Κύπρος

"Καυτός" Ιούνιος για Αιγαίο-Α.Μεσόγειο: "Παγιώνονται" οι θέσεις των τουρκικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ - Αποκαλυπτικοί χάρτες

Παγιώνονται οι θέσεις των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην Α.Μεσόγειο και εντός των αδειοδοτημένων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει πια πως προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση πρέπει να σταματήσουν όλες οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και να μπουν οι τουρκοκύπριοι στην εξίσωση.

Η Λευκωσία αναμένεται να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις σε ΕΕ και ΟΗΕ, σε διπλωματικό επίπεδο και το επόμενο διάστημα να καθοριστεί μερικώς η στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης και εκδίωξη των τουρκικών σκαφών από σημεία κυπριακού ενδιαφέροντος.

Ο τρέχων, καθώς και ο επόμενος μήνας, πρόκειται να σηματοδοτήσουν "καυτές" εξελίξεις στην περιοχή, ανάλογα φυσικά με την έκβαση της αμερικανοτουρκική σύγκρουσης για την παραλαβή των ρωσικών S-400 που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Εφόσον η αμερικανική πλευρά υλοποιήσει τις απειλές προς την Άγκυρα, είναι σχεδόν δεδομένο πως η κρίση στην Α.Μεσόγειο - αλλά και στο Αιγαίο - θα κλιμακωθεί, σε μια προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν να εξωτερικεύσει τις πιέσεις που δέχεται και να βγάλει "κέρδος" από αυτές.

Σημαντικά ορόσημα σε διπλωματικό επίπεδο περιλαμβάνει ο μήνας Ιούνιος τόσο σε σχέση με τις συνεχιζόμενες τουρκικές παρανομίες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ όσο και σε ότι αφορά το κυπριακό το οποίο πάει από παράταση σε παράταση.

Ανεξέλεγκτες οι τουρκικές παραβιάσεις

Το γεωτρύπανο Φατίχ παραμένει στο ίδιο ακριβώς σημείο 34 περίπου ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πέγειας. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός εξακολουθεί να κινείται εντός αδειοδοτημένων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ νοτίως της Λεμεσού.

Την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκ νέου τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τρέχουσες εξελίξεις ενώ στην έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε γίνεται λεπτομερείς καταγραφή των πιο πάνω παραβιάσεων από την Τουρκία και επαναλαμβάνονται οι πάγιες θέσεις της ΕΕ όπως εκφράστηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση της έκθεσης και του όλου ζητήματος σε επίπεδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 17 Ιουνίου. Επί τάπητος θα τεθεί το περιεχόμενο της έκθεσης της Κομισιόν και θα τροχοδρομηθούν ενδεχόμενες αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής 20-21 Ιουνίου. Όπως είναι γνωστό η Λευκωσία επιχειρεί να πετύχει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας σε σχέση με το εν λόγω θέμα.

Την Παρασκευή το Υπουργείο Εξωτερικών είχε προβεί σε ενημέρωση των Πρέσβεων ευρωπαϊκών κρατών στη Λευκωσία αναφορικά με το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων.

Εξελίξεις για ΟΥΝΦΙΚΥΠ και κυπριακό

Η Άγκυρα τοποθετούσε τις όποιες εξελίξεις στο κυπριακό τον Ιούνιο. Ωστόσο τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα και δύσκολα καθώς η στάση της τουλάχιστον μέχρι στιγμής παραμένει ως έχει ενώ η κλιμάκωση των εντάσεων σε υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και νεκρή ζώνη περιπλέκει περαιτέρω τα πράγματα. Στην εξίσωση μπαίνουν και οι εκλογές στην Ελλάδα στις 7 Ιουλίου που επίσης καθιστούν τα πράγματα πιο περίπλοκα.

Από την Ειδική Απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ δεν υπήρξαν νεότερα εδώ και καιρό με τις πληροφορίες να δείχνουν πως το ενδιαφέρον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Περί τα τέλη Ιουνίου αναμένεται και η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τη Λευκωσία να εκφράζει αισιοδοξία ότι αυτό θα γίνει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ