Έντι Ζεμενίδης
Κύπρος

Ζεμενίδης: Η άρση του εμπάργκο όπλων είναι μόνο η αρχή

 Την πεποίθηση ότι η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου EastMed Act «για την προώθηση συνεταιρισμών ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο»  αποτελεί μόνο το εναρκτήριο λάκτισμα, για τη μεταστροφή της αμερικανικής γεωστρατηγικής στην περιοχή, με την τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, να τίθεται στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον, εξέφρασε μιλώντας στο Philenews, o πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (ΗΑLC), Έντι Ζεμενίδης.

Ο Ε. Ζεμενίδης υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να προωθηθούν τόσο από πλευράς Λευκωσίας, όσο και από πλευράς Ουάσιγκτον, περαιτέρω ενέργειες ενίσχυσης των σχέσεων εμπιστοσύνης των δύο χωρών. Yπέδειξε μάλιστα ότι είναι αναγκαίο να αποσταλεί στη Λευκωσία ένας πρωτοκλασάτος πρέσβης, της τάξης του Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υπηρετεί στην Αθήνα και προηγουμένως υπηρετούσε στην Ουκρανία.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον απόηχο της επιστολής του γερουσιαστή Mπομπ Μενέντεζ προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην οποία μεταξύ άλλων καταγγέλλονται οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC υποστηρίζει ότι τα απτά αποτελέσματα αυτών των τόσων σημαντικών πρωτοβουλιών, θα τα διαπιστώσουμε κυρίως μετά τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές. Διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν αναμένει ότι θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την παρούσα αμερικανική κυβέρνηση, λόγω κυρίως της τωρινής «παράλυσης» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Εντούτοις το όφελος αυτής της πρωτοβουλίας, υποστηρίζει, θα φανεί στο άμεσο μέλλον. «Δεν περιμένω ότι ο Μάικ Πομπέο θα κάνει κάτι, πρώτα από όλα οι δύο άντρες δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους, αλλά έχουν σημασία τέτοιου είδους πράξεις και οι ενέργειες. Μετράει ιδιαίτερα το τι λέει ο γερουσιαστής Μενέντεζ. Επηρεάζει δε και τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς μπορεί να υποστηρίζουν τον Τραμπ, εντούτοις έχουν βαρεθεί να προστατεύουν την Τουρκία και σε αυτό το θέμα ο πρόεδρος της Επιτροπής, συμφωνεί με τον Μενέντεζ», επεσήμανε ο κ. Ζεμενίδης.

 
Αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία του γεγονότος, ότι για πρώτη φόρα η αμερικανική εξωτερική πολιτική αντιμετωπίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συνολικά, πράγμα για την επίτευξη του οποίου κατεβλήθησαν πολύχρονες, άοκνες προσπάθειες. «Πριν από χρόνια δεν υπήρχε κανένα φόρουμ, το οποίο να αντιμετωπίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο σύνολό της. Κορυφή αυτής της προσπάθειας αποτέλεσε το Νομoσχέδιο Μενέντεζ - Ρούμπιο για την Ανατολική Μεσόγειο. Για πρώτη φορά η Αμερική δήλωσε ότι θα έχει επίσημη στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο και η οποία θα στηρίζεται στις 3 Δημοκρατίες της περιοχής (Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ)», υπογράμμισε ο κ. Ζεμενίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 
«Εκατέρωθεν ενέργειες ενίσχυσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης»


 
Κληθείς να σχολιάσει την πολύκροτη τροπολογία του Νομοσχεδίου, η οποία συνδέει την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο με την άρνηση παραχώρησης πρόσβασης προς ρωσικά στρατιωτικά πλοία, ο κ. Ζεμενίδης υποστήριξε ότι από την στιγμή που επιδιώκεται να δημιουργηθεί μια σχέση στρατηγικού συνεταιρισμού μεταξύ των δύο χωρών και υπό τη σκιά του φιλορωσικού «χρώματος» της Κύπρου, λόγω επίσης και των τεκταινόμενων στη Συρία, οι ΗΠΑ θέλησαν να διασφαλίσουν ότι η Κύπρος θα αποτελεί έναν αξιόπιστο σύμμαχο. «Είναι παράλογο από τη μια να ζητάμε την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία, λόγω της αγοράς των ρωσικών S400 και από την άλλη να μην το αντιλαμβανόμαστε αυτό», σημείωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του HALC. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ζεμενίδης αναφέρθηκε στις αναγκαίες εκατέρωθεν ενέργειες ενίσχυσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης των δύο κρατών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η Ουάσιγκτον είναι αναγκαίο να δώσει περισσότερη έμφαση στην ενίσχυση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και να διορίσει στη Λευκωσία ένα πρωτοκλασάτο πρέσβη στη Λευκωσία, «μεγέθους» Τζέφρι Πάιατ. «Οι ΗΠΑ ποτέ δεν έστειλαν ένα αστέρι της αμερικανικής διπλωματίας στη Λευκωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Αναφορικά με τη στάση της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, εξέφρασε την άποψη ότι ο ίδιος δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από τη στάση του State Department, αλλά από το Κογκρέσο έχουμε δει να παρουσιάζεται μεγάλη βελτίωση. «Η παρούσα κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα και έχουμε έναν Πρόεδρο, ο οποίος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εξωτερική πολιτική. Τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την περιοχή μας έχουν αλλάξει τόσες φορές. Ο Wess Mitchell «έφυγε». Ο Λευκός Οίκος δεν «μιλάει» με τον Υφυπουργό Ευρώπης, γιατί διαδραμάτισε ρόλο στη διαδικασία αποπομπής Τραμπ. Η περιοχή μας αντιμετωπίζεται από άτομα τρίτης κατηγορίας. Η ζημιά που έγινε στην αμερικανική εξωτερική πολιτική από αυτή την Προεδρία είναι πολύ μεγάλη», υποστήριξε ο κ. Ζεμενίδης.


 
«Το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο»


 
Τόνισε ακόμη ότι το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. «Το πρόσφατα κυκλοφορηθέν βιβλίο του Μπόλτον έχει φέρει στην επιφάνεια τόσα πολλά για τις σχέσεις Ερντογάν – Τραμπ, πράγμα που θα επηρεάσει τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι μετέπειτα αν εκλεγούν, θα θελήσουν να διαφοροποιηθούν», υποστήριξε ο κ. Ζεμενίδης. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ομάδα του Τζό Μπάιντεν μιλάει πολύ ανοικτά εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. «Πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε ότι εναντιώνονται στην Τουρκία του Έρντογαν, όχι στην Τουρκία γενικότερα. Για παράδειγμα, εδώ βλέπουμε να γράφονται καλά σχόλια στον Τύπο για τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης. Κανείς, δεν θέλει να χάσει την Τουρκία, αλλά όπως τους εξηγώ, και εμείς δεν θέλουμε να έχουμε την Τουρκία εχθρό για πάντα, αλλά από την άλλη, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην αλήθεια και να λέμε ναι, είναι φίλοι, ενώ δεν είναι», σημείωσε στη συνέχεια.
 
Υπογράμμισε δε ότι ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί το γεγονός ότι αν αλλάξει η Γερουσία, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής θα γίνει ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.
 
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του HALC έδωσε ακόμη ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια,  με τα ενεργειακά και την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των σχέσεών με την Ουάσιγκτον. «Η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο οδήγησε στην αναβάθμιση της εικόνας των δύο χωρών. Προηγουμένως γνώριζαν την Κύπρο μόνο για το Κυπριακό, τώρα περισσότερο ασχολούνται με τον ρόλο που η Κύπρος διαδραματίζει στην περιοχή, στα ενεργειακά στις διμερείς σχέσεις. Οι αναλυτές σε δεξαμενές σκέψεις (think tanks) θεωρούν την Κύπρο ως διπλωματικό κλειδί στην περιοχή και επιθυμούν να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις. Xαρακτηριστικά αναλυτές, οι οποίοι προηγουμένως υποστήριζαν το Σχέδιο Ανάν, τώρα λένε ευτυχώς που δεν πέρασε. Δεν θέλουν πλέον μια όποια λύση, που θα καταστήσει την Κύπρο όμηρο του Ερντογάν και θα ανατρέψει όλα τα θετικά βήματα σταθερότητας, που έγιναν στην περιοχή», ανέφερε σχετικά.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι «η Κύπρος είναι o αφαλός της Ανατολικής Μεσογείου και επίσης μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του «κρίκου» μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών σε περίπτωση διαμάχης μεταξύ τους.  Τώρα επίσης η Ελλάδα, που έχει εξέλθει από την εποχή της οικονομικής κρίσης είναι πιο σταθερή και τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα διαφορετικά. Για πρώτη φορά η Ελλάδα παίζει εδώ τόσο ταχτικά στην τηλεόραση. Την τελευταία εβδομάδα, τόσο ο Fareed Zacharia, όσο και ο ίδιος ο Bloomberg, φιλοξένησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη».
 
Παράλληλα, όπως υποστήριξε, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε σε ένα βάθμο και η διασάλευση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη συνέχεια. Από εκείνη τη στιγμή, που ο Τούρκος ηγέτης φάνηκε δικτάτορας, συνεχίστηκε  η πτωτική τάση των σχέσεων και αυτοί που έλεγαν ότι έχουμε κοινές αξίες με τον Ερντογάν, δεν το λένε πλέον. Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν η δήλωση του Μπάρακ Ομπάμα σε συνέντευξή του, «η μεγαλύτερη μου απογοήτευση στα τελευταία χρόνια ήταν ο Ερντογάν».


 
Kαθοριστική η δημιουργία της CHIA 


 
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του HALC αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν από το ελληνοαμερικανικό και το αμερικανοεβραικό λόμπι, για τη διαμόρφωση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ιστορικά, από πολλά χρόνια πριν, υπήρχαν στενές σχέσεις μεταξύ τους. Υπάρχουν 3 διαφορετικές αμερικανοεβραικές οργανώσεις, με υψηλό προυπολογισμό, πάνω από 70 εκατ. δολάρια το καθένα. Δημιουργήσαμε στη συνέχεια ακόμη πιο στενές σχέσεις μεταξύ μας και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την CHIA (Congressıonal Hellenic Israel Αllıance), η οποία ιδρύθηκε το 2013. Πλέον διαθέταμε αυτή την επίσημη συνεργασία, στην οποία παρουσιάζονταν ταχτικά αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Κύπρο και αντιπρόσωποι από το Ισραήλ. Καλούσαμε αναλυτές να μιλήσουν μπροστά στο Κογκρέσο ή στους βοηθούς τους. Για παράδειγμα, όταν ο Υπουργός ήθελε να έχει επαφή με το Κογκρέσο μιλούσε στο κατάλληλο άτομο και αυτό πληροφορούσε τα υπόλοιπα. Να αναφέρουμε ακόμη ότι στις 30 Ιουνίου θα πραματοποιήσουμε με το αμερικανοεβραικό λόμπι, μέσω τηλεδιάσκεψης, επίσημη παρουσίαση στο Κογκρέσο και ο ένας από τους δύο ομιλητές θα είμαι εγώ».

 
Οι προτεραιότητες του HALC


 
Όσον αφορά τις προτεραιότητες του HALC, επεσήμανε ότι «στόχος μας για τους επόμενους 6 μήνες, να δώσουμε έμφαση τόσο στον Τύπο όσο και στο Κογκρέσο, στο γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες Κύπρου –Ελλάδας- Ισραήλ συμβάλουν στην σταθερότητα, ενώ η Τουρκία διαταράσσει τη σταθερότητα στην περιοχή. Δεύτερος στόχος αποτελεί η προετοιμασία για την επόμενη πενταετία και το επόμενο Κογκρέσο, για την εφαρμογή του νομοσχεδίου Μενέντεζ».


 
«All politics is local»


 
Ο κ. Ζεμενίδης υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη διαπροσωπικών, πολιτιστικών, κοινωνικών σχέσεων σε τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα «καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η γνωριμία του Μπομπ Μενέντεζ με τον Τάσο Ζαμπά στη γειτονιά του και έτσι ο γερουσιαστής έγινε φίλος της Κύπρου. All politics is local», τόνισε εμφαντικά.
 
Πρέπει ακόμη να αντιλήφθουμε, όπως ανέφερε, ότι σημασία δεν έχουν μόνο η Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη. «Το τουρκικό λόμπι κάνει πολύ σπουδαία δουλειά σε κάθε πόλη. Για παράδειγμα στη νότια Αμερική μπορούμε να στέλνουμε τον Επίτροπο Προεδρίας ή και τον Αρχιεπισκοπο να μιλάνε για τον Χριστιανισμό. Μια από τις πιο σημαντικές επιτυχίες μας είναι που καταφέραμε να πείσουμε τους Ευαγγελιστές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο. Μέσω της ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων αλλά και λόγω του γεγονότος ότι οι Ευαγγελιστές είναι φίλοι του Ισραήλ, καλλιεργώντας σιγά σιγά σχέσεις π.χ λέγοντας τους ότι η Κύπρος ήταν πρώτη χριστιανική χώρα της Ευρώπης, καταφέραμε να τους αλλάξουμε νοοτροπία. Και τώρα έχουν σκόπο να έρθουν στην Κύπρο. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο πράγμα και ως χώρα, δεν το έχουμε κάνει ποτέ», σημείωσε καταληκτικά ο δραστήριος διευθυντής του HALC.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ