Για τις ευρύτερες προεκτάσεις του «αδέσποτου» πυραύλου, την κατάσταση της αεράμυνας, αλλά και τις προκλήσεις του Γιαβούζ και του Πορθητή μίλησαν στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Θεόδωρος Τσακίρης.
«Είμαστε σε μια κατάσταση μη πολέμου και σε αυτή την κατάσταση δεν είναι ενεργοποιημένα τα συστήματα αεράμυνας, αλλά είναι ενεργοποιημένο το σύστημα ελέγχου και έρευνας, που λειτουργεί από την Ε.Φ. σε 24ωρη βάση»., είπε ο κ. Πενταράς.
Ο πύραυλος s-200, εξήγησε, είναι μεγάλου μεγέθους από το ίχνος που αφήνει όπως ακριβώς ένα μαχητικό αεροσκάφος και θα μπορούσε να τους ανιχνεύσει [το σύστημα ελέγχου]. Αυτούς τους ανιχνεύουν όμως καλύτερα τα συστήματα αεράμυνας, που ενεργοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις συγκρούσεων.
«Η ενεργοποίηση γίνεται από την ειρηνική στην εμπόλεμη κατάσταση, με εφαρμογή κέντρων συναγερμού και αποδέσμευση των κανόνων εμπλοκής από το Υπουργικό Συμβούλιο», είπε, προσθέτοντας πως αυτό που έγινε στον Πενταδάκτυλο ήταν ένα τυχαίο περιστατικό που μπορεί να μην ξανασυμβεί ποτέ.
Ο κ. Πενταράς αναφέρθηκε σε τρία ατυχή γεγονότα που οδήγησαν στο περιστατικό: Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε προς την Κύπρο, ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα της Συρίας που εκτόξευσε πυραύλους εναντίον των πυραύλων των αεροσκαφών του Ισραήλ. Δεύτερο είναι ότι δεν βρήκε τον στόχο του, αφού βρήκε ηλεκτρονικά αντίμετρα, πιθανώς από τα αεροσκάφη και δορυφόρους. Τρίτον είναι ότι δεν ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός αυτοκαταστροφής του πυραύλου.
Δεν είναι δυνατό, όπως εξήγησε, σε περίοδο ειρήνης να είναι αποδεσμευμένοι οι κανόνες εμπλοκής στο FIR με εκατοντάδες πολιτικές πτήσεις, και έφερε ως παράδειγμα το ό,τι συμβαίνει στον Κόλπο.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακίρης έθιξε την πολιτική πτυχή της υπόθεσης και της προσπάθειας από αξιωματούχους του ψευδοκράτους να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά το περιστατικό και να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.
Η Τουρκία, σημείωσε, είχε την μοναδική ευκαιρία να βάλει εναντίον της Συρίας, του Ισραήλ και να εμφανιστεί ως προασπιστής του ψευδοκράτους. «Με ένα σμπάρο, ουσιαστικά, τρία τρυγόνια», είπε, σημειώνοντας πως δεν έχει καμία τύχη η Άγκυρα να πετύχει διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στα πρότυπα της Παλαιστινιακής Αρχής.
Τόσο ο κ. Τσακίρης όσο και ο κ. Πενταράς αναφέρθηκαν στις προεκτάσεις αγοράς των s-400 εκ μέρους της Τουρκίας και τη ασυμβατότητα του συστήματος με τα αμερικανικά F-35.
O κ. Πενταράς ειδικά εξήγησε πως η Τουρκία δεν διαθέτει συστήματα αεράμυνας σήμερα και αυτά που διαθέτει είναι αναξιόπιστα.
Βλέποντας όμως την Ελλάδα να εξοπλίζεται με Patriot, απευθύνθηκε στην Κυβέρνηση Ομπάμα χωρίς αντίκρισμα και στράφηκε προς τη Ρωσία. «Η αγορά S-400 θα ανατρέψει την ισορροπία ισχύος και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά αν τους εγκαταστήσει στα παράλια της Μ. Ασίας και της Αττάλειας».
https://youtu.be/JybPzYtP7YE
Αναφορικά με τις προκλήσεις του Πορθητή και του Γιαβούζ, ο κ. Πενταράς τόνισε την ανάγκη επαναλειτουργίας του ενιαίου αμυντικού χώρου μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αποτροπή. «Ποτέ δεν είναι αργά», όπως είπε, για την ενίσχυση της Άμυνας.
Ο κ. Τσακίρης χαρακτήρισε τις εκδόσεις Navtex εκ μέρους της Κ.Δ. ως το ανάλογο που να προσπαθούμε να τρομάξουμε έναν ελέφαντα με ένα χάρτινο ποντίκι.
«Η κρίση του Γιαβούζ θα είναι πολύ χειρότερη και θα επιβάλει πολύ πιο ισχυρά τετελεσμένα σε σχέση με την κρίση του Φατίχ, αφού το πρώτο έρχεται σε μια περιοχή της κατεχόμενης ΑΟΖ, που της έχει παραχωρήσει το ψευδοκράτος για να ενισχύσει το τουρκικό αφήγημα. Η γεώτρηση ίσως να είναι πολύ κοντά στις ακτές της Αμμοχώστου και ίσως εντός των 12 ναυτικών μιλίων. Βλέπω μια γενικότερη έλλειψη πολιτικού συναγερμού, αφού δεν έχει κανένα αποτελεσματικό μέτρο και περιμένουμε μέχρι να τρυπήσουν και οι δυο. Αν η άποψη του κ. Αναστασιάδη είναι να μην κάνουμε τίποτα, για να μην τους προκαλέσει στην ‘‘ΑΟΖ’’ του ψευδοκράτους, θα πετύχει το ακριβώς αντίθετο», είπε.