πηγή, θα ελλιμενίζονται πολεμικά πλοία τρίτων χωρών όπως ασφαλώς και ελληνικά. Θα ελλιμενίζονται, επίσης και πλοία, που είναι επιφορτισμένα στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες είναι περιορισμένες καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν μεγάλα πλοία.

Ενδιαφέρον από τρίτους

Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα υπήρξε ενδιαφέρον από τρίτους για τη ναυτική βάση στο Μαρί. Σημειώνεται πως η Ε.Ε. θα είναι από τους χρηματοδότες αν και το έργο θα προχωρήσει με ίδια κονδύλια. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συζητά δημιουργία ναυτικής βάσης από τρίτη χώρα ή Οργανισμό, αλλά μόνο χρήση της από συμμάχους, μετά από συνεννόηση και τις ανάγκες που προκύπτουν.  Όπως είχε γίνει γνωστό, το 2019 στο Μαρί για επί τόπου μελέτη του χώρου επισκέφθηκαν ομάδες Γάλλων ειδικών. Τότε το Παρίσι είχε επιδείξει έντονο ενδιαφέρον.  Ενδιαφέρον είχε επιδείξει και η Γερμανία ενώ εμπλοκή σε μεταγενέστερο στάδιο θα έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του μηχανισμού Pesco.

Την ίδια ώρα, συζητήσεις έχουν γίνει και με  τους Αμερικανούς. Κι αυτές  επικεντρώνονται στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας λόγω και των δραστηριοτήτων της Exxon Mobil σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο ότι ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αποδεικνύεται και στην πράξη πως η γεωπολιτική αναβάθμιση, «η οποία δικαίως έχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται και να υλοποιεί και να μπορεί να εφαρμόζει πολιτικές που αφορούν την γύρω περιοχή».

Όπως είχε σημειώσει ο ΥΠΑΜ «μέσα σε αυτά τα πλαίσια θεωρούμε η ναυτική βάση είναι ένα έργο, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά, γεωπολιτικά στην περιοχή για να εξυπηρετήσει ζητήματα που αφορούν είτε ανθρωπιστικές είτε οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες έχουν να κάνουν με κράτη που ανήκουν στην ΕΕ ή και με τρίτα κράτη που είναι φίλες χώρες της Κυπριακή Δημοκρατία». Σημείωνε δε πως η Ελλάδα στηρίζει τεχνοκρατικά αυτή την προσπάθεια.

Αντίδραση της Άγκυρας

Έντονη είναι, πάντως, η αντίδραση της κατοχικής Τουρκίας στους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ναυτική βάση στο Μαρί. Τούτο προκύπτει τόσο από τα όσα λέγονται από την κατοχική πλευρά για τους σχεδιασμούς αυτούς σε επαφές αξιωματούχων της  όσο και από τα όσα εμμέσως καταγράφονται και στο ανακοινωθέν της τελευταίας συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, την 3η Οκτωβρίου. Στο ανακοινωθέν αναφερόταν, υπό τη μορφή προειδοποίησης, ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει να γίνει κατάχρηση της ειλικρινούς της προσέγγισης και των προσπαθειών της για την καλλιέργεια εδάφους συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Τονίστηκε ότι η καλύτερη επιλογή είναι η δράση με κοινή λογική».

Η κατοχική δύναμη δείχνει να ενοχλείται για τις επαφές Αθήνας και της Λευκωσία για το θέμα της βάσης αλλά και για το γεγονός ότι το έργο προχωρά.

Την ίδια ώρα, βέβαια, και τούτο δεν χρειάζεται υπενθύμιση η Άγκυρα έχει αναβαθμίσει στρατιωτικά την παρουσία της στα κατεχόμενα και με την κατασκευή, μεταξύ άλλων, ναυτικής βάσης στο Μπογάζι.

Είναι σαφές πως για τη Λευκωσία, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, η ενίσχυση των υποδομών και η κατασκευή νέων, θεωρείται κομμάτι του πάζλ για διατήρηση και ενίσχυση του ρόλου της. Και τούτο επιβεβαιώνουν και οι εξελίξεις στην περιοχή μας.

Τι φοβάται η Τουρκία;

Η Τουρκία, πάντως, μέσω των φερέφωνων στα Κατεχόμενα “θεωρεί αυτή την εξέλιξη ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη μετατροπή του νότιου τμήματος του νησιού σε στρατιωτικό κόμβο που θα εξυπηρετεί τα δυτικά συμφέροντα.

Ο Τούρκος σύμβουλος και Καθηγητής Δρ. Ata Atun είχε αναφέρει τους στόχους των ΗΠΑ για την Κύπρο, οι οποίοι προκαλούν συναγερμό στην Τουρκία:
• Οι Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και θα πιεστούν για ένα σχέδιο "αναγκαστικής" ενοποίησης το οποίο θα γίνει αποδεκτό και θα υπογραφεί στο μέλλον.
• Θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο Κυπριακό κράτος που θα ανήκει ολοκληρωτικά στην ΕΕ αντί της σημερινής «Κυπριακής Δημοκρατίας».
• Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του ενιαίου Κυπριακού κράτους, η οποία καλύπτει μια τεράστια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δηλωθεί και θα καταχωρηθεί στον ΟΗΕ.
• Μέρος αυτής της αποδεκτής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα ανήκει άμεσα στην Ελλάδα και το νέο Κυπριακό Κράτος, και όλα έμμεσα στην ΕΕ.
• Η Τουρκία θα διακόψει κάθε είδους οικονομική και στρατιωτική παρέμβαση, και τα τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από το νησί (όπως και τα ελληνικά).
• Η Ελλάδα και το νέο Κυπριακό κράτος θα έχουν μια μεγάλη πηγή πλούτου.

Τουρκία και κατεχόμενα δεν θα κυριαρχούν πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι τα σύνορα της περιβόητης Γαλάζιας Πατρίδας στην Ανατολική Μεσόγειο θα ακυρωθούν και θα αλλάξουν όλες οι συμμαχίες στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ