Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Η ΕΕ θα ενισχύσει την εθνική φρουρά

Δώρο εξ ΕΕ θα λάβει ουσιαστικά τα επόμενα χρόνια η Κύπρος, αφού θα επωφεληθεί από τα κοινοτικά κονδύλια που θα διατεθούν για έργα άμυνας και ασφάλειας μέσω της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας (Pesco) της ΕΕ, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Ο Κύπριος υφυπουργός έρευνας, καινοτομίας και ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, ανακοίνωσε τις ενέργειες που ανέλαβε η Κύπρος για την συμμετοχή στα προγράμματα Pesco, τα οποία αφορούν την αξιοποίηση μέρους των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ που διέθεσε η ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Για θέματα που αφορούν την Pesco, το κυπριακό υπουργείο έρευνας και καινοτομίας ανέλαβε ως γνωστό, το ρόλο συντονιστή μεταξύ του υπουργείου εμπορίου και του υπουργείου άμυνας.

Ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι έχει ήδη γίνει δουλειά για αυτόν τον σκοπό, αναφέροντας την δημιουργία μιας «εξαιρετικής» ομάδας επιστημόνων στο υπουργείο Άμυνας, η οποία θα συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα και τα πανεπιστήμια στα οποία έχουν ανατεθεί κονδύλια για την αμυντική έρευνα.

Η Κύπρος θα αναπτύξει τεχνολογία διπλής χρήσης για προϊόντα που θα σχεδιαστούν κυρίως για αμυντικούς σκοπούς, τα οποία αργότερα μπορούν να τροποποιηθούν για εμπορική πολιτική χρήση.

Ως παράδειγμα αναφέρθηκαν προγράμματα στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων οι βιομηχανίες ανέπτυξαν τεχνολογία αρχικά για την άμυνα, αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς σκοπούς, όπως το GPS και το διαδίκτυο.

Ερωτηθείς ο Κύπριος υπουργός σε ποιους τομείς θα αναπτυχθούν οι κυπριακές ενέργειες, ο ίδιος αναφέρθηκε στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, στην κατασκευή drone για «επιτήρηση» και διάσωση.

Αυτά, είναι παραδείγματα που μπορούν να αναπτυχθούν στον αμυντικό τομέα αλλά και από άλλες κρατικές υπηρεσίες,την αστυνομία και την πυροσβεστική υπηρεσία”, τόνισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας και εμπορίου της Βουλής Ανδρέας Κυπριανού τόνισε την ανάγκη συμμετοχής της Κύπρου σε κοινά προγράμματα ανάπτυξης ευρωπαϊκών αμυντικών συστημάτων.

“Για να επιβιώσει η ΕΕ, χρειάζεται μια κοινή δύναμη άμυνας και ασφάλειας, και για αυτό με τη σειρά της πρέπει να αποκτήσουμε σύντομα ευρωστρατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δημιουργία ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων σημαίνει ανάπτυξη συστημάτων αποτροπής”, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

Ο ίδιος σημείωσε ορισμένα αμυντικά προγράμματα βρίσκονται τώρα σε πρώιμο στάδιο, όπως το πρόγραμμα European Patrol Corvette, το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 Νοεμβρίου 2019.

Στόχος του είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μιας νέας κλάσης πολεμικών πλοίων.

Στα σχόλιά του μετά τη σύνοδο της επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κόστα, δήλωσε ότι η PESCO υποδηλώνει σαφώς σχέδια για τη δημιουργία στρατού της ΕΕ.

Ο ίδιος επίσης έκρινε ότι η Κύπρος πρέπει να παραμείνει «γέφυρα για την περιφερειακή ειρήνη και την συνεργασία», αντί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο ή βάση στρατιωτικών επιχειρήσεων για ξένες δυνάμεις.

Εκτίμηση είναι ότι η Κύπρος πρέπει και θα εκμεταλλευθεί όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα για να εξοπλίσει την κυπριακή εθνοφρουρά από τις τουρκικές ορέξεις στο νησί, όσο γίνεται καλύτερα.

Όσο για τον ευρωπαϊκό στρατό, αυτός αποτελεί όνειρο του Βερολίνου για να ελεγχθεί ολόκληρη η γηραιά ήπειρος, και που δεν θα επιτρέψουν ποτέ πιθανότατα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ