Γνωστή τουρκική τηλεοπτική προπαγανδιστική σειρά που δείχνει δήθεν διώξεις των Τουρκοκυπρίων από την εθνική φρουρά και ακραίους Κυπρίους το 1963, στηρίζει η μαριονέτα της Άγκυρας στα Κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, προσπαθώντας να αλλάξει και αυτός την ιστορία του νησιού.
Η σειρά, η οποία ξεκίνησε να μεταδίδεται στο TRT, αφηγείται το άκρως προπαγανδιστικό σενάριο των δήθεν “σφαγών” των Τουρκοκυπρίων από Έλληνες της Κύπρου, πριν από την αιματοβαμμένη τουρκική εισβολή την οποία ακόμα και σήμερα αποκαλούν ξεδιάντροπα οι Τούρκοι “ειρηνευτική επιχείρηση του 1974”,όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.
Ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ είπε για την σειρά αυτή ότι : «αντισταθήκαμε. Ήμασταν εκεί με την υποστήριξη της Τουρκίας, και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε”. Αυτή η σειρά πραγματεύεται τα προβλήματα του τουρκικού λαού στην Κύπρο, για την περίοδο πριν από το 1974, όταν οι Τουρκοκύπριοι υπέστησαν διώξεις από τους Ελληνο-Κυπρίους”.
Ο Ersin Tatar, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay και ο πρόεδρος του TRT İbrahim Eren παρακολούθησαν την πρεμιέρα της σειράς, η οποία γυρίστηκε στην Αμμόχωστο.
Οι Τούρκοι χρησιμοποιώντας συνταγή Χολιγουντιανών σειρών προσπαθούν να αλλάξουν την ιστορία μετά την αλλαγή των συνόρων, των ονομάτων των χωριών, των δρόμων και οτιδήποτε θυμίζει ελληνικό με σκοπό την προσάρτηση των Κατεχομένων.
Οι Τουρκοκύπριοι όμως που έζησαν και συνεχίζουν να ζουν πολύ καλά την κατοχή των Τούρκων στην Κύπρο δεν πείθονται από τέτοιου είδους προπαγάνδα.
Η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων προτιμά έναν ομοσπονδιακό διακανονισμό στην Κύπρο ως την ισχυρότερη επιλογή, ενώ οι Τούρκοι έποικοι προτιμούν την προσάρτηση από την Άγκυρα ως την καλύτερη επιλογή σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε .
Η μελέτη, χρηματοδοτούμενη από το Γραφείο Friedrich-Ebert-Stiftung Cyprus, εκπονήθηκε από τους ακαδημαϊκούς Sertac Sonan, Ebru Kucuksener και Enis Porat. Επικεντρώθηκε στις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τούρκων μεταναστών – όπως αναφέρεται στους τελευταίους στη μελέτη – που έφτασαν στην Κύπρο μετά το 1974.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 60,4 τοις εκατό των Τουρκοκυπρίων και το 51,9 τοις εκατό των εποίκων που απέκτησαν «υπηκοότητα» στο Βορρά, είπε ότι το ενόχλησε η Κύπρος διχασμένη. Όταν όμως ρωτήθηκαν για την προτιμώμενη λύση τους στο Κυπριακό, η έκθεση είπε, «οι απόψεις τους αποκλίνουν μεταξύ τους όταν έφτασαν στις απόψεις τους σχετικά με τον τερματισμό της διχοτόμησης».
Ενώ οι Τουρκοκύπριοι έδωσαν έμφαση στο «Κυπριακό», η έμφαση των Τούρκων μεταναστών ήταν στην «Τουρκικότητα», ανέφερε η μελέτη, καθώς μόνο το 5,8 τοις εκατό των Τουρκοκυπρίων ορίστηκαν ως «Τούρκοι» μόνο, με την πλειοψηφία (55,6 τοις εκατό) λέγοντας ότι ήταν «Τουρκοκύπριοι». Το ποσοστό των εποίκων που αυτοπροσδιορίζονται ως «Κύπριοι» ήταν 4,5 τοις εκατό.
Μετά και την πρόσφατη δήλωση του πρώην επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Μ. Ακιντζί ότι οι Τούρκοι ήρθαν στο νησί μετά το 1974, γίνεται κατανοητή η νέα γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου και ποια είναι τα νέα άνομα σχέδια τους.