Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

"Γη και ύδωρ" από τον Ερντογάν για τα Αμερικανικά F-16 BLOCK-70! Η Τουρκία τάχα εγκαταλείπει τα σχέδια κατασκευής ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα στην Κύπρο

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει σχέδια δημιουργίας ναυτικής βάσης στην Κύπρο στην περιοχή της Καρπασίας, σε έκταση 145000  τετραγωνικών μέτρων, την οποία αποφάσισε τάχα το ψευδοκράτος να παραχωρήσει προς χρήση για 30 χρόνια στην "μητέρα" χώρα.

 To τουρκικό σχέδιο προέβλεπε συνδυαστικά με την τουρκική βάση στην Κύπρο, την χρήση του  αεροδρομίου στο Λευκόνοικο που φιλοξενεί τουρκικά drones, προκειμένου να ελέγχεται ευχερέστερα αεροναυτικά από την Άγκυρα ο εννιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας-Κύπρου, το τρίγωνο δηλαδή Κρήτης-Ρόδου-Κύπρου αλλά και ευρύτερα η ΝΑ Μεσόγειος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τούρκος ΥΠΑΜ Γκιουλέρ:" Θα ανακαινίσουμε  υπάρχουσα προβλήτα στην Κύπρο για να μπορεί να ελλιμενιστεί το TCG Anadolu"

Σύμφωνα ωστόσο με πρόσφατο άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ-πολύ καλά ενημερωμένου για θέματα άμυνας-ασφάλειας της Τουρκίας- η Άγκυρα φαίνεται να εγκαταλείπει τα σχέδια για τη δημιουργία μόνιμης ναυτικής βάσης στη βόρεια Κύπρο, επισημαίνοντας:

"Η Άγκυρα φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τα μακροχρόνια σχέδιά της για τη δημιουργία νέας ναυτικής βάσης στη βόρεια Κύπρο, με την απόφαση να έρχεται στον απόηχο της πρόσφατης προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντί να επιδιώξει την κατασκευή νέας βάσης, η Τουρκία θα εκσυγχρονίσει ένα παλαιότερο λιμάνι για να φιλοξενήσει τον ελλιμενισμό τουρκικών πλοίων μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 16 Δεκεμβρίου στην Άγκυρα, ο Υπουργός Άμυνας Yaşar Güler ανακοίνωσε την πρόθεση της Τουρκίας να ανακαινίσει ένα παλιό λιμάνι στην Κύπρο ειδικά για τον ελλιμενισμό στρατιωτικών πλοίων αντί για τη δημιουργία βάσης.

Ο Γκιουλέρ είπε ότι η Τουρκία στέλνει συχνά τα πλοία της στην περιοχή για ασκήσεις, επισκέψεις και αποστολές.

Τόνισε την ανάγκη για κατάλληλη εγκατάσταση ελλιμενισμού, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αποβάθρα στην οποία θα μπορούσε να αγκυροβολήσει το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας, το TCG Anadolu, εάν επρόκειτο να επισκεφθεί την Κύπρο.

«Υπάρχει μια παλιά προβλήτα εκεί και την ανακαινίζουμε για αυτόν τον σκοπό», είπε.

Οι δηλώσεις του Γκιουλέρ έρχονται σε αντίθεση με δήλωση του διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού πριν από έναν μήνα.

O  Τούρκος A/ΓΕΝ Τατλίογλου επιμένει στην κατασκευή νέας ναυτικής βάσης στην Κύπρο

Ο Ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια τελετής στις 18 Νοεμβρίου ότι μια νέα ναυτική βάση κατασκευάζεται στην Κύπρο, όπου θα έχει μόνιμη παρουσία το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Tatlıoğlu ανέφερε επίσης ότι η βάση θα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Αμμοχώστου.

Ο Tatlıoğlu τόνισε την ύπαρξη ισορροπίας μεταξύ του Πολεμικού στόλου της Ελλάδας και του στόλου της Τουρκίας, τονίζοντας ότι ενώ η Ελλάδα είχε στο παρελθόν σημαντικά λιγότερα πλοία σε σύγκριση με την Τουρκία, οι σημερινοί αριθμοί είναι σχεδόν ίσοι.

Τόνισε την αδυναμία ενός μεμονωμένου κράτους να κηρύξει μονομερώς θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο λόγω της παρουσίας πολλαπλών χωρών με αλληλο επικαλυπτόμενες αξιώσεις. Επέκρινε την ελληνοκυπριακή διοίκηση ότι προσπαθεί να διεκδικήσει την αποκλειστική κυριότητα των πόρων της περιοχής ξεκινώντας  διάφορες θαλάσσιες εργασίες-διαδικασίες στη νότια Κύπρο καθώς και στο νότιο τμήμα της Κρήτης, σε συνδυασμό με την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας Güler ήρθε μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου.

Η επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν πολλά βήματα στο πλαίσιο της διαδικασίας εξομάλυνσης, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο έντασης.

Πριν από την επίσκεψη ο Ερντογάν απείχε από την επιθετική ρητορική  του για τα ελληνικά νησιά.

Ως χειρονομία καλής θέλησης, η Ελλάδα ανακοίνωσε την επαναφορά της πολιτικής «βίζα κατά την άφιξη» για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε ορισμένα ελληνικά νησιά.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι ηγέτες υπέγραψαν τη «Διακήρυξη καλής γειτονίας», ανακοινώνοντας μια αμοιβαία απόφαση να κατευθύνουν τις σχέσεις Άγκυρας-Αθηνών προς μια πιο ομαλοποιημένη πορεία στο μέλλον.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα τον Οκτώβριο μετά τη συνάντησή του με τον Tahsin Türkoğlu, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (KKTC), τόνισε ότι η Κύπρος και το KKTC μπορούν να επωφεληθούν από τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική  Μεσόγειος χωρίς να περιμένουν πολιτική λύση στο μακροχρόνιο Κυπριακό πρόβλημα.

Το νησί έχει χωριστεί σε έναν τουρκοκυπριακό βορρά και έναν ελληνοκυπριακό νότο από την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας το 1974.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν σημαντική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο υπό την ομπρέλα της Διοίκησης των Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων, η οποία αποτελείται από περίπου 40.000 στρατιώτες.

 Επιπλέον, από το 2019, τουρκικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί στο νησί. Αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εκτελούν αποστολές αναγνώρισης και περιπολίας που συνδέονται με έναν επίγειο σταθμό ελέγχου στο αεροδρόμιο Geçitkale, που συνδέεται με τις ναυτικές δυνάμεις."

Πού το πάει ο Ερντογάν;

Χθές η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής Βουλής αποφάσισε υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,παραπέμποντας το θέμα για ψήφιση από την ολομέλειά της, χωρίς να καθορίζεται ημερομηνία, με ορισμένους αναλυτές να κάνουν λόγο για τις 16 Ιανουαρίου 2024.

Ερντογάν και Μπάϊντεν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους επικοινωνίας διάρκειας μίας ώρας περίπου, φέρεται σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο να συμφώνησαν, για ταυτόχρονο "πέρασμα" από το Τουρκικό Κοινοβούλιο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με  έγκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης των  40 F-16 BLOCK-70  στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν προσεγγίζοντας τη χώρα  μας,  έδωσε  ένα σοβαρό επιχείρημα  στον Μπαϊντεν έναντι  του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην προσπάθειά του να  πουλήσει τα F-16 BLOCK-70, ισχυριζόμενος ότι αφού τα βρίσκει η Τουρκία  με την Ελλάδα με την οποία υπέγραψε "Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας", δεν την απειλεί και συνεπώς δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα εν λόγω μαχητικά εναντίον της.

Επιπλέον η επισήμανση του Τούρκου ΥΠΕΞ Φιντάν για εκμετάλλευση των ενεργιακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειος χωρίς επίλυση του Κυπριακού, δίνει το στίγμα των  τουρκικών προθέσεων  που εν μέρη συμπίπτουν με εκείνες των ΗΠΑ-ΕΕ που θέλουν ειρήνη στην περιοχή και  ταχεία απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Κατόπιν των ανωτέρω ο Ερντογάν έδωσε σήμα στα κυβερνητικά στελέχη του, να χαμηλώσουν τους τόνους για το Κυπριακό και την Κύπρο, προκειμένου να αποκτήσει τα F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ , αλλά και να πετύχει την συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου που βρίσκεται στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, χωρίς επίλυση του Κυπριακού.

Τι θα γίνει με την  τουρκική ναυτική βάση στην Καρπασία;

Αυτή την γραμμή ακολουθεί με τις δηλώσεις του ο ΥΠΑΜ Γκιουλέρ, μιλώντας για αναβάθμιση υπάρχουσας προβλήτας σε λιμάνι στα κατεχόμενα στην Κύπρο για να μπορεί να ελλιμενιστεί εκεί το TCG Anadolu, αποφεύγοντας παράλληλα να αναφερθεί στα σχέδια για την δημιουργία τουρκικής ναυτικής βάσης στην Καρπασία, όπως έκανε ο Α/ΓΕΝ  Τατλίογλου.

Τέλος οι δηλώσεις Γκιουλέρ σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπουν σε ακύρωση του σχεδιασμού δημιουργίας μόνιμης τουρκικής ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, απλά η αποσιώπηση αναφοράς σε αυτήν σημαίνει ευθυγράμμιση με τις εντολές Ερντογάν και μικρή χρονική αναβολή της δημιουργίας της.

Εκτίμησή μας είναι ότι η Τουρκία θα προβεί  αρχικά σε αναβάθμιση της προβλήτας στα κατεχόμενα προκειμένου να ελλιμενιστεί εκεί το TCG Anadolu, και σε  δεύτερο χρόνο  στην συνέχιση των εργασιών για δημιουργία  μόνιμής ναυτικής βάσης στην Καρπασία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ