Ένα σχέδιο συμφωνίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για μια διαφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων μεταξύ τους μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο να διευθετήσει τα ζητήματά της με τις δύο γειτονικές χώρες.
Την Κυριακή, το Ισραήλ έδωσε το προκαταρκτικό του νεύμα σε ένα προσχέδιο συμφωνίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων με τον Λίβανο που μπορεί να οδηγήσει σε μερίδιο κερδών σε μια αμφισβητούμενη προοπτική φυσικού αερίου της Μεσογείου, αναφέρει η Financial Mirror.
Ελπίζοντας να εκτονώσει μια πηγή σύγκρουσης μεταξύ των εχθρικών χωρών και να τις ωθήσει προς τη στέγαση, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Έιμος Χόκσταϊν (Amos Hochstein) υπέβαλε μια νέα πρόταση για να ανοίξει το δρόμο για υπεράκτια ενεργειακή εξερεύνηση.
Η έγκριση του Ισραήλ περιμένει νομική αναθεώρηση, είπε ο πρωθυπουργός Γιαΐρ Λάπιντ (Yair Lapid) στο υπουργικό συμβούλιο του κατά την εβδομαδιαία σύνοδό του.
«Όμως», όπως είπε ο Λάπιντ σε τηλεοπτικές δηλώσεις, «όπως επιμείναμε από την πρώτη μέρα, η πρόταση διαφυλάσσει πλήρως τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ και τα οικονομικά μας συμφέροντα».
Το ζήτημα φαίνεται να οδεύει προς το επιθυμητό αποτέλεσμα μετά από χρόνια διπλωματίας διακοπής και εκκίνησης, καθώς και οι λιβανικές αρχές φαίνεται να συμφωνούν με τη συμφωνία.
Καθώς η Βηρυτός σκέφτεται το προσχέδιο των 10 σελίδων, οι λεπτομέρειες του οποίου έχουν κρατηθεί κρυφές, το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα της Χεζμπολάχ το χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό βήμα" ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νάμπιχ Μπερί (Nabih Berri), ένας ισχυρός σύμμαχος της Χεζμπολάχ, το έκρινε "θετικό".
Η εξέλιξη θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια διευθέτηση της μακροχρόνιας διαμάχης για την εκμετάλλευση μιας δεξαμενής φυσικού αερίου που διασχίζει τα θαλάσσια σύνορα Κύπρου και Ισραήλ.
Σύγκλιση Τελ Αβίβ-Λευκωσίας για τη διαφορά
Το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη και το κοίτασμα φυσικού αερίου Γισάι του Ισραήλ επεκτείνονται σε όλη τη θαλάσσια επικράτεια που διεκδικούν και οι δύο χώρες.
Η Αφροδίτη, με άδεια στην αμερικανική εταιρεία Chevron, τη βρετανική Shell και τους Ισραηλινούς εταίρους, ανακαλύφθηκε το 2011 και εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Ένα μικρό τμήμα του κοιτάσματος εκτείνεται στην άδεια Γισάι στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ, ένα εμπόδιο που περιπλέκει την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου. Η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας ενοποίησης για πάνω από μια δεκαετία, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία.
Μια πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ, για συνομιλίες με την Κύπρια ομόλογό της Νατάσα Πηλίδη είδε τις δύο πλευρές να συμφωνούν να επιλύσουν γρήγορα τη διαφορά. Παρά τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2007, η Κύπρος και ο Λίβανος που εκκρεμεί επικύρωση από τη Βηρυτό έχουν επίσης εκκρεμή ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης.
Η τελευταία κατήγγειλε επίσης μια συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για τη θαλάσσια ζώνη του 2010 ως παραβίαση της κυριαρχίας και των οικονομικών συμφερόντων της. Ως εκ τούτου, η τελευταία εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη εξομάλυνση του ζητήματος των θαλάσσιων συνόρων Κύπρου-Λιβάνου.
Εν τω μεταξύ, ο ενεργειακός κολοσσός Total, με ισχυρή παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ, επωφελείται άμεσα από τη συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ αφού εμπλέκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του πρώτου και θα του ανατεθεί το κοίτασμα Qanna.
Μια εξέλιξη που πρέπει να ενδιαφέρει τη Λευκωσία καθώς ο γαλλικός κολοσσός έχει δικαιώματα έρευνας στα κυπριακά μπλοκ. Η TotalEnergies κατέχει ποσοστό 50% στα Μπλοκ 6 και 11, όπου η Eni είναι ο χειριστής (50%). Το τετράγωνο 11 βρίσκεται δίπλα στο μεγαλύτερο αιγυπτιακό εύρημα, το Zohr. Έχει επίσης κατοχυρωμένο συμφέρον στο τεμάχιο 3, το οποίο γειτνιάζει με την ΑΟΖ του Λιβάνου.