Μία κίνηση που δημιουργεί νέα τετελεσμένα στην Κύπρο ετοιμάζει η Τουρκία και φαίνεται να την αποδέχεται και η διεθνής κοινότητα. Η Άγκυρα σκοπεύει να συνδέσει το "πάγωμα" των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ με τις συνομιλίες για το κυπριακό, δημιουργώντας έτσι σοβαρές πιέσεις προς τη Λευκωσία.
Σενάριο, το οποίο στοχεύει στο πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασύνδεσής του με το Κυπριακό έχει επεξεργαστεί η Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα προετοιμάζει το έδαφος σε συζητήσεις που έχει με άλλες κυβερνήσεις και οργανισμούς, επιχειρώντας να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.
Ελλάδα και Κύπρος πρέπει από εδώ και μπρος να έχουν πλήρη συντονισμό, κυρίως μεταξύ τους, αλλά και με τις τριμερείς με Αίγυπτο και Ισραήλ, έτσι ώστε συλλογικά να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα, χωρίς οι ενεργειακοί προγραμματισμοί να "παγώσουν".
Καλά ενημερωμένες πηγές, που επικαλείται ο "Φιλελεύθερος", αναφέρουν πως η κατοχική δύναμη έχει διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα προωθηθεί μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο.
Οι πιέσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι έντονες και αν βρεθεί αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα, τότε η Κύπρος θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή υποβάθμιση τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και σε άλλους κρίσιμους τομείς όπως η οικονομία, η οποία πλέον μακροπρόθεσμα έχει αρχίσει να εξαρτάται από το ενεργειακό πρόγραμμα.
Δυστυχώς, τρίτοι παράγοντες, όπως ξένα κράτη και διεθνείς οργανισμοί, αγνοούν το γεγονός πως η Τουρκία και μόνο αποτελεί πηγή έντασης με τις άνομες διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο και πιέζουν για "ειρηνικές" λύσεις, οι οποίες όμως πλήττουν άμεσα και σε βάθος τα συμφέροντα Κύπρου και Ελλάδας.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό προβλέπονται τα εξής:
Θέλοντας να προλάβει προγραμματισμένες γεωτρήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα θα συνδέσει το πάγωμα των ερευνών με μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό.
Αυτό προδήλως περικλείει μια μεγάλη παγίδα. Με τη διασύνδεση του ενεργειακού προγράμματος με το Κυπριακό και τη διαδικασία των συνομιλιών, διαμορφώνεται ένα νέο δεδομένο/τετελεσμένο. Θα καταστήσει εν πολλοίς το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αιχμάλωτο των προθέσεων της Άγκυρας στο Κυπριακό. Προθέσεις τις οποίες βιώνουμε για σχεδόν 46 χρόνια.
Εάν και εφόσον εξασφαλίσει το πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος, θα ανάψει το πράσινο φως για τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, στην οποία θα συζητηθεί το μοντέλο λύσης (συνομοσπονδία, δύο κράτη κ.τ.λ.) και το ενεργειακό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το καθεστώς Ερντογάν διαμηνύει πως δεν αποδέχεται διαδικασία ανοικτού τέλους και ζητά όπως καθοριστεί καταληκτική ημερομηνία για τις συζητήσεις. Κι αυτό όχι τυχαία, καθώς επιμένει όπως καθοριστεί ταυτόχρονα και το καθεστώς των «δύο πλευρών» την επόμενη ημέρα μιας νέας αποτυχίας στο Κυπριακό. Ποια, δηλαδή, θα είναι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς μετά από ένα νέο αδιέξοδο.
Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως η κατοχική δύναμη «ψήνει» ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς για να στηρίξουν το σενάριό της. Και βρίσκει καλή υποδοχή, καθώς οι τρίτοι υποδεικνύουν συχνά-πυκνά πως «θα πρέπει να τα βρείτε» και πως «μόνο έτσι θα εκτονωθεί η κρίση». Αυτές οι επιδερμικές προσεγγίσεις, που δεν ασχολούνται με την ουσία (ποιος παρανομεί, ποιος προκαλεί την ένταση) δημιουργούν πιέσεις προς την πλευρά της Λευκωσίας.
Το σχέδιο της Άγκυρας οφείλει να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην ελληνική πολιτική ηγεσία, καθώς αμέσως μετά την κυπριακή ΑΟΖ στοχοποιείται η ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην οποία θα ακολουθηθεί μία αντίστοιχη τακτική.
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν άμεσα και η Ελλάδα επιτέλους να θέσει κάποια όρια και να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις εφόσον αυτά τα όρια ξεπεραστούν.