Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Το μαύρο άσπρο επιχειρούν να κάνουν οι Τούρκοι στην Κύπρο

Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι λέει ο σοφός λαός μας και στην περίπτωση της Τουρκίας ταιριάζει απόλυτα καθώς όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος η Άγκυρα «θα φροντίσει να μην ξεχαστούν οι προσπάθειες εθνοκάθαρσης και αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων από το διαιρεμένο νησί της Μεσογείου, δήλωσε την Πέμπτη ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Προεδρικού Προέδρου της χώρας Fahrettin Altun».

Η Daily Sabah αναφέρει συγκεκριμένα: ««Πρώτον, διαπράττονται φρικαλεότητες. Δεύτερον, στο πρόσωπο αυτών των φρικαλεοτήτων, υπάρχει η ένδοξη και περήφανη αντίσταση των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Αλτούν κατά την επίσκεψή του σε έκθεση Cyprus Facts στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Η έκθεση απεικονίζει τα γεγονότα που οδήγησαν στην ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, η οποία έδωσε τέλος στις φρικαλεότητες στην Κύπρο. Διαθέτει πολυάριθμες φωτογραφίες, εφημερίδες και ειδήσεις από εκείνη την περίοδο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Ερσίν Τατάρ, πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Ο Altun είπε ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει πολλές δραστηριότητες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους για να συνεχίσει να μιλάει για την Κυπριακή υπόθεση σε όλο τον κόσμο και η έκθεση θα δείξει πώς οι Τουρκοκύπριοι καταπιέζονταν υπό την επιρροή παγκόσμιων δυνάμεων.

«Και πάλι, χάρη στην ισχυρή υποστήριξη και συμβολή της Δημοκρατίας της Τουρκίας καθώς και στον ένδοξο αγώνα των Τουρκοκυπρίων, αυτές οι απόπειρες γενοκτονίας δεν επιτρέπονται και αυτές οι κακόβουλες δραστηριότητες τερματίστηκαν», πρόσθεσε.

Είπε ότι πρέπει να θυμούνται τις «πικρές αλήθειες» της ιστορίας, προσθέτοντας ότι η ΤΔΒΚ συνεχίζει να υπερασπίζεται την υπόθεση των Τουρκοκυπρίων στη διεθνή σκηνή με μια προσέγγιση που βασίζεται στον διάλογο και τη διπλωματία.

Ο Altun υπενθύμισε τις προσπάθειες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παρουσιάσει μια λύση δύο κρατών για το Κυπριακό σε διάφορες διεθνείς πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι το να γίνει η ΤΔΒΚ μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS) ήταν επιβεβαίωση της υποστήριξης της Άγκυρας .

Ο Τατάρ είπε ότι η ΤΔΒΚ ήταν πάντα σχολαστική όσον αφορά τη διατήρηση των εκκλησιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Η προσδοκία μας από τους Ελληνοκύπριους είναι επίσης η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς 400 ετών στη νότια Κύπρο», είπε.

Τονίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μεταξύ των «πραγματικών ιδιοκτητών της Κύπρου», είπε, «η Κύπρος εξακολουθεί να φέρει ίχνη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας γιατί η μεγαλύτερη περίοδος στην ιστορία της Κύπρου ήταν η Οθωμανική περίοδος»».

Εν τω μεταξύ στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Colin Stewart, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης: «Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Colin Stewart πριν από τη μετάβαση του κ. Stewart στη Νέα Υόρκη. Αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε στον κ. Stewart, ενόψει και της επικείμενης ανακοίνωσής του για τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι για άλλη μια φορά την ετοιμότητα της πλευράς μας για εποικοδομητική στάση με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να παρουσιαστούν και στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τα γεγονότα όπως έχουν, υπό την αντικειμενική τους διάσταση, για να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για άλλη μια φορά μετέφερε στον κ. Stewart τη δεδηλωμένη μας πρόθεση για εποικοδομητική στάση, να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, και αναμένουμε την ίδια ειλικρινή πολιτική βούληση να επιδείξει και η άλλη πλευρά».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την αρχική τοποθέτηση της κυβέρνησης για το περιεχόμενο των εκθέσεων και τι συνεπάγεται για την ελληνοκυπριακή πλευρά η αντικειμενικότητά τους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι η αντικειμενικότητα των εκθέσεων είναι κάτι το οποίο είναι πάντοτε και θα πρέπει πάντα να είναι δεδομένο. Αυτό το οποίο είναι πασιφανές και αυτό που είναι γνωστό – άλλωστε έχει απασχολήσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν θυμάστε καλά τον Αύγουστο μετά τα απαράδεκτα επεισόδια στην Πύλα – είναι να διασφαλιστεί, να αποσαφηνιστεί, να είναι ξεκάθαρο ότι το καθεστώς της νεκρής ζώνης δεν επιδέχεται καμία διαφοροποίηση και ότι αυτό, σύμφωνα με τους όρους εντολής και της ειρηνευτικής δύναμης, θα διασφαλιστεί. Την ίδια στιγμή και η προσήλωση στη συμφωνημένη λύση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω, βρισκόμαστε ενώπιον μιας σημαντικής εξέλιξης μετά από ένα παρατεταμένο τέλμα στο Κυπριακό και ο διορισμός απεσταλμένου θα πρέπει να σημάνει μια περίοδο στην οποία θα μπορούν να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση αν έχει ενημερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη κατά πόσον θα προβούν σε ξήλωμα της κάμερας που τοποθετήθηκε στο σπίτι στον Άγιο Δομέτιο, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε: «Αυτό το οποίο έχει συζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτό το οποίο έχει για άλλη μια φορά επαναλάβει στον κ. Stewart είναι ότι αναμένουμε ακριβώς από την ειρηνευτική δύναμη να αποκαταστήσει το καθεστώς στη νεκρή ζώνη, στο σπίτι στον Άγιο Δομέτιο, και να συνεχιστούν και οι προσπάθειες για υλοποίηση της συναντίληψης στην Πύλα. Αυτή είναι η δική μας τοποθέτηση. Αυτή είναι η δεδηλωμένη μας θέση που επαναλαμβάνουμε διαρκώς. Ο κ. Stewart ως ειρηνευτική δύναμη, αν θέλετε, έχει σύμφωνα με τους όρους εντολής του την υποχρέωση να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης και να επαναφέρει την κατάσταση όπως είχε πριν τα επεισόδια στον Άγιο Δομέτιο».

Ερωτηθείς πόσο δύσκολη θεωρεί την αποστολή της νέας απεσταλμένης και εάν έχει προετοιμαστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά για το ενδεχόμενο νέου ναυαγίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία βλέποντας το ναυάγιο. Μπαίνουμε σε διαδικασία αισιόδοξοι αλλά πολύ επαρκώς και κατάλληλα προετοιμασμένοι να γνωρίζουμε τα ενδεχόμενα. Είμαστε ρεαλιστές. Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αξιοποιήσουμε την όποια ευκαιρία, να αξιοποιήσουμε αυτή τη χρονική συγκυρία αλλά και τον σημαντικό διορισμό, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι δεδομένο ότι σύμφωνα και με τα ψηφίσματα Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση. Είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Αυτό το οποίο εμείς θεωρούμε είναι ότι αν επιδειχθεί η ίδια πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει πολύ σύντομα. Είναι προγραμματισμένη και τη Δευτέρα η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα συζητήσει τη στρατηγική, τα επόμενα βήματα αν θέλετε, με τον διορισμό, για να ανταλλάξει απόψεις και με την πολιτική ηγεσία του τόπου».

Απαντώντας σε ερώτηση σε ποια σημεία των εκθέσεων θεωρεί η κυβέρνηση πως πρέπει να υπάρξει βελτίωση στην αποτύπωση ειδικά αναφορικά με τα θέματα της νεκρής ζώνης, ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε και το τελικό κείμενο των εκθέσεων. Κυκλοφορούν τα προσχέδια, αυτό που έχει συζητήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Stewart. Εκείνο το οποίο εμείς επιθυμούμε είναι με αντικειμενικότητα να παρουσιάζονται τα γεγονότα αλλά και τα δεδομένα ως έχουν στη νεκρή ζώνη. Είναι γνωστό ότι εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία σεβόμαστε το καθεστώς της νεκρής ζώνης.

Όχι μόνο το σεβόμαστε αλλά και μπροστά σε μια κρίση, όταν το κατοχικό καθεστώς επιχείρησε να αμφισβητήσει το καθεστώς στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, εμείς αναλάβαμε πρωτοβουλία, μια εποικοδομητική στάση να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε μια ευκαιρία. Είναι σύμφωνα με αυτές τις πρόνοιες αυτής της αντίληψης που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε τη συναντίληψη, γιατί θεωρήσαμε ακριβώς ότι η υλοποίηση της συναντίληψης στην Πύλα θα μπορούσε να ήταν πολύ ωφέλιμη και για τις δύο κοινότητες στην πατρίδα μας και εμείς συνεχίζουμε. Αυτό αναμένουμε να αποτυπώνεται επίσης και στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...