Κύπρος

Aλλάζουν όλα στην Α. Μεσόγειο - Τραμπ: «Πολύτιμος εταίρος η Λευκωσία» - Προς στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου - Ξεκάθαρο μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία

Αλλάζει άρδην το γεωστρατηγικό σκηνικό στη Ν.Α. Μεσόγειο καθώς η Κύπρος αναγορεύεται πλέον σε «ζωτικός στρατηγικός σύμμαχος” των ΗΠΑ. Σε σημαντικές δηλώσεις προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ν. Τραμπ υπέρ της Κύπρου. Την στιγμή που παρασκηνιακά παίζεται ένα άγριο γεωπολιτικό και ενεργειακό πόκερ, με τις Ελλάδα,Ισραήλ,Κύπρο, υπό τις ευλογείες των ΗΠΑ να δημιουργούν μία ατσάλινη συμμαχία, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού την Άγκυρα.

Θερμές αναφορές για την Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποδεχόμενος τη Δευτέρα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Μάριου Λυσιώτη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε την Κύπρο πολύτιμο εταίρο σε μια ευάλωτη περιοχή, μίλησε για τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην προώθηση της σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι προσβλέπει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού, επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στην επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Διαβιβάζοντας στον Πρόεδρο Τραμπ τους χαιρετισμούς του προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Λυσιώτης αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ τόσο διμερώς όσο και διεθνώς, και δεσμεύθηκε να εργαστεί για την περαιτέρω ενδυνάμωση και σύσφιξη των σχέσεων αυτών.

Σημείωσε ότι στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η προώθηση σταθερότητας στην περιοχή και η δημιουργία γεφυρών συνεργασίας με γειτονικά κράτη περιοχής, χαρακτηρίζοντας κομβικής σημασίας το ρόλο των ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση.

Χαρακτήρισε την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εργαλείο συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη και τόνισε ότι η υποστήριξη αρχών των ΗΠΑ είναι απαραίτητη, ώστε η Κύπρος να συνεχίσει τις προσπάθειες της για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων στην ΑΟΖ της.

Ο νέος Πρέσβης της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη βοήθεια και συμπαράσταση στις προσπάθειες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Εξέφρασε την ελπίδα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και υπογράμμισε τη συμβολή της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τόσο στη διατήρηση συνθηκών σταθερότητας στο νησί, αλλά και στις συνομιλίες για λύση του κυπριακού

Ενώ οι ΗΠΑ όπως φαίνεται δείχνουν να στρέφουν το βλέμμα τους προς την Κύπρο, ο Ρ. Τ. Ερντογάν όπως ανεφερε χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους:

«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα στρατιωτικής βάσης στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Είναι θέμα λίγων λεπτών να φτάσουμε εκεί από τα δικά μας εδάφη όπως στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα δεν έχει τέτοια εγγύτητα. Ομως υπάρχει ο ψυχολογικός παράγοντας. Αν έχουμε ανάγκη θα ιδρύσουμε στρατιωτική βάση εκεί. Είναι σημαντική η στρατιωτική ύπαρξή μας εκεί».

Η Τουρκία είναι ενοχλημένη από τις στενές επαφές Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το δείχνει με κάθε τρόπο.

Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί δεν θέλουν επουδενί την Τουρκία σε αυτούς τους συσχετισμούς και έτσι με κοινή απόφαση των Μ. Νετανιάχου και Ν. Τραμπ, στέλνουν την Τουρκία στον πάτο των γεωπολιτικών τους σχεδιασμών.

Ο Ελληνισμός δεν είναι αυτή τη στιγμή μια απλή εναλλακτική, είναι μονόδρομος για πολύ μεγάλα συμφέροντα χωρών όπως είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Απλά πρέπει επιτέλου κάποιοι επιτέλους να το αντιληφθούν.

Και συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος:

«Μας λένε πως πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτικών μας δυνάμεων. Μη μας παρεξηγήσουν όμως, δεν θα τον μειώσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας. Θα τον αυξήσουμε, δεν θα τον μειώσουμε», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε και το σχέδιο Ανάν που σε δημοψήφισμα είχαν απορρίψει οι Ελληνοκύπριοι.

«Δεν ακούν λόγια. Αν άκουγαν θα είχαμε λύσει το θέμα με τον Κόφι Ανάν. Τι υποσχέθηκαν στο δημοψήφισμα και τι έκαναν; Eμείς είπαμε το ναι, εκείνοι όχι. Εβαλαν αυτούς στην Ε.Ε., εμάς μας άφησαν έξω. Από εδώ και πέρα για εκεί, όποια είναι η δική μας συνταγή που ανακοινώνουμε, θα εφαρμόσουμε αυτή τη συνταγή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...