Κύπρος

Αμερικανός βουλευτής κατέθεσε πρόταση νόμου για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Δημοκρατικός βουλευτής των ΗΠΑ κατέθεσε πρόταση νόμου προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο. Πρόκειται για τον βουλευτή Ντέιβιντ Ν. Σισιλίνι (David N. Cicilline) από το Ρόουντ Άιλαντ κατέθεσε πρόταση νόμου, την περασμένη Παρασκευή, με την ονομασία «Τερματισμός του νόμου για εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο». 

Σε δήλωσή του ο Ντ. Σισιλίνι σημειώνει πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας κρίσιμος στρατηγικός εταίρος που προσέφερε σημαντική υποστήριξη για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Ντ. Σισιλίνι, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέρει ακόμα: «Το εμπάργκο για την πώληση και μεταφορά στρατιωτικών όπλων στην Κύπρο είναι ετεροχρονισμένο και ένα εμπόδιο στην πάρα πέρα ενίσχυση της συνεργασίας μας». Τονίζει πως είναι σημαντικό «να αρθεί η απαγόρευση το συντομότερο δυνατό».

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ουάσιγκτον αναφέρεται πως «η πρόταση του Σισιλίνι θα καταργήσει τις πρόνοιες εκείνες που εμποδίζουν την εξαγωγή και τη μεταφορά οπλικών συστημάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνεται ότι θα ενισχύσει την ασφάλεια ενός εταίρου-κλειδί στην περιοχή, θα ενισχύσει τη συνεργασία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο και θα παρέχει ενισχυμένη ασφάλεια στους Ευρωπαίους εταίρους μας. «Διασφαλίζοντας μια ισχυρή διεθνή συμμαχία, οι ΗΠΑ θα μπορούν καλύτερα να πολεμήσουν τις απειλές που προκύπτουν από το Ισλαμικό Κράτος και να προστατέψουν από την αυξανόμενη επιρροή των αντιπάλων μας στην περιοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια παρατίθενται τρία δεδομένα που αφορούν την Κύπρο και τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες:

1. Το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και η νήσος έχει διαιρεθεί στην περιοχή η οποία ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το βόρειο 37% της νήσου που κατέχεται από την Τουρκία. Το βόρειο τμήμα της Κύπρου, που δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία, κατέχεται από πέραν των 30 χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων από την Τουρκία. Πριν από την εισβολή, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν μαζί σ’ ένα ενωμένο νησί.

2. Το 1987, οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στη μεταφορά όπλων και αμυντικών συστημάτων προς την Κύπρο, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν στις προσπάθειες για επανένωση και προκειμένου να αποφευχθεί ένας εξοπλιστικός ανταγωνισμός στο νησί. Αντιθέτως, το εμπάργκο όπλων δεν είχε καμιά επίδραση στη διαδικασία επανένωσης και, χωρίς να χρειάζεται, περιόρισε τις δυνατότητες ενός από τους ισχυρότερούς μας συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο μεταξύ, η Τουρκία βρήκε τρόπο να παρακάμψει το εμπάργκο όπλων τοποθετώντας δεκάδες χιλιάδες Τούρκων στρατιωτών εξοπλισμένους με αμερικανικά όπλα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Το εμπάργκο όπλων ανάγκασε την Κυπριακή Δημοκρατία να αγοράσει όπλα από κράτη εχθρικά προς τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως είναι η Ρωσία.

3. Στις αρχές του δεύτερου πολέμου στον Κόλπο, η Κύπρος επέτρεψε σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη να προσγειωθούν για ανεφοδιασμό, μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την προσγείωσή τους σε τουρκικό έδαφος. Ως μέλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας στην Αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους (Global Coalition to Counter ISIL), η Κύπρος υπήρξε σημαντικός εταίρος στην καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Συμμαχικές αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους από μέρους Ευρωπαίων εταίρων μας πραγματοποιήθηκαν από βάσεις στην Κύπρο. Οι ενεργειακές έρευνες των ΗΠΑ στην Κύπρο έχουν ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, και προσφέρει σημαντική εναλλακτική λύση προς τους συμμάχους των ΗΠΑ έναντι της ρωσικής ενέργειας.

Σε διπλωματικό επίπεδο η κίνηση αυτή από μέρους τους Ντέιβιντ Σισιλίνι θεωρείται ως δείγμα της αλλαγής προσέγγισης που υπάρχει στην Ουάσιγκτον έναντι της Κύπρου και κυρίως για την όλη συνεργασία των δύο χωρών.

Πριν από τρία χρόνια…

Τον Νοέμβριο του 2015 ο τέως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα υπέγραψε νόμο ο οποίος περιελάμβανε και τροπολογία με την οποία επιτρέπεται η πώληση αμυντικών οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο. Στην τότε προσπάθεια πρωταγωνιστικό ρόλο είχε παίξει και πάλι ο βουλευτής Σισιλίνι μαζί με τον Γκας Μπιλιράκι, καθώς και τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Τριάντα χρόνια μετά…

Πριν από ακριβώς τριάντα χρόνια, στα μέσα Απριλίου του 1978, η Τουρκία προχωρούσε σε κινήσεις στο Κυπριακό, οι οποίες, όπως έγραφε τότε η Ουάσιγκτον Ποστ, στόχο είχαν να πείσουν την κυβέρνηση Κάρτερ στο να τερματίσει το εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα που είχε επιβληθεί λόγω της τουρκικής εισβολής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ποστ (14 Απριλίου 1978), σε γενικές γραμμές οι προτάσεις της τουρκικής πλευράς δεν έδειχναν οποιαδήποτε διάθεση για ουσιαστικές εδαφικές παραχωρήσεις και πως ούτε υπήρχε μετακίνηση των Τούρκων από την αρχική τους θέση σε σχέση με τη μορφή διακυβέρνησης που θα πρέπει να έχει «η νέα ομόσπονδη δημοκρατία» της Κύπρου.

Η Λευκωσία επανήλθε 

Επί διακυβερνήσεως Νίκου Αναστασιάδη έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην άρση του εμπάργκο πώλησης και μεταφοράς αμερικανικών όπλων. Τόσο ο προηγούμενος όσο και νυν υπουργός Άμυνας σε κάθε επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους φρόντιζαν να εγείρουν το ζήτημα. Την περασμένη εβδομάδα ο ΥΠΑΜ Σάββας Αγγελίδης έθεσε θέμα άρσης πώλησης αμερικανικού στρατιωτικού υλικού προς την Κύπρο, κατά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τόμας Γκόφους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ