Κύπρος

Εκτός πλάνων η Τουρκία: Η Κύπρος παραχωρεί βάσεις στις ΗΠΑ - Η Ουάσινγκτον «θωρακίζει» την Λευκωσία

Αλλάζουν όλα πλέον στην Α. Μεσόγειο και στην Κύπρο. Οι σχέσεις Λευκωσίας-Ουάσινγκτον αναβαθμίζονται και πλέον πάνε σε άλλο επίπεδο. H Τουρκία πλέον έχει κάθε λόγο να φοβάται την μετατροπή της Κύπρου σε μια de facto μεγάλη νατοϊκή βάση, αφού ήδη πλοία της Συμμαχίας σταθμεύουν σε κυπριακά λιμάνια.

Ο φόβος αυτός, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση εξορύξεων υδρογονανθράκων από Δυτικούς ενεργειακούς κολοσσούς, έχει βάλει σε κίνηση τον Ερντογάν που βλέπει ότι χάνει εντελώς το παιχνίδι στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ουσία, οι ΗΠΑ, όπως θα καταλάβεται και στο δημοσίευμα που ακολουθεί, στέλνουν έμμεσο τελεσίγραφο στην Άγκυρα, δείχνοντάς τους, πως δεν θα ανεχθούν καμία τουρκική πρόκληση στην Κυπριακή ΑΟΖ.

ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα Αίγυπτος και Κύπρος απέναντι στη Τουρκία. Το ενεργειακό και στρατηγικό παιχνίδι, τώρα ξεκινάει!

Τι αναφέρουν τα Κυπριακά ΜΜΕ:

Υπερκεράζει τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό η ενεργειακή ατζέντα της Λευκωσίας, που μεσοβδόμαδα έλαβε έντονη γεωπολιτική διάσταση. Η επικείμενη έναρξη της πολύ σημαντικής γεώτρησης στο οικόπεδο 10 από την Exxon Mobil θα συνδυαστεί με ανακοινώσεις που θα προκαλέσουν θόρυβο. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Σημερινή», η Λευκωσία, αφού πρώτα «κλείδωσε» τη συμφωνία με τη Γαλλία για ναύσταθμό σε νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συζητεί ήδη σε βάθος παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων και στον Αμερικανικό Στρατό.

Στην ουσία μιλάμε ξεκάθαρα για παραχώρηση βάσεων.

Συμφωνίες που, όταν ανακοινωθούν και κυρίως όταν υλοποιηθούν, θα «θωρακίσουν» τη Λευκωσία, που αναζητεί διακαώς μαξιλαράκια για απρόσκοπτη αξιοποίηση, πλέον, του ενεργειακού της πλούτου.

Την ίδια ώρα η υπογραφή της πρώτης του είδους της διακρατικής συμφωνίας με την Αίγυπτο για υποθαλάσσιο αγωγό που θα επανεξάγει, μέσω Ίτκου, τα κυπριακά κοιτάσματα στην ΕΕ λαμβάνει βαρύνουσα σημασία. Ήδη, ο Υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου, μέσω της «Σημερινής», κάνει άνοιγμα για έναν ευρύτερο συνασπισμό στην περιοχή, που δεδομένα θα αφήσει εκτός εικόνας την Τουρκία.

Η διάσταση του γεγονότος δεν περιορίζεται στα κυπριακά συμφέροντα αλλά μέσω της παρέμβασης της εκπροσώπου της Κομισιόν ανοίγει τη βεντάλια της σημαντικότητας, αλλάζοντας από τη μία το μομέντουμ στην Ανατολική Μεσόγειο και ανοίγοντας από την άλλη τις πόρτες των προοπτικών για ένα καλύτερο αύριο για τη Δημοκρατία, όχι μόνο οικονομικά αλλά και εθνικο-πολιτικά.

Λευκωσία και Ουάσιγκτον, μέσω διπλωματίας, συζητούν ήδη παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων στον αμερικανικό στρατό -όπως ακριβώς γίνεται με άλλες χώρες- με τη Δημοκρατία να επιχειρεί σιωπηλά να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική της θέση από τη μία και τη γεωπολιτική της ισχύ ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας από την άλλη.

Η διαφαινόμενη επανεμπλοκή των Αμερικανών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με άξονα την ασφάλεια (και προφανή στόχο να αποτραπεί η ισχύς Ρωσίας - Τουρκίας σε μια περίοδο σχεδόν ψυχροπολεμική) ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Λευκωσίας, που όπως έκανε και με τους Γάλλους, προώθησε διπλωματικά μεν, σαφέστατα δε, τα δικά της συμφέροντα, προσφέροντας εαυτόν ως έτοιμο να αποδώσει στον Αμερικανικό Στρατό τις απαραίτητες διευκολύνσεις που απαιτούνται για τα στρατεύματά του που αναπτύσσονται σε γειτονικές χώρες και αποστολές.

Αν και δεν αναμένει κανένας να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση των πιο πάνω, η «Σ» αποκαλύπτει ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, που «τρέχει» την απαραίτητη διπλωματική προεργασία για τις διμερείς ανακοινώσεις που έπονται, αλλά και το Υπουργείο Άμυνας, ο επικεφαλής του οποίου συζήτησε το θέμα με την Αμερικανίδα πρέσβη σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο γραφείο της στην περιοχή Μετοχίου Κύκκου.

Διόλου τυχαίες ήταν άλλωστε οι φήμες που κυκλοφόρησαν και που φαίνεται να ευσταθούν ότι ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, στο επόμενο ταξίδι του στην περιοχή, θα κάνει σταθμό και στην Κύπρο.

Πηγές με άριστη γνώση των πιο πάνω σημείωναν στη «Σ» ότι η πρόσφατη (τέλη Αυγούστου) παρουσία στην Κύπρο του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ και, κυρίως, η ενέργειά του να παρακαθίσει σε σύσκεψη με τον Κύπριο ομόλογό του είναι η απάντηση στο ερώτημα που θέσαμε αν τα πράγματα είναι όντως προχωρημένα. Σημειώνεται ότι ήδη ψήνεται συνάντηση υψηλού επιπέδου του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον.

Κινητικότητα όμως υπάρχει και στην Ελλάδα.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συμμετείχε στο 23ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Ισχύος με θέμα Ασφάλεια – Τάξη – Ευημερία.

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι από την Τρίτη 18 έως την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συμμετείχε στο 23ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Ισχύος (23rd International Seapower Symposium), το οποίο διεξήχθη στο Newport, Rhode Island των ΗΠΑ. Το θέμα του φετινού Συμποσίου, το οποίο διεξάγεται ανά διετία, ήταν Ασφάλεια – Τάξη – Ευημερία. Συμμετείχαν 105 χώρες από όλο τον κόσμο, η εκπροσώπηση 79 εκ των οποίων ήταν σε επίπεδο Αρχηγού Ναυτικού.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε προγραμματισμένες συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Αιγύπτου και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.

Στο περιθώριο του Συμποσίου, ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis, καθώς και τον Αρχηγό του Ναυτικού των ΗΠΑ, Admiral John M. Richardson. Επίσης συναντήθηκε με τον Διευθυντή Διεθνών Προγραμμάτων του Αμερικανικού Ναυτικού (Navy International Program Office), Rear Admiral Francis D. Morley, με τον οποίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Το Συμπόσιο έδωσε την ευκαιρία στον Αρχηγό ΓΕΝ να πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών τόσο με ομολόγους του άλλων χωρών, όσο και με υψηλόβαθμους Αξιωματούχους του Αμερικανικού Ναυτικού.

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστώνη κ. Στράτο Ευθυμίου, καθώς και με τους Έλληνες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που φοιτούν στο Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ).

Πρόκειται για μία σημαντική όπως φαίνεται συνάντηση, καθώς πλέον οι ΗΠΑ επιλέγουν συμμάχους και πετάνε την Τουρκία εκτός πλάνων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...