Κύπρος

Σύντομα οι ανακοινώσεις της ΕΝΙ για ανάπτυξη του οικοπέδου 6 στην κυπριακή ΑΟΖ

Παρά τις απειλές εκ μέρους της Τουρκίας η Λευκωσία συνεχίζει το ενεργειακό της πρόγραμμα και όλα δείχνουν πως όχι άδικα καθώς όλες οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, η κυβέρνηση της Κύπρου εξετάζει πρόταση για έναν αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο, όπου θα επεξεργάζεται και θα εξάγεται με πλοίο στην Ευρώπη και αλλού, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτείνει μια ενεργειακή κρίση, δήλωσε χθες η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου στο Associated Press.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση, όπως είπε,  εξετάζει αιτήματα αδειοδότησης από την ενεργειακή εταιρεία Energean για να προχωρήσει το σχέδιο μόλις το Ισραήλ αποφασίσει πόση υπεράκτια ποσότητα φυσικού αερίου θα συμφωνούσε να εξάγει μέσω ενός τέτοιου αγωγού. Το σχέδιο υγροποίησης και αποστολής του φυσικού αερίου από την Κύπρο είναι καλύτερη επιλογή από έναν αγωγό που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, είπε.

«Είναι χαμηλότερο κόστος, πιο τεχνικά εφικτό και παρέχει μεγάλη ευελιξία όσον αφορά τις διαδρομές εξαγωγής μέσω πλοίων», είπε Πηλείδου στο Associated Press.

«Και επίσης, είναι μια καλή ευκαιρία για εμάς να έχουμε υποδομές που είναι κοντά στο σπίτι, έτσι... αν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε και για τις δικές μας πηγές, τότε θα είναι μια επιπλέον επιλογή», είπε. «Σίγουρα αξίζει να συζητήσουμε με τους δικαιοδόχους μας.»

Η Κύπρος επιδιώκει επίσης να εξάγει δικό της φυσικό αέριο. H Kύπρια Υπουργός είπε ότι μια συντηρητική εκτίμηση του ποσού που έχει ήδη ανακαλυφθεί εντός της υπεράκτιας οικονομικής ζώνης της Κύπρου είναι 12-15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της ExxonMobil και της Qatar Petroleum, καθώς και μιας κοινοπραξίας που αποτελείται από τη γαλλική Total και την ιταλική Eni, κατέχουν επί του παρόντος άδειες εξερεύνησης για περισσότερα από τα μισά από τα 13 οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τα σχέδια για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτης της Κύπρου που εκτιμάται ότι θα χωρέσει περίπου 4,25 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Η Chevron, μαζί με τους συνεργάτες της Dutch Shell και της ισραηλινής NewMed, πρόκειται να υποβάλουν ένα σχέδιο ανάπτυξης μέχρι το τέλος του έτους, με το φυσικό αέριο να αναμένεται να φτάσει στις αγορές έως το 2027.

Για να ανταποκριθεί σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, ο Πηλείδου  είπε ότι η Chevron «σίγουρα» επιδιώκει να διοχετεύσει το αέριο Aphrodite στις υπάρχουσες αιγυπτιακές μονάδες επεξεργασίας. Η εταιρεία εξετάζει διάφορα σενάρια για την κατασκευή μικρότερων αγωγών που θα τροφοδοτούν τους υπάρχοντες για να φτάσει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο.

H Yπουργός Ενέρεγειας είπε ότι το σχέδιο ανάπτυξης της Chevron πρέπει να διασφαλίσει ότι οι νέοι αγωγοί προσφέρουν στην Κύπρο «αρκετή διαθεσιμότητα για την εξαγωγή του δικού μας αερίου» όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα.

Για την ExxonMobil και την κοινοπραξία Eni-Total, το ποσό που θα ανακαλυφθεί στα οικόπεδα στα οποία κατέχουν άδειες θα καθορίσει ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την κυκλοφορία του φυσικού αερίου στην αγορά, καθώς και την παροχή μέρους αυτού για τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου, σύμφωνα με την Υπουργός.

Επεσήμανε παράλληλα ότι η Eni/Total αναμένεται να ανακοινώσει σχέδια τις επόμενες ημέρες που θα τους επιτρέψουν να επιταχύνουν την εξερεύνηση και την ανάπτυξη του τετραγώνου 6.

Υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για εξαγωγή τουλάχιστον μέχρι το 2050, σύμφωνα με αναλύσεις του East Mediterranean Gas Forum, ενός οργανισμού που αποτελείται από οκτώ χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.

Εν τω μεταξύ, η Κύπρος επιταχύνει τη μετάβασή της στην πράσινη ενέργεια με μια σειρά από έργα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας (Euroasia Interconnectoer) που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, το οποίο θα βοηθούσε στην αποφυγή μπλακ άουτ.

Τα βασικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η Κύπρος εάν θέλει να εξάγει πλεονάζουσα ενέργεια είναι να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και να αξιοποιήσει τη νέα τεχνολογία για να αντιμετωπίσει τον περιορισμένο χώρο εγκατάστασης ηλιακών πάρκων. Μια τέτοια λύση είναι τα πλωτά ηλιακά πάνελ, είπε ο Πηλείδου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ