Κύπρος

Συμμαχία Γαλλίας- Κύπρου: Η σημασία της ενίσχυσης της Κυπριακής αεράμυνας με το Γαλλικό σύστημα Mistral-3

Οι σχέσεις Γαλλίας-Κύπρου βαίνουν από το καλό στο καλύτερο με τους, ενώ "σοκ και δέος"  έχουν κυριεύσει την Άγκυρα μετά την Γαλλική αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί , για την οποία αναφερθήκαμε σε πρόσφατο άρθρο μας.

Η Κύπρος αποκτά το Γαλλικό αντιαεροπορικό σύστημα Mistral-3

Επιπλέον η Κύπρος προχωράει στην από κοινού απόκτηση με άλλες 4 χώρες, των συστημάτων αεράμυνας Mistral,που κατασκευάζονται από την γαλλική εταιρεία MBDA.

Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ," Γαλλία, Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία και Ουγγαρία υπέγραψαν επιστολή πρόθεσης για από κοινού απόκτηση του επίγειου συστήματος αεράμυνας Mistral -3",το οποίο επισημαίνει:

"Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στο Hôtel des Invalides στο Παρίσι στις 19 Ιουνίου 2023, ανακοίνωσε την ενεργό υποστήριξη της Γαλλίας για την κοινή απόκτηση του συστήματος αεράμυνας Mistral- 3 της MBDA. Αυτή η ανακοίνωση έγινε στο περιθώριο της Αεροπορικής Έκθεσης του Παρισιού (Salon du Bourget), υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας και της τεχνολογικής προόδου στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Χαρακτηριστικά-Δυνατότητες-Στόχοι

Το  Γαλλικό επίγειο σύστημα αεράμυνας Mistral -3, είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο πυραυλικό σύστημα εξοπλισμένο με ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης και προηγμένες δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας.

Διαθέτει την ικανότητα να εμπλέκει στόχους με χαμηλή θερμική υπογραφή, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), των πυραύλων με στροβιλοκινητήρα και των αεσκαφών γρήγορης επίθεσης, ενώ επιδεικνύει εξαιρετική αντίσταση στα αντίμετρα.

Ο πύραυλος Mistral- 3 διαθέτει μέγιστη εμβέλεια βολής 7 km και επιτυγχάνει ταχύτητα πτήσης 930 m/s.

Σύμφωνα με το MBDA, μπορεί να υπερηφανεύεται για ποσοστό επιτυχίας 95% έναντι εναέριων στόχων.

Το Mistral  έχει μια ισχυρή κεφαλή 3 κιλών, είναι εξοπλισμένο με έναν ελαφρύ και φορητό εκτοξευτή, καθιστώντας το εξαιρετικά ευέλικτο για διάφορα σενάρια ανάπτυξης.

Μπορεί να μεταφερθεί και να λειτουργήσει αβίαστα από το έδαφος, ένα όχημα, ένα κτίριο ή ακόμα και ένα πλοίο.

Κανονικά, τα MISTRAL MANPADS απαιτούν έναν πυροβολητή και έναν επικεφαλή για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Ωστόσο, σε πιο απλά τακτικά περιβάλλοντα, ένας μόνο στρατιώτης μπορεί να χειριστεί τη λειτουργία του.

Η μονάδα εκτοξευτή του Mistral έχει σχεδιαστεί με έναν ισχυρό ανιχνευτή απεικόνισης που εμφανίζει εξαιρετική αντίσταση στα αντίμετρα υπέρυθρων . Αυτός ο αναζητητής επιτρέπει στον πύραυλο να εμπλέκεται με στόχους με χαμηλές υπογραφές υπερύθρων, χάρη στις προηγμένες δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας.

Η σημασία του για την αεράμυνα της Κύπρου

Το Mistral είναι ένα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας (SHORAD) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οχήματα, πλοία επιφανείας και ελικόπτερα, καθώς και σε φορητή διαμόρφωση.

Υπάρχουν επίσης μονάδες εκτόξευσης που επιτρέπουν την εκτόξευση του πυραύλου από τεθωρακισμένα οχήματα, πλοία ή ελικόπτερα (όπως το Aérospatiale Gazelle, το Denel Rooivalk ή το Eurocopter Tiger).

Η συνεισφορά του στην Κυπριακή αεράμυνα  θα είναι σημαντική, αφού θα αποτελεί τον φύλακα άγγελο των Σχηματισμών και Μονάδων της Εθνοφρουράς ,από τουρκικά UAV, αερσκάφη παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, επιθετικά ελικόπετρα και πυραυλικά συστήματα, σε χαμηλό ύψος και  απόσταση έως 7 χλμ..

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία διαθέτει μια μεγάλη γκάμα,UCAV drone kamikazi και εναέριων μη επανδωμένων αεροσκαφών, ενώ με την πρόσφατη συμφωνία για απόκτηση 100 κινητήρων F404 από την Αμερικανική εταιρεία General Electric (GE) θα αποκτήσει σταδιακά ένα στόλο από 100 αερσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης HÜRJET.

Η απόκτηση του συστήματος Mistral -3 όχι μόνο βελτιώνει τις αμυντικές δυνατότητες της Κύπρου, αλλά συμβάλλει επίσης στον ευρύτερο στόχο της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής αρχιτεκτονικής και της προώθησης της τεχνολογικής προόδου στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν

Ωστόσο η απόκτηση του Mistral-3 αποτελεί ένα μικρό βήμα  αναφορικά με την δημιουργία μιας ενοπιημένης πολυεπίπεδης Κυπριακής αεράμυνας, αφού θα πρέπει να αποκτηθούν αντιαεροπορικοί πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου ύψους, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα , UCAV και drone kamikazi.

Η Κύπρος θα πρέπει με γρήγορους ρυθμούς να αποκτήσει τα παραπάνω και επιπλέον να συγκροτήσει ένα αξιόλογο πολεμικό ναυτικό με πλοία επιφανείας και υποβρύχια, ενώ ο στρατός της θα πρέπει να αποκτήσει ΠΕ μεγάλου βεληνεκούς, με ικανότητα προσβολής των τουρκικών παραλίων.

Μόνο όταν πάψει να  υπάρχει η δυνατότητα ευχερούς ενίσχυσης των κατοχικών δυνάμεων στην Μεγαλόνησο από την Τουρκία,  χάρη στα οπλικά συστήματα της Κύπρου, θα αρχίσει να γέρνει η πλάστιγγα υπέρ μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...