Κύπρος

Οι Τουρκοκύπριοι ετοιμάζουν μαζικές κατεδαφίσεις στο κατεχόμενο Βαρώσι

Μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι η κατεδάφιση και η ανοικοδόμηση κάποιων κτιρίων και η ανακαίνιση ορισμένων άλλων στο Βαρώσι, κάτι που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας του ψευδοκράτους, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ σύμφωνα με τον Κυπριακό Τύπο.

Σε δήλωσή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Αναντολού" για την 4η επέτειο από το παράνομο άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η κίνηση αυτή ξεκίνησε από την περίοδο που ο ίδιος ήταν «πρωθυπουργός» και το άνοιγμα συνέβαλε σημαντικά οικονομικά και πολιτικά οφέλη στα κατεχόμενα.

Ο αριθμός των επισκεπτών, πρόσθεσε, έχει φτάσει τα 2,2 εκατομμύρια από την πρώτη μέρα ανοίγματος του Βαρωσιού. «Το 90% των τουριστών που έρχονται στην 'τδβκ' επισκέφτηκαν σίγουρα το Βαρώσι. Το Βαρώσι είναι μια περιοχή υπό την κυριαρχία της 'τδβκ'. Ανοίγοντας την περιοχή προς χρήση για το κοινό εκπληρώσαμε την πολιτική των δύο κρατών με ίση κυριαρχία και ίσο διεθνές καθεστώς που ακολουθούμε», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το άνοιγμα του Βαρωσιού, συμπλήρωσε, είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας».«Ως ανεξάρτητο τουρκικό κράτος στη Μεσόγειο, χρησιμοποιήσαμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα για να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία και την ελευθερία της 'τδβκ' και ανοίξαμε το κλειστό Βαρώσι στον τουρκικό κόσμο. Ήταν μια εξαιρετική προσφορά», επεσήμανε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο πρώτος τους στόχος ήταν να ανοίξουν ορισμένες περιοχές για δημόσια χρήση και πέτυχαν αυτόν τον στόχο. «Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να κατεδαφίσουμε και να ξαναχτίσουμε ορισμένα κτίρια στο Βαρώσι και να ανακαινίσουμε ορισμένα άλλα και να τα προσφέρουμε στην εθνική οικονομία». Το άνοιγμα του Βαρωσιού, είπε, έχει σημαντικές άμεσες και έμμεσες συνεισφορές στην οικονομία. «Ελπίζω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω της επιτροπής ακίνητης περιουσίας», σημείωσε.

Υποστήριξε ότι μετά το 1571 το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου μετατράπηκε σε ιδιοκτησία βακουφίων και η Αγγλία μεταβίβασε την ιδιοκτησία των βακούφικων στο Βαρώσι στους Ε/κ, αντίθετα με τη συμφωνία που έγινε το 1878. «Αυτή τη στιγμή, η διοίκηση των κυπριακών ιδρυμάτων (ΕΒΚΑΦ) εργάζεται πάνω σε αυτό το θέμα και τη μεταβίβαση των περιουσιών τους Έχουν ενστάσεις για τη μεταβίβαση. Το δικαστικό σώμα λαμβάνει υπόψη αυτή την κατάσταση. Ίνσιαλλαχ θα υπάρξουν λύσεις με αυτόν τον τρόπο».

Ο Ερσίν Τατάρ υπενθύμισε ότι το Βαρώσι ήρθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν (2004) και των συνομιλιών του Κραν-Μοντάνα (2017) και συζητήθηκε η επιστροφή του στους Ε/κ. «Οι Ε/κ δεν ήθελαν ούτε ομοσπονδία, ούτε το Βαρώσι. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι διαπραγματεύσεις με βάση την ομοσπονδία αποτελούν πλέον παρελθόν». Δήλωσε ότι «το βόρειο τμήμα της Κύπρου θα συνεχίσει στο δικό του δρόμο από εδώ και στο εξής, λέγοντας: «ως κυρίαρχο κράτος, όλα τα δικαιώματα διάθεσης στο Βαρώσι ανήκουν σε εμάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τουρκικό πρακτορείο γράφει ότι στις 18 Ιουνίου 2019 το «υπουργικό συμβούλιο» είχε αποφασίσει να ληφθούν μέτρα για το άνοιγμα του Βαρωσιού και να διεξαχθεί μια επιστημονική μελέτη απογραφής με ομάδα εμπειρογνωμόνων. Άνοιξε στις 8 Οκτωβρίου 2020, είπε, η λεωφόρος Δημοκρατίας και μέρος της ακτογραμμής. Με απόφαση του «υπουργικού» και πάλι, προστίθεται, μια άλλη περιοχή αποστρατικοποιήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της πρωτοβουλίας ανοίγματος στις 12 Ιουλίου 2021, και έτσι το 3,5% μετατράπηκε σε κοινόχρηστη περιοχή (μη στρατιωτική).

Το πρακτορείο "Αναντολού" αναφέρει επίσης ότι οι «αρχές» συνεχίζουν να καλούν Ε/κ και πολίτες τρίτων χωρών που διαθέτουν ακίνητα στο Βαρώσι να υποβάλουν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ