Η Τουρκία είναι μια χώρα που θυμίζει έντονα την Γερμανία του 1938. Επιζητά ζωτικό χώρο και ενέργεια για να καταναλώσει η βαριά βιομηχανία που δημιουργεί προκειμένου να εργαστούν τα εκατομμύρια νέων Τούρκων πολιτών που επιζητούν εργασία.
Στο πλαίσιο αυτό πριν λίγες ώρες η κρατική ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας, TRΤ, μετέδωσε πως «οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων και θαλάσσιων ζώνων αδειαδότησης της ΤΔΒΚ, θα ενταθούν», κάτι που προμηνύει νέες εντάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ τουλάχιστον…
Συγκεκριμένα το TRT μετέδωσε:«Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία πραγματοποιεί τεράστια έργα στον τομέα της ενέργειας, από πυρηνικές έως ανανεώσιμες πηγές, από το φυσικό αέριο μέχρι το πετρέλαιο.
Η πρώτη ανακάλυψη πηγή ενέργειας στην Τουρκία έγινε στο πηγάδι Raman-1 στο Μπάτμαν το 1940.
Πρόσφατα, έχουν γίνει πολλές νέες ανακαλύψεις, ειδικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ανατολίας, ιδιαίτερα στο Γκαμπάρ.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 6 χιλιάδες πετρελαιοπηγές στην Τουρκία. Περίπου 2.500 από αυτά τα πηγάδια παράγουν πετρέλαιο. Σύμφωνα με τα σημερινά ευρήματα, η Τουρκία έχει 1,3 δισεκατομμύρια τόνους αποθεμάτων πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Μεταλλείων και Πετρελαιοειδών, ενώ η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου ήταν περίπου 59 χιλιάδες βαρέλια το 1999, έφτασε τα 64 χιλιάδες βαρέλια το 2020, τα 69 χιλιάδες βαρέλια το 2021 και τα 80 χιλιάδες βαρέλια στο τέλος του 2022.
Η Άνκαρα είναι αρκετά αισιόδοξη για τα αποθέματα στο όρος Γκαμπάρ. Η αξία των αποθεμάτων πετρελαίου που υπολογίζεται είναι περίπου 200 εκατομμύρια βαρέλια, εκτιμάται ότι πλησιάζει τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με την συγκεκριμένη ανακάλυψη, τα αποθέματα παραγωγής πετρελαίου της Τουρκίας αυξήθηκαν από 450 εκατομμύρια βαρέλια σε 600 εκατομμύρια βαρέλια.
H TPAO εκτιμά ότι τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου της νέας ανακάλυψης στο πεδίο Şehit Aybüke Yalçın είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο βαρέλια και τα αποθέματα που μπορούν να παραχθούν είναι περίπου 600 εκατομμύρια βαρέλια.
Η Τουρκία με τα νέα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν ανανέωσε επίσης τους στόχους της για την παραγωγή πετρελαίου. Ο στόχος των 100 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα αυξήθηκε στα 200 χιλιάδες βαρέλια.
Οι έρευνες συνεχίζονται αδιάκοπα και επεκτείνονται. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου σε 18 ακόμη κοιτάσματα σε 14 νομούς.
Μεταξύ αυτών των νομών υπάρχουν οι Γκαζίαντεπ, Αντάλια, Τσανάκκαλε, Σανλίουρφα, Ζονγκούλντακ, Ντιγιάρμπακιρ, Χακκάρι, Μπάρτιν, Καράμπουκ, Καστάμονου, Ελάζιγ, Ενίτρνε, Καχραμάνμαρας, και Κίλις.
Λέγεται ότι οι ανακαλύψεις πετρελαίου στην Τουρκία θα μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από το εξωτερικό και τα έξοδα των εισαγωγών ενέργειας. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία, ιδίως όσον αφορά τον στόχο να γίνει η Τουρκία μια ανεξάρτητη χώρα στον τομέα της ενέργειας.
Η Τουρκία συνεχίζει τις δραστηριότητές της για την εξερεύνηση πετρελαίου όχι μόνο στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει τις δραστηριότητές τους 4 πλοία γεώτρησης και 2 πλοία σεισμικής έρευνας. Τα γεωτρύπανα Fatih, Yavuz και Kanuni πραγματοποιούν γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το Abdülhamid Han εκτελεί σε μεγάλο βαθμό δραστηριότητες γεώτρησης βάσει των σεισμικών ερευνών στην περιοχή της Μεσογείου.
Φέτος, οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων και θαλάσσιων ζώνων αδειαδότησης της ΤΔΒΚ, θα ενταθούν. Προβλέπεται να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις συνολικά σε 250 χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές.
Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο στοιχείο δαπανών της Τουρκίας είναι η "ενέργεια..."
Πέρυσι εισήχθησαν 2 εκατομμύρια 965 χιλιάδες 664 τόνοι αργού πετρελαίου. Αυτό επηρεάζει άμεσα τα υπόλοιπα του προϋπολογισμού και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Με την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, η Τουρκία αναμένεται να καλύψει αρχικά το 20% των αναγκών της σε πετρέλαιο από εθνικούς πόρους. Αυτό αναμένεται να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών».