Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Μόσχα θα ξεκινήσει πτήσεις στα Κατεχόμενα- Τι παιχνίδι παίζει Ερντογάν-Πούτιν;

Σύμφωνα με Ρωσικά ΜΜΕ η Μόσχα ανακοίνωσε τα σχέδια της για έναρξη απευθείας πτήσεων προς τα τουρκοκρατούμενα κατεχόμενα στην βόρεια Κύπρο, ένα κράτος που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Αυτό θα καταστήσει τη Ρωσία το μόνο έθνος εκτός Τουρκίας που θα πετά απευθείας στην επικράτεια από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Κυπριακή Δημοκρατία το 1983.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το άνοιγμα των πτήσεων προς την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μέρος μιας πολιτικής για την αντιμετώπιση της επιρροής των ΗΠΑ στο νησί και την ενίσχυση της συνεργασίας της Ρωσίας με την Τουρκία ως μέρος της οικοδόμησης συμμαχίας γύρω από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Aeroflot, ο ρωσικός αερομεταφορέας , επανέλαβε πρόσφατα τις απευθείας πτήσεις προς την Τεχεράνη, που θεωρείται ευρέως ως μέρος των κινήσεων για την οικοδόμηση στενότερης σχέσης με το Ιράν.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι η απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει πτήσεις προς τα Κατεχόμενα  στη βόρεια Κύπρο μπορεί επίσης να είναι απάντηση στις κυρώσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι νέες πτήσεις θα απευθύνονται στους 10.000 Ρώσους που ζουν στα κατεχόμενα και ότι  παραμένει προσηλωμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την Κύπρο . Ο ΟΗΕ δημιούργησε μια ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο που περιπολείται από την ειρηνευτική δύναμη του για την προστασία της κατάπαυσης του πυρός. Γεγονός που διαπραγματεύτηκε μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο το 1975.

Ωστόσο αυτή η κίνηση θα βρει εύνοια από την Τουρκία, την οποία ο Πούτιν βλέπει ως σημαντικό σύμμαχο. Τον Οκτώβριο , κατά τη διάρκεια ομιλίας στην 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει επίσημα το έδαφος. Τον Νοέμβριο, τα Κατεχόμενα έγιναν δεκτά από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής, ο πρώτος διεθνής οργανισμός που αναγνώρισε το συνταγματικό της όνομα, ως Βόρεια Κύπρος.

Οι φιλοδοξίες της Ρωσίας

Η Ρωσία άρχισε να αυξάνει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο το 2013, ιδρύοντας και διατηρώντας μια συγκεκριμένη πορεία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και μεταφέροντας αεράμυνα στην Κριμαία. Οι στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας ήταν να εξασφαλίσει τις νότιες πλευρές της Ρωσίας, που θεωρεί ότι είναι η Μεσόγειος, και να αμφισβητήσει τη ναυτική κυριαρχία των ΗΠΑ (υποστηριζόμενες από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ) στην περιοχή . Η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στην υποστήριξη του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν επίσης μέρος μιας προσπάθειας να διασφαλιστεί η παρουσία και η πρόσβαση σε βάσεις και λιμάνια της Μεσογείου .

Η Ρωσία χρησιμοποιεί μια αφήγηση κοινής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, μαζί με το υπάρχον αντιαμερικανικό ή ευρωσκεπτικιστικό αίσθημα, για να προσπαθήσει να κερδίσει υποστήριξη σε άλλες περιοχές. Ο Πούτιν αναφέρεται σε κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες μεσογειακές χώρες για να οικοδομήσει τα αντιαμερικανικά αισθήματα. Αυτός ο τύπος επιρροής δεν είχε ως αποτέλεσμα τη ρήξη της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ μέχρι στιγμής.

 

Ο σημαντικότερος εταίρος της Ρωσίας σε αυτή την περιοχή είναι η Τουρκία. Αυτή είναι μια παράδοξη σχέση γιατί η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η Ρωσία και η Τουρκία επιδιώκουν αντίθετους στόχους στη Λιβύη και την Ουκρανία. Η πώληση του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία ήταν ένα μεγάλο πραξικόπημα, προκαλώντας βαθιά ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ και με αποτέλεσμα η Τουρκία να χάσει την πρόσβαση στον πύραυλο Patriot και στα προγράμματα μαχητικών αεροσκαφών F-35 . Η σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ κλονίστηκε επίσης όταν ήταν το μόνο μέλος που ζήτησε όρους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

 

Η Ρωσία είχε δημιουργήσει μια σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία στο παρελθόν, η οποία περιελάμβανε πιθανή στρατιωτική συνεργασία, αλλά αυτό φαίνεται να έχει τελειώσει. Σε μια αποδοκιμασία τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Τουρκία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο του 2022 την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου .

Οι πτήσεις ως συμβολισμός

Οι πρώτες πτήσεις από τη Ρωσία είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στις 15 Νοεμβρίου, η οποία συνέπεσε με την 39η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της βόρειας Κύπρου. Ωστόσο, λόγω τεχνικών δυσκολιών, η έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου και των δρομολογίων έχει πλέον αναβληθεί για τις αρχές του 2023.

Η άφιξη αυτών των πτήσεων από τη Ρωσία είναι πιθανό να θεωρηθεί ως πολιτικό σνόμπαρα από τον Πούτιν προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τις διεκδικήσεις της σε ολόκληρη την επικράτεια. Τον Μάρτιο, η Κυπριακή Δημοκρατία πυροδότησε οργή στη βόρεια Κύπρο όταν ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της και αυτόν που διεκδικεί η βόρεια Κύπρος.

Επί του παρόντος, όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τη βόρεια Κύπρο πρέπει να πετάξουν μέσω Τουρκίας ή να οδηγήσουν βόρεια από τη Λάρνακα ή την Πάφο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό έχει εμποδίσει την τουριστική βιομηχανία της βόρειας Κύπρου. Οι Ρώσοι τουρίστες είναι συνήθως ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ομίλους της Κυπριακής Δημοκρατίας – και για τη βόρεια Κύπρο το να υποδέχεται τουρίστες από τη Ρωσία, ενώ η ΕΕ και το υπόλοιπο νησί τους έχουν σταματήσει την άφιξή τους, θα μπορούσε να αποτελέσει οικονομική ώθηση για την τουρκοκρατούμενη βόρεια Κύπρο.

Οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται τους περιορισμούς της διαβίωσης σε μια μη αναγνωρισμένη περιοχή για σχεδόν 40 χρόνια. Η απομόνωση έχει επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της περιοχής και εμποδίζει τους Τουρκοκύπριους να συμμετέχουν σε παγκόσμιες αθλητικές, μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η ποπ σταρ Τζένιφερ Λόπεζ, για παράδειγμα, αναγκάστηκε να ακυρώσει μια συναυλία στη βόρεια Κύπρο μετά από έξαλλες αντιδράσεις από Ελληνοκύπριους το 2010.

Η εκτεταμένη διεθνής αναγνώριση του εδάφους είναι απίθανη, αν και το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν φαίνεται να κάνουν βήματα προς στενότερους δεσμούς.

Και τον Οκτώβριο, ο Adil Karaismailoğlu, υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι εξετάζονται οι απευθείας πτήσεις μεταξύ της βόρειας Κύπρου και της Κιργιζίας.

Η Βόρεια Κύπρος είναι ο τελευταίος υποψήφιος για να ενταχθεί σε μια ομάδα ξένων εθνών που ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει ως χρήσιμα και μπορεί να μην είναι η τελευταία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ