Επίσημη έναρξη του μεσογειακού φόρουμ έχουμε πλέον, στον οποίο συμμετέχει η Ιταλία με έξι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.
“Ο οργανισμός αποτελεί μια νέα σελίδα στις προσπάθειες των μεσογειακών χωρών να δημιουργήσουν μια αγορά φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, με την δημιουργία μιας συνεργασίας που συμβάλλει στην ενίσχυση της ευημερίας και της ευημερίας στην περιοχή “, δήλωσε ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Ιταλία, Χισάμ Μπαντ.
Επιπλέον, ο ίδιος είπε ότι η έναρξη ισχύος του Χάρτη αποτελεί «σήμα» για τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν «υλοποίηση έργων διαμετακόμισης» με «διαδρόμους» ενεργειακών σχεδίων, από τα οποία θα επωφεληθούν φυσικά όλες οι χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο ( εκτός φυσικά της Τουρκίας).
Στην πραγματικότητα, η Αίγυπτος μπορεί να λάβει φυσικό αέριο από χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος, για να το υγροποιήσει και να το εξαγάγει στην ΕΕ.
“Η Αίγυπτος, η οποία φιλοξενεί την έδρα του φόρουμ που δημιουργήθηκε το 2019, “έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γεγονός ότι οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο γίνονται κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, και ότι οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν με ιδανικό τρόπο τους πόρους και τον πλούτο τους μέσω μιας εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας”, πρόσθεσε ο πρέσβης.
Το ενδιαφέρον ήταν ήδη «εμφανές» όταν η Αίγυπτος υιοθέτησε τη στρατηγική της για να μετατραπεί σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο», υπενθύμισε ο ίδιος.
Το φόρουμ, στο οποίο έχουμε την συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης, παρέχει επίσης μια απάντηση στην πρόκληση που απασχολεί τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της περιοχής, και αυτό αφορά την Τουρκία και το τουρκολυβικό μνημόνιο.
Στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών του φόρουμ, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα θαλάσσια τεμάχια «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ και «Ισάι» της ΑΟΖ του Ισραήλ, θα ξεκινήσουν σύντομα διαπραγματεύσεις για την εμπορική εκμετάλλευση τους κατέληξαν Κύπρος και Ισραήλ ενώ η συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των εταιρειών θα επικυρωθεί από τις δύο κυβερνήσεις.
Σε όλα αυτά τα σχέδια απουσιάζει παντελώς η Άγκυρα που θέλει να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία η οποία έπαψε να υπάρχει ανεπιστρεπτί με την συνθήκη της Λωζάννης την οποία πλαγίως ο Ερντογάν θέλει, (αλλά δεν μπορεί), να καταργήσει.
Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος, οι οποίες διαφωνούν με την Τουρκία για θαλάσσια όρια στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας.
Ισραήλ και Κύπρος έχουν στενή και ισχυρή αμυντική συμμαχία η οποία λειτουργεί ως αντίβαρο στα σχέδια του Σουλτάνου για αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Με λίγα λόγια, το Ισραήλ στήνει ”ασπίδα” προστασίας μετά από αυτή την συμφωνία πάνω από την Κύπρο, καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα.
Για αυτό και έχουμε πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του Ισραήλ για τη δημιουργία μιας στρατιωτικής συμμαχίας 10 χωρών (Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο, Μπαχρέιν, Κύπρος, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και ΗΑΕ).