Εθνική Φρουρά
Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζει πρόκληση στα κατεχόμενα της Κύπρου, η Λευκωσία την «περικυκλώνει» με Αρμενία και Αίγυπτο

Με την Τουρκία να ετοιμάζεται να προκαλέσει για μια ακόμα φορά στην Κύπρο εγκαινιάζοντας με τον ίδιο τον Ερντογάν, το «νέο» αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, η Λευκωσία διατηρεί και ενισχύει τις συμμαχίες της με Αίγυπτο και Αρμενία.

Συγκεκριμένα χθες, 05 Ιουλίου 2023, υπογράφηκε στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το Πρόγραμμα Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΤΑΣ) για το έτος 2023, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Αρμενίας. Το ΠΤΑΣ υπέγραψαν από πλευράς Εθνικής Φρουράς, ο Διευθυντής Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΦ, Συνταγματάρχης Αλκιβιάδης Αλκιβιάδης και από πλευράς των ΕΔ της Ελλάδας και της Αρμενίας, ο Ταξίαρχος Βασίλειος Τσάμης και ο κ. Levon Grigori Ayvazyan, αντίστοιχα. 

Το ΠΤΑΣ, εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα διμερών και πολυμερών δράσεων που αναπτύσσει η Εθνική Φρουρά και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων και δραστηριοτήτων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και την Αρμενία. Παράλληλα, εκφράζει την προσήλωση των τριών χωρών για αναβάθμιση και ενίσχυση της συνεργασίας και των δεσμών μεταξύ των ΕΔ τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, όπου η αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων προϋποθέτει πολυμερή και πολύπλευρη δράση μεταξύ χωρών που μοιράζονται τα ίδια ιδεώδη και αρχές οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Αρμενίας στην Κύπρο, οι επικεφαλής είχαν συνάντηση με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, όπου έγινε ανασκόπηση των σχέσεων μεταξύ των ΕΔ των τριών χωρών, συζητήθηκαν οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο ΠΤΑΣ καθώς και άλλα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Την Τρίτη, 04 Ιουλίου 2023, υπογράφηκε στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το Πρόγραμμα Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΤΑΣ) για το έτος 2023, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Το ΠΤΑΣ υπέγραψαν από πλευράς Εθνικής Φρουράς, ο Διευθυντής Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΦ, Συνταγματάρχης Αλκιβιάδης Αλκιβιάδης και από πλευράς των ΕΔ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ο Ταξίαρχος Βασίλειος Τσάμης και ο Ταξίαρχος (Ι) Mamdouh Ismaael Sedky, αντίστοιχα. 

Το ΠΤΑΣ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων και δραστηριοτήτων τόσο στην Κύπρο όσο και σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Με τις δράσεις που προβλέπονται, ενισχύεται η διαλειτουργικότητα και εμβαθύνεται περαιτέρω η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΕΔ των τριών χωρών. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην Κύπρο, οι επικεφαλής είχαν συνάντηση με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, όπου έγινε ανασκόπηση των σχέσεων μεταξύ των ΕΔ των τριών χωρών, συζητήθηκαν οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο ΠΤΑΣ καθώς και άλλα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος. 

Η υπογραφή του ΠΤΑΣ, αντανακλά το ευρύ πλέγμα πρωτοβουλιών για πολυμερείς δράσεις που έχει  αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων χωρών, οι οποίες προάγουν την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και προάγουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Όλα αυτά και ενώ ο Νίκος Δένδιας που βρίσκεται στην Κύπρο κατά την συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη δήλωσε: «Καταρχάς, πάντα είμαι ευτυχής όταν είμαι στην Κύπρο και σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που δίνεις και σε μένα και στον Α/ΓΕΕΘΑ, που με συνοδεύει, να σε συναντήσουμε. Θα έχουμε μαζί σου μία συζήτηση. Όπως πολύ καλά είπες υπάρχει μία μακρά συνεργασία. Η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος υπήρξαν πάντοτε δυνάμεις σταθερότητας, δυνάμεις που προσπαθούν για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Στις Διεθνείς Σχέσεις έχουν την ίδια αντίληψη των πραγμάτων. Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά στο ουκρανικό, που πραγματικά τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας, του καταστατικού χάρτη των ΗΕ. Βρεθήκαμε και οι δύο χώρες, όπως ήταν αυτονόητο, βέβαια, στην ορθή πλευρά του επιχειρήματος. Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι εδώ. Είναι μεγάλη μου χαρά που θα γνωρίσω τον ομόλογό μου ΥΕΘΑ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα ξαναδώ τον πρώην συνάδελφό μου τον Κωνσταντίνο, τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης θα έχω την μεγάλη τιμή να πάω στην ΕΛΔΥΚ. Όλα αυτά μου δημιουργούν μεγάλη χαρά, αλλά ξαναλέω, είναι πάντα για μένα σημαντική ευκαιρία να μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις και να ακούσουμε αυτά που εσύ έχεις αποκομίσει με την τεράστια, πια, εμπειρία σου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ