«Με την ευκαιρία της επετείου του τραγικού δυστυχήματος της πτήσης 522 της HELIOS στις 14-8-2005, όπως κάθε χρόνο το «Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων – FSF-MED» εκφράζει την λύπη και αλληλεγγύη του προς τις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα sigmalive.com.
Παράλληλα, στην ανακοίνωση «επαναλαμβάνει την θέση του ότι η ασφάλεια πτήσεων δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται ως δεδομένη και ότι θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων που εμπλέκονται στις αερομεταφορές. Τονίζει επίσης, ότι το αεροπλάνο συνεχίζει να είναι το πλέον ασφαλές μεταφορικό μέσο και ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται παγκόσμια πέραν των 40 εκατομμυρίων πτήσεων που μεταφέρουν με ασφάλεια 4.2 δισεκατομμύρια άτομα».
Παράλληλα, το FSF-MED εκφράζει «την απογοήτευση του για το γεγονός ότι δεκαεφτά χρόνια μετά το δυστύχημα της HELIOS , μία από την πιο σημαντικές συστάσεις που περιέχονται στο Πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής , δηλαδή η αναδιάρθρωση και η βελτίωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας τόσο σε θεσμικό όσο και εποπτικό πλαίσιο, δεν υλοποιήθηκε αποτελεσματικά μέχρι τώρα, παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Μεταφορών ,Επικοινωνιών και Έργων τα τελευταία δύο χρόνια . Το FSF-MED χαιρετίζει τις προσπάθειες αυτές και είναι έτοιμο να συμβάλει στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με το Υπουργείο».
Σε σχετικές δηλώσεις του , ο Εκτελεστικός Διευθυντής του FSF-MED κ. Χρίστος Πέτρου, τόνισε την ανάγκη όπως το Κράτος εκπονήσει άμεσα μια ολοκληρωμένη “Εθνική Στρατηγική Αερομεταφορών" , η οποία πέραν της βελτίωσης και αναδιάρθρωσης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, θα πρέπει να περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές πτυχές όπως : την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παρανομιών της Τουρκίας στο FIR Λευκωσίας, την ανάπτυξη του τομέα των αερομεταφορών στην Κύπρο, την περιφερειακή συνεργασία, την προσέλκυση επενδύσεων και άλλα.