Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε με τον διορισμό του στην θέση του υφυπουργού Πολιτισμού της Κύπρου, δεν δείχνει να πτοείται και άρχισε να δείχνει «τα δόντια του».
Σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα χρονικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα της Κύπρου, απαίτησε και πέτυχε τον διορισμό διαχειριστή στο Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΙΣΟΚ), επιδιώκοντας να βάλει τέλος σε κακοδιαχείριση πολλών ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο Διευθυντής Λογιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Αντωνιάδης, διορίστηκε ως διαχειριστής, του Ιδρύματος με στόχο να κάνει φύλλο και φτερό, πληρωμές, χορηγίες, έξοδα, αμοιβές κλπ.
Η εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά θα θέτει σε παροπλισμό το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΟΚ, το οποίο δεν κατάφερε να νοικοκυρέψει το ίδρυμα, το οποίο βρίσκεται κάτω και από ποινική ανάκριση από τη Κυπριακή Αστυνομία, για ατασθαλίες.
Οι πληροφορίες του protothema.gr, αναφέρουν πως ο διορισμός διαχειριστή, ουσιαστικά κατέστη μονόδρομος, αφού το ΙΣΟΚ κινδύνευε να μείνει χωρίς χρήματα, λόγω ενστάσεων για εκταμίευση της κρατικής χορηγίας. Πρέπει να επισημανθεί ότι λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στο Ίδρυμα είχαν παραιτηθεί η Πρόεδρος Έλενα Μουζάλα, ο αντιπρόεδρος και ένα μέλος του Δ.Σ, που αντικαταστάθηκαν.
Επιμονή συγκάλυψης
Τα όσα συνέβαιναν στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (ΣΟΚ) και στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΣΝΟΚ), αποκαλύφθηκαν με σειρά δημοσιευμάτων, μέσα σε διάστημα δύο ετών. Όταν έγιναν σχετικές καταγγελίες και από μέλη του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου, ο τέως υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης, διά του γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, προέβη σε καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα. Ακολούθησε ποινική ανάκριση, η οποία στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ και εκδόθηκε μετά από 18 μήνες «απαλλακτική» έκθεση, ώστε το θέμα να κλείσει.
Ωστόσο έγινε νέα καταγγελία στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, να επανεξετάσει την υπόθεση. Κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων, διατάχθηκε νέα ποινική ανάκριση, η οποία όπως πληροφορείται το Protothema.gr ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες και οι ανακριτές ετοιμάζουν το πόρισμα που θα διαβιβάσουν στον Γενικό Εισαγγελέα μετά το Πάσχα. Για χρόνια καταβλήθηκε έντονη προσπάθεια συγκάλυψης, ενώ υπήρξαν και απειλές εναντίον βουλευτών και δημοσιογράφων που ασχολήθηκαν με τις ατασθαλίες στο ΙΣΟΚ.
Ωστόσο ο νέος υφυπουργός Μιχάλης Χατζηγιάννης από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του αποφάσισε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Όπως μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από παράγοντα της κυβέρνησης «ο Μιχάλης δεν θέλει να κλείσει την Ορχήστρα, αλλά θέλει να τη καθαρίσει και θα το κάνει»
Επτά χρόνια φαγούρα και σιωπή
Η υπόθεση που αφορά πιθανή κακοδιαχείριση στο ΙΣΟΚ πάει πίσω και φτάνει στο 2016. Σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, μετά από εγγραφή του θέματος από τη νυν πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είχε αποκαλύψει καταγγελία που είχε κάνει στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο πρώην αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΣΟΚ Μίκης Κωστέας, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για διαπλοκή μεταξύ του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΣΝΟΚ, Γ. Κουντούρη και του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή της ΣΟΚ Άλκη Μπαλτά.
Ο Άλκης Μπαλτάς όριζε ως μαέστρο, με παχυλή αμοιβή, σε συναυλίες του ΣΟΚ, τον Γ. Κουντούρη και ο Γ. Κουντούρης ανέθετε εργασία έναντι αμοιβής χιλιάδων ευρώ στη ΣΟΝΚ, στη σύζυγο του κ. Μπαλτά! Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ανέφερε πως δεν εξέτασε εκείνη την καταγγελία και παραδέχθηκε ακόμα πως από το 2016 έως το 2020, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν ξανασχολήθηκε με το ΙΣΟΚ. Ακόμα όμως και όταν ασχολήθηκε το 2020, και ετοίμασε προκαταρκτική έκθεση, αφέθηκε να ξεχαστεί, αφού για μήνες το προηγούμενο Δ.Σ του ΙΣΟΚ δεν απαντούσε στα ερωτήματα που είχαν τεθεί.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε παραδεχθεί πως υπήρξε ανοχή στην καθυστέρηση αλλά, όπως είπε, «δεν θέλαμε να τους βάλουμε το πιστόλι στον κρόταφο». Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου είχε ζητήσει από τον Γενικό Ελεγκτή να εξεταστούν οι καταγγελίες του 2016 από τον Μίκη Κωστέα, έστω και με καθυστέρηση, αφού ο Γ. Κουντούρης βρίσκεται ακόμα στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, κάτι που η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν το έχει πράξει ως σήμερα.
Με πολιτική διάσταση
Το θέμα της Συμφωνικής Ορχήστρας, έχει και σαφείς πολιτικές διαστάσεις και είχε δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς είχε απειληθεί ακόμα και η καταψήφιση των προϋπολογισμών του Κράτους από το ΔΗΚΟ (Δημοκρατικό Κόμμα) για το θέμα του κ. Γ. Κουντούρη, ο οποίος ήταν πρόεδρος του «ρωσικού κόμματος» και αργότερα βρέθηκε ως αριστίνδην υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε τονίσει πως μπορεί να διακοπεί η εργοδότηση του Γ. Κουντούρη στο ΙΣΟΚ, γιατί δεν σημαίνει ότι όποιος συμπληρώνει 30 μήνες εργοδότησης μπορεί να καθίσταται αορίστου χρόνου, ιδιαιτέρως αν πρόκειται για καθήκοντα όπως αυτά του καλλιτεχνικού διευθυντή ορχήστρας. Στο ερώτημα αν υπάρχει άλλη ορχήστρα στην Ευρώπη που να έχει μόνιμο μαέστρο, δεν υπήρξε καμία απάντηση.