Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Όπλα στην Κύπρο "ψηφίζει" το πανίσχυρο Ισραηλινό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (JINSA)

Tο πανίσχυρο  Ισραηλινό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (JINSA) με ιδιαίτερη γνώση και βαρύτητα στα Αμερικανικό γίγνεσθαι , φιλοξενεί στην επίσημη ιστοσελίδα του,  ανάλυση-άρθρο με τίτλο,  "Η Κύπρος ικανοποιεί τις νομικές απαιτήσεις των ΗΠΑ για τις εξαγωγές όπλων" , κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

"Η Κύπρος είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο για την ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την παρεμπόδιση της τουρκικής και ρωσικής επιθετικότητας. Ωστόσο, η νομοθεσία  των ΗΠΑ απαγορεύει επί του παρόντος την παροχή στην Κύπρο  απαραίτητων όπλων κατασκευής τους, εφόσον λαμβάνει ρωσικές ξένες άμεσες επενδύσεις και επιτρέπει στα ρωσικά πλοία να χρησιμοποιούν τα λιμάνια της για ανεφοδιασμό 

Η Κύπρος έχει πλέον εκπληρώσει αυτές τις απαιτήσεις. Μετά την πίεση των ΗΠΑ και της ΕΕ, η Κύπρος έλαβε μέτρα για να ενισχύσει τους κανονισμούς της για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τερμάτισε τις προγραμματισμένες επισκέψεις από πλοία του ρωσικού ναυτικού.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να αναγνωρίσει την πρόοδο της Κύπρου σε αυτούς τους δύο τομείς και να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων, εφόσον η Κύπρος συνεχίζει να τηρεί τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Τι συνέβη;

Στον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας του FY2020 (NDAA), το Κογκρέσο ζήτησε από την Κύπρο να συνεργαστεί καταβάλοντας προσπάθειες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και να εμποδίσουν τα ρωσικά πλοία του πολεμικού ναυτικού από την πρόσβαση στα λιμάνια του υπό τις προϋποθέσεις
για άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων στις ΗΠΑ που ίσχυε από το 1987.

Στις 7 Μαΐου 2022 το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει τις απαιτήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες ζητώντας  να άρουν το εμπάργκο τους.

Η Κύπρος έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της «Χρυσής της Βίζας», πρόγραμμα  από τον Νοέμβριο 2020.
Η Κύπρος ανέστειλε τις ρωσικές επισκέψεις στα λιμάνια της μετά  την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Τα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού επισκέφθηκαν την Κύπρο για τελευταία φορά τον Νοέμβριο 2021
 και δεν έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αντίθετα, η Κύπρος αρνήθηκε την πρόσβαση στα ρωσικά πλοία στα λιμάνια της, μεταξύ άλλων στις 5 Μαρτίου στο λιμάνι της Λεμεσού.

 Στις 31 Μαΐου 2022,  ο Πρόεδρος της Γερουσίας των Η.Π.Α στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, Μπομπ Μενέντεζ ζήτησε την πλήρη απομάκρυνση του "αναχρονιστικού"  εμπάργκο όπλων, το οποίο ο ίδιος είπε ότι "θα επιτρέψει στην Κύπρο να εκσυγχρονίσει τις αμυντικές της ικανότητες και να προβεί  στηνπεραιτέρω ενσωμάτωση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ"

Γιατί είναι σημαντικό;

Η Κύπρος είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για τερματισμό της απαγόρευσης όπλων των ΗΠΑ όπως περιγράφεται στο NDAA FY2020.

Η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή ολοένα και πιο σημαντική λόγω των υπεράκτιων ανακαλύψεων φυσικού αερίου και ως πλέγμα μεγάλου ανταγωνισμού ισχύος, την καθιστά κρίσιμο εταίρο των ΗΠΑ ενάντια στην αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή και στην αναξιόπιστη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Εξοπλισμός της Κύπρου με όπλα των ΗΠΑ θα ενίσχυαν τις δυνατότητές της να παρέχει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και αποτροπήενάντια στη ρωσική και τουρκική πολεμική.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος έχουν ισχυρές στρατιωτικές σχέσεις.

Η Κύπρος φιλοξενεί 10-12 επισκέψεις λιμένων των ΗΠΑ ετησίως και περίπου έξι κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Κύπρου, σύμφωνα με πηγές με γνώση των επισκέψεων.

 Η Κύπρος είναι μέρος του προγράμματος Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης (IMET) με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει πρόσβαση σε μη θανατηφόρα αμυντικά αντικείμενα προέλευσης ΗΠΑ που ελέγχονται στο πλαίσιο της Διεθνούς Διακίνησης Κανονισμού Όπλων (ITAR) και έχει γίνει αποδεκτός στο Πρόγραμμα Κρατικής Συνεργασίας της Εθνικής Φρουράς.

 Η ανάληψη δράσης για να επιτραπεί η πώληση όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο είναι επίσης συνετή, δεδομένης της πρόσφατης προθυμίας της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει νέα F-16 στην Τουρκία, παρά τις απειλές Τούρκων αξιωματούχων με δηλώσεις κατά της  Κύπρου και της  Ελλάδας.

Τον Ιούνιο, η Κύπρος κατηγόρησε την Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη ότι προσπαθεί να ασκήσει έλεγχο στη βόρεια Κύπρο με την παροχή οικονομικής στήριξης σε Τουρκοκύπριους και τον χαρακτηρισμό του εκεί αεροδρομίου ως εσωτερικού 

Η έκδοση της Βουλής των Αντιπροσώπων του FY2023 NDAA προσθέτει περιορισμούς στη μεταφορά των F-16
προς την Τουρκία.

Με την πρόθεση να πιέσει για μια διπλωματική λύση μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, το Κογκρέσο τροποποίησε τον Νόμο περί Εξωτερικής Βοήθειας του 1961 το 1987 για να συμπεριλάβει περιορισμό στα όπλα που θα χρησιμοποιούνται στην Κύπρο.

 Ωστόσο, το νησί της Κύπρου παραμένει διχασμένο και η απαγόρευση ήταν επίσης ένας παράγοντας που συνέβαλε στο να γίνουν  στενότερες οι  σχέσεις Λευκωσίας και Μόσχας.

Σύμφωνα με το1250A του NDAA FY2020, με τίτλο «Περιορισμοί  στον κατάλογο αποστολής πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών στη Δημοκρατία της Κύπρου», περιόρισε την άρση της απαγόρευσης των «εξαγωγών, επανεξαγωγών ή μεταφοράς αμυντικών ειδών στον Κατάλογο Πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κυπριακή Δημοκρατία» με την προϋπόθεση ότι   ο Πρόεδρος πιστοποιεί ότι η Κύπρος:

Συνεχίζει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στους νόμους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την εποπτεία της χρηματοοικονομικής κανονιστικής ρύθμισης· και έχει κάνει και συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να απαγορεύσει την πρόσβαση στα ρωσικά στρατιωτικά σκάφη σε λιμάνια για ανεφοδιασμό και συντήρηση

Ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν πιέσει την Κύπρο να εκπληρώσει τις απαιτήσεις NDAA FY2020, τον Φεβρουάριο του 2020, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα άρει εν μέρει το εμπάργκο από τον Οκτώβριο του 2020 για ένα έτος για να  επιτρέψει την πώληση «μη θανατηφόρων αμυντικών ειδών και αμυντικών υπηρεσιών».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανανέωσε την άρση  τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Ασφάλεια στην Άμυνα (DSCA) δεν έχει ανακοινώσει πωλήσεις αμυντικού προϊόντος ή υπηρεσίας στην Κύπρο από τότε που άρθηκαν οι απαλλαγές.

Αυτές οι απαιτήσεις του Κογκρέσου έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι η Κύπρος θα λάβει μέτρα εναντίον της Ρωσίας

Οι αποσταθεροποιητικές περιφερειακές πολιτικές της Ρωσίας.

Τα ρωσικά πλοία έχουν επισκεφθεί ιστορικά κυπριακά λιμάνια πολλές φορές το χρόνο με Κύπριους αξιωματούχους να τονίζουν την αξία τους και τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Τον Φεβρουάριο του 2015, η Ρωσία και η Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία που επιτρέπει την πρόσβαση σε ρωσικά στρατιωτικά πλοία σε Κυπριακά λιμάνια, παρέχοντας κρίσιμη πρόσβαση στη Μεσόγειο καθώς η Μόσχα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και τη ναυτική κυριαρχία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης ισχυρίστηκε ότι τα  ρωσικά πλοία που καταπλέουν σε κυπριακά λιμάνια «είναι πάντα ευπρόσδεκτα για όσο διάστημα δεν χρησιμοποιούν κανένα από τα λιμάνια μας για να επιτεθούν στους γείτονές μας».

Τον Οκτώβριο του 2020, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης δήλωσε ότι η Ρωσία «είναι μια χώρα με την οποία είχαμε διαχρονικά άριστη συνεργασία και σας διαβεβαιώνω ότι δεν τίθεται θέμα
τερματισμού  αυτής της συνεργασίας... Προσβλέπουμε σε μια ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία.»

Ρωσικά πλοία ελλιμενίστηκαν σε κυπριακά λιμάνια τουλάχιστον οκτώ φορές μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Νοεμβρίου
2021. Τα προηγούμενα χρόνια, κατέγραψαν τουλάχιστον πέντε επισκέψεις το 2017, έξι το 2018, πέντε το 2019 και τρεις το 2020.

 Αμερικανοί αξιωματούχοι επέκριναν τις επισκέψεις στα λιμάνια, υποστηρίζοντας ότι συμβάλλουν στις στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στο εξωτερικό και  απαγορεύουν περαιτέρω αμερικανο-κυπριακή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Τον Μάιο του 2020, ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ζητούν να σταματήσουν οι τακτικές επισκέψεις  ρωσικών πλοίων στην Κύπρο αφού δεν  υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα πλοία συμβάλλουν σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες στη Συρία».

Τα μέτρα της Κύπρου κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής του προγράμματος «Golden Visa», συνάβαλαν στη  αποστέρηση της Κυπριακής υπηκοότητας
 Ρώσων δισεκατομμυριούχων προκειμένου αυτοί να αποφύγουν τις  υπό κυρώσεις συμμορφούμενοι έτσι με τους κανονισμούς της ΕΕ κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, πληρούν την απαίτηση του NDAA FY2020.

Τον Μάρτιο του 2022, η Κύπρος ενημέρωσε τη Ρωσία ότι ανέστειλε τη χρήση των κυπριακών λιμανιών στα πλοία της λόγω «των εξελίξεων στην Ουκρανία», με αναφορά στην απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Εκείνο τον μήνα, ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Βασίλειος Δημητριάδης δήλωσε ότι η Κύπρος θα απαγορεύσει Ρωσικά πλοία από το νηολόγιο κυπριακής σημαίας.

Υπήρχαν σύμφωνα με αναφορές πέντε επισκέψεις που είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν έως τον Οκτώβριο του 2021. Μία από αυτές πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου, ενώ οι άλλες  που θα είχαν συμβεί σε αδιευκρίνιστες ημερομηνίες ακυρώθηκαν μετά την  εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η απόφαση της Κύπρου να ακυρώσει τουλάχιστον προσωρινά τις εποσκέψεις Ρωσικών πλοίων ικανοποιεί την απαίτηση περιορισμού της ρωσικής πρόσβασης στα λιμάνια της. Δεν είναι σαφές εάν η Κύπρος θα ήταν πρόθυμη να εγκρίνει τις επισκέψεις του ρωσικού ναυτικού στα λιμάνια της αν τελειώσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τι πρέπει να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συνέχεια;

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, μετά από διαβούλευση με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, θα πρέπει να καθορίσει ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του άρθρου 1250A του NDAA FY2020.

Η αποφασιστικότητα του Προέδρου θα πρέπει να άρει την απαγόρευση των όπλων για ένα έτος εν αναμονή μιας πρόσθετης απόφασης ότι η Κύπρος συνέχιζε τη συνεργασία της για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τον περιορισμό της πρόσβασης σε σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Οποιεσδήποτε μεταφορές όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες που προκύπτουν από την άρση της απαγόρευσης θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν  από την Κύπρο την  προθυμία να συμμορφωθεί με αυτές τις προϋποθέσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ζητήσουν σαφήνεια από την Κύπρο σχετικά με την απόφαση να περιορίσουν τις επισκέψεις του ρωσικού ναυτικού στα λιμάνια της και αν η κυπριακή κυβέρνηση το εφαρμόζει ως προσωρινή πολιτική και αν εγκρίνει μελλοντικά τον ελιμενισμό Ρωσικών πλοίων μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν αποφανθεί γρήγορα ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της
το NDAA FY2020, το Κογκρέσο θα πρέπει να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο ζητώντας εξηγήσεις για την καθυστέρηση, να εγκρίνει νομοθεσία που να δίνει εντολή στην κυβέρνηση Μπάιντεν να εκδώσει έκθεση ή να παραδώσει ενημέρωση εντός 90 ημερών εξηγώντας το σκεπτικό του για την παράλειψη έκδοσης απόφασης και κάθε σκιαγράφηση τυχόν εναπομενόντων εμποδίων που θα εμπόδιζαν την έκδοση ενός τέτοιου προσδιορισμού ή θα τροποποιούσε τη διάταξη για τις απαιτήσεις NDAA FY2020 απευθείας για την άρση της απαγόρευσης όπλων για ένα έτος.

Εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν εκτιμήσει ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει και συμφωνήσει να συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις της βάσει του NDAA FY2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βοηθήσουν την Κύπρο να αντικαταστήσει το γηρασμένο ρωσικό υλικό του στρατού της  με αμερικανικά ή δυτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης στα παρακάτω :
 

Ελικόπτερα
120 άρματα μάχης T-80
Συστήματα αεράμυνας TOR-M1 και BUK και
Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει επίσης να διερευνήσει τον εφοδιασμό της Κύπρου με πλοία παράκτιας περιπολίας και άλλο ναυτικό εξοπλισμό για την υπεράσπιση των χωρικών υδάτων και των υπεράκτιων ενεργειακών πόρων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής μιας ακτοφυλακής στην Ανατολική Μεσόγειο για τη διεξαγωγή κοινών περιπολιών, όπως  κάνει με τις Περιπολικές Δυνάμεις Νοτιοδυτικής Ασίας (PATFORSWA) στη Μέση Ανατολή.

Το Κογκρέσο θα πρέπει να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τη βοήθεια του ΙΜΕΤ προς την Κύπρο για την ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων με την Κύπρο

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα πρέπει να πιέσει για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική σχέση με την Κύπρο που θα βασίζεται σε θεμελίωση της διαδικασίας 3+1 και δημιουργεί διμερή αμυντική συνεργασία και διαλειτουργικότητα των όπλων."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι υπάρχει σοβαρή ώθηση από το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπυ στις ΗΠΑ με κύριο εκφραστη του το JINSA, για άρση του εμπάργκο όπλων της Ουάσιγκτον προς τη Λευκωσία, προκειμένου η Κύπρος να αγκιστρωθεί στο άρμα ΗΠΑ-Ισραήλ, αποχαιρετώντας οριστικά και αμετάκλειτα τις στενές σχέσεις με τη Ρωσία 

Η χρονική συγκυρία ευνοεί αυτό το εγχείρημα από πλευράς Κύπρου, αφού αναμένεται ότι η Ελλάδα θα το στηρίξει, αφού η Αθήνα διατηρεί άριστες σχέσεις με ΗΠΑ-Ισραήλ

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε θετικά για τον Ελληνισμό τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, προσγειώνοντας τον Ερντογάν στην πραγματικότητα αντί του μεαλοϊδεατισμού του και της "Γαλάζιας Πατρίδας"

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ