Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Ενόψει τουρκικής κίνησης, στη Λευκωσία ετοιμάζονται να χτυπήσουν στο...«δόξα πατρί»

Με το Γεωτρύπανο της Exxonmobil «Stena Forth» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, το ερευνητικό «Nautical Geo» στο λιμάνι της Λάρνακας και το «Odin Finder» νοτίως της Κρήτης ενώ η περιοχή για το οποίο έχει δεσμεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία το περιμένει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022, η Λευκωσία περιμένει την αντίδραση της Τουρκίας.

Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής σύμφωνα με πηγές στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς με το οποίο επικοινώνησε το Πενταπόσταγμα, δεν είχε πλησιάσει τα εν λόγω σκάφη και τις δεσμευμένες για αυτά περιοχές καμιά μονάδα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Ωστόσο επειδή στη Μεγαλόνησο αρέσκονται στο να προετοιμάζονται, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις και στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στο έδαφος της Κύπρου. Οι χερσαίες μάλιστα ασκήσεις δεν ήταν τυχαίες αλλά ασκήσεις ελεύθερων σκοπευτών!

https://www.youtube.com/watch?v=8DZWqSAExFE

Από 06 έως 17 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, συνεκπαίδευση σε αντικείμενα Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικής Ακριβείας (ΕΣΕΑ), με την συμμετοχή προσωπικού της Διοίκησης Καταδρομών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αρμενίας.

Σκοπός της συνεκπαίδευσης, ήταν η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας κατά την οργάνωση, σχεδίαση και εκτέλεση αποστολών ΕΣΕΑ. Ειδικότερα, στα αντικείμενα της εκπαίδευσης περιλαμβάνοντας η τακτική χρησιμοποίηση ελεύθερων σκοπευτών, βολές υπό κλίση από μεσαίες και μακρινές αποστάσεις, επιχειρησιακές βολές στην βάση υποθετικών σεναρίων και εκτέλεση Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), με την επωνυμία «ΕΣΕΑ - 2021».

Η συμμετοχή των ελεύθερων σκοπευτών της Εθνικής Φρουράς στην συγκεκριμένη συνεκπαίδευση, δίνει τη δυνατότητα για απόκτηση πρόσθετων εμπειριών και συμβάλει στην αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ομάδων ειδικών επιχειρήσεων της ΔΚΔ. Επιπλέον, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Προγράμματος Τριμερής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου και Αρμενίας, αντικατοπτρίζουν την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών.

https://www.youtube.com/watch?v=Mug5aBRUre4

Ελληνικός Στρατός

Το 2001 λειτούργησε πιλοτικά στο Κ.Ε.Α.Π. το πρώτο Σχολείο Ελευθέρων Σκοπευτών και οι απόφοιτοί του ονομάζονται «ΕΣΕΑ», δηλαδή «Ελεύθεροι Σκοπευτές Ειδικών Αποστολών». Τα τελευταία χρόνια η αξία τους φαίνεται πως έγινε αντιληπτή από την στρατιωτική ηγεσία με αποτέλεσμα η παρεχόμενη εκπαίδευση στο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Ελευθέρων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών (ΣΒΕΕΣΕΑ) (όπως ονομάζεται πλέον το μόνιμο σχετικό Σχολείο του ΚΕΑΠ) να αναβαθμιστεί τόσο χρονικά, όσο και ποιοτικά.

Οι εμπειρίες και η εκπαίδευση των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων που εκπαιδεύτηκαν στο αντίστοιχο σχολείο του ISTC (International Special Training Center) στη Γερμανία, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την αναβάθμιση και σε αυτά οφείλεται η αρχική εισήγηση για δημιουργία παρόμοιου σχολείου και στην Ελλάδα. Οι ΕΣΕΑ με την επιστροφή τους στις Μονάδες εντάσσονται σε ξεχωριστές Διμοιρίες (Διμοιρίες ΕΣΕΑ που συγκροτήθηκαν στο Λόχο Διοικήσεως της κάθε Μονάδας). Τα τελευταία χρόνια οργανώθηκαν ταχύρρυθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια σκόπευσης ακριβείας σε διάφορους Σχηματισμούς Πεζικού του Δ' ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ από κινητές εκπαιδευτικές ομάδες στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων.

Τον Απρίλιο του 2013, μετά από πρωτοβουλία, πραγματοποιήθηκε η διεξαγωγή των πρώτων διακλαδικών σκοπευτικών αγώνων, στους οποίους συμμετείχε προσωπικό από Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών Κλάδων (ΕΤΑ, Ζ' ΜΑΚ, 2α ΜΑΛ, ΔΥΚ, 31η ΜΕΕΔ), ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε να καθιερωθούν αυτοί οι αγώνες σε ετήσια βάση δια της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ).

Το χρησιμοποιούμενο τυφέκιο παραμένει το G-3A3 μετά διόπτρας αλλά σε ένα δεύτερο στάδιο υπάρχει και η πρόθεση το προσωπικό αυτό να έρχεται σε επαφή και με το βαρύ τυφέκιο ειδικών εφαρμογών M-82A1M που χρησιμοποιούν οι Ειδικές Δυνάμεις (η χρήση του πλέον έχει επεκταθεί και στην 71η Α/Μ ΤΑΞ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομάδες ελεύθερων σκοπευτών

Μια ομάδα ελεύθερων σκοπευτών αποτελείται από ένα συνδυασμό ενός ή περισσοτέρων ελεύθερων σκοπευτών με στοιχεία προστασίας και με προσωπικό υποστήριξης, όπως ένας παρατηρητής (spotter). Τα μέλη μπορούν μερικές φορές να παίξουν πολλαπλούς ρόλους. Ο ελεύθερος σκοπευτής κάνει την βολή, ενώσο οι παρατηρητές βοηθούν στην παρατήρηση των στόχων, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και χειρίζεται δευτερεύοντα καθήκοντα ως άμεση ασφάλεια της θέσης τους, την επικοινωνία με άλλες ομάδες, περιλαμβανομένων την κατεύθυνση πυρών πυροβολικού και την στενή εναέρια υποστήριξη.

Ο παρατηρητής (spotter) ανιχνεύει, παρατηρεί, και καταδεικνύει στόχους και αναφέρει τα αποτελέσματα της βολής, χρησιμοποιώντας το σκοπευτικό παρατήρησης και το αποστασιόμετρο, ενώ «διαβάζει» επίσης τον αέρα με τη χρήση φυσικών δεικτών και την οφθαλμαπάτη που προκαλείται από τη θερμότητα στο έδαφος. Επίσης, από κοινού με το σκοπευτή, θα κάνουν υπολογισμούς με ακρίβεια για την απόσταση, της γωνίας βολής και υπολογισμούς που σχετίζονται με την διόρθωση για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και καθοδηγεί τον σκοπευτή για κινούμενους στόχους. Δεν είναι ασυνήθιστο για το παρατηρητή να είναι εξοπλισμένος με σημειωματάριο και ένα φορητό υπολογιστή ειδικά για την εκτέλεση αυτών των υπολογισμών.

Μπορούν επίσης να παρέχουν ασφάλεια στην ομάδα, ως εκ τούτου, είναι συνήθως οπλισμένοι με ένα τυφέκιο εφόδου ή τυφέκιο μάχης.

Μερικά στρατιωτικά δόγματα περιγράφουν ένα τρίτο μέλος γνωστό ως Flanker. Καθήκον του είναι να παρατηρεί περιοχές οι οποίες δεν είναι ορατές στον ελεύθερο σκοπευτή ή τον παρατηρητή και να βοηθάει την οπισθοφυλακή της ομάδας.

https://www.youtube.com/watch?v=mNS6O0Qwa1M

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ