"Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις", διαμήνυσε από το Στρασβούργο ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ότι ΕΕ έχει κάθε συμφέρον και υποχρέωση να συμβάλει ενεργά, μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, στην οριστική διευθέτησή του Κυπριακού, χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικό-οικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. "Είμαι έτοιμος να συζητήσω ένα σταδιακό και επωφελές για όλους πακέτο, μέσα στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, που θα εξελίσσεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στη συμφωνημένη βάση", δήλωσε.
Διευκρίνισε, πάντως ότι τι η Κύπρος δεν επιθυμεί οποιαδήποτε αλλαγή στο πλαίσιο της λύσης, που είναι πάντα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία αποτελούν την ασφαλιστική δικλείδα έναντι της τουρκικής θέσης περί "2 κρατών", όπως ανέφερε. "Δεν επιθυμούμε η ΕΕ να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ. Αντίθετα, επιθυμούμε η ΕΕ να λειτουργήσει συμπληρωματικά και επικουρικά προς τον ΟΗΕ. Να αξιοποιηθεί ως εργαλείο επανενωτικό, όπως άλλωστε είναι και η φύση της Ένωσης, συνενωτική, θεμελιωτική των συνθηκών ειρήνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων. Αυτό είναι εξάλλου που πρεσβεύουν τόσο οι Συνθήκες όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο", είπε χαρακτηριστικά.
Εάν επιτύχουμε επιστροφή στις συνομιλίες, σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, η ΕΕ θα πρέπει να συνδράμει και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, όπως είχε πράξει και κατά τον προηγούμενο διαπραγματευτικό γύρο. Η παρουσία της ΕΕ είχε συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη πολυάριθμων συγκλίσεων και υπήρξε καθοριστική στο να φτάσουμε το 2017 πάρα πολύ κοντά σε λύση του Κυπριακού.
Τόνισε δε ότι, αυτή τη στιγμή, η παρουσία της ΕΕ κρίνεται απαραίτητη στο στάδιο προσπαθειών άρσης του αδιεξόδου. "To κυπριακό μπορεί να αποτελέσει για την ΕΕ ένα νέο επιτυχές μοντέλο ειρήνης, να αποδείξει εμπράκτως η Ένωση ότι διαθέτει τις συνενωτικές δυνάμεις και την εργαλειοθήκη και μπορεί να γίνει θεμελιωτής ειρήνης και ασφάλειας. Σε αυτό είναι που προσβλέπουμε και θα το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Σε αυτό σας θέλουμε όλους εσάς, εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σθεναρούς συμμάχους"., πρόσθεσε.
Ενεργειακή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο
Στον τομέα της Ενέργειας, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος μέλος που έχει επιβεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου και, δεδομένων των διαχρονικών σχέσεων με τα γειτονικά της κράτη, μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του εναλλακτικού ενεργειακού διαδρόμου στην Ευρώπη.
"Πιστεύουμε ότι η παρουσία σημαντικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή μπορεί να αξιοποιηθεί με στόχο τη δημιουργία συνεργειών με στόχο μια βιώσιμη περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου η οποία θα μπορεί να εφοδιάζει την ΕΕ με φυσικό αέριο στο άμεσο μέλλον και με υδρογόνο σε μερικά χρόνια από σήμερα", δήλωσε ο ίδιος. Όπως πρόσθεσε, το φυσικό αέριο έχει έναν ζωτικό ρόλο να διαδραματίσει στην Ενεργειακή Μετάβαση ως το πιο φυσικό περιβαλλοντικά συμβατικό καύσιμο και ενδεχόμενη πρώτη ύλη για την παραγωγή υδρογόνου.
"Για τον λόγο αυτό, εντείνουμε τις συζητήσεις μας με τους κολοσσούς πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να εκπληρώσουμε το όραμά μας να διασυνδέσουμε τα διαφορετικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της περιοχής μέσω αγωγών με μια εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο που θα λειτουργήσει ως αφετηρία εξαγωγών προς την Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ο Κύπρος Πρόεδρος τόνισε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ήδη δρομολογεί προληπτικά μέτρα με στόχο τη επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης μέσω της Ενέργειας. Τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος, σημείωσε, προχωρούν ήδη στην υλοποίηση σημαντικών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο την εσωτερική κατανάλωση αλλά και εξαγωγή της πράσινης ενέργειας.
"Σε ορίζοντα 5-10 ετών, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις που δρομολογούνται ήδη στην περιοχή, όπως η διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ -γνωστή ως Euroasia Interconnector- αλλά και η διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, μπορούν να συνδράμουν σημαντικά στην παροχή ανανεώσιμης ενέργειας από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην ευρωπαϊκή αγορά", δήλωσε.