Η Κύπρος θα είναι τελικά η δεύτερη χώρα μετά το Ισραήλ , η οποία θα προμηθεύσει την Αίγυπτο των 80 εκατομμυρίων κατοίκων με φυσικό αέριο, σε μια συμφωνία μαμούθ ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα με τις «ευλογίες» βέβαια των Βρυξελλών.
Προσοχή όμως: Η Τουρκία θα κινηθεί για να ακυρώσει το σύνολο των γεωτρήσεων οπότε η κρίση βρίσκεται ακόμη στην αρχή της. Επόμενος στόχος των τουκικών πλοίων τα υπόλοιπα οικόπεδα
Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν εκτός όλων των άλλων και μέρος της αιγυπτιακής ΑΟΖ στο σημείο που εφάπτεται με την ελληνική και κυπριακή στο οικόπεδο 4.
Στόχος η ακύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.
Η κατάσταση θα χειροτερεύσει όταν φτάσουμε στο Οικόπεδο 4, όπου εκεί είναι η οριοθέτηση της Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές.
Σημαντικό: Ο Σίσι έδωσε διαταγή να ξεκινήσουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά!
Σε ύψιστη επιφυλακή ο αιγυπτιακός Στόλος. Fremm, Rafale, F-16, MiG-29/35 είναι έτοιμα.
Προσοχή: Η δέσμευση της Αιγύπτου αφορά ΜΟΝΟ το οικόπεδο 4!
Δείτε Βίντεο από την άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη
Ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου δήλωσε ότι θα υπογραφεί συμφωνία με την ΕΕ για κατασκευή αγωγού μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
Ο Ταρέκ Αλ Μουλλά είπε ότι η υπογραφή θα γίνει πριν τα μέσα του 2018 και σημείωσε ότι η ΕΕ θα είναι εκείνη που θα επωφεληθεί κυρίως από την ενέργεια που θα παραχθεί.
Σε δήλωσή του στη διάρκεια του συνεδρίου ‘Petroleum Week’ στο Λονδίνο, ο Υπουργός της Αιγύπτου είπε ότι ήδη υπογράφηκε με την Κύπρο μια προκαταρκτική συμφωνία για αγωγό μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων.
Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος και η Ελλάδα θα εργάζονται στενά στους τομείς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μέσω διαφόρων συμφωνιών.
Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία της ενέργειας ως ευκαιρία για μια καρποφόρα διεθνή συνεργασία, νέες αγορές και πολιτικές συμμαχίες.
Περιττό να τονίσουμε ότι μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας η Κύπρος θα αναβαθμιστεί ακόμα πιο πολύ γεωστρατηγικά και ενεργειακά ενώ θα τεθεί αμέσως σε πλήρη ισχύ και η αμυντική συμφωνία Κύπρου –Αιγύπτου με μόνιμη πλέον παρουσία πάνοπλων αιγυπτιακών μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων στην κυπριακή ΑΟΖ , τα οποία θα διασφαλίζουν τον αγωγό από τις ορέξεις του Ερντογάν και της Άγκυρας.
Όλα αλλάζουν επίσης αλλάζουν μετά από την σύμπλευση στην Α.Μεσόγειο Αιγυπτίων και Ισραηλινών, δημιουργώντας ένα πανίσχυρο άξονα που «τέμνει» την Άγκυρα και τις άνομες επιδιώξεις της για «μεσογειακή ΑΟΖ» και μερίδιο στην περιοχή εις βάρος του ελληνισμού.
Η ιστορική συμφωνία για πώληση φυσικού αερίου, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ Αιγύπτου-Ισραήλ, υλοποιήθηκε προχθές και αλλάζει τον χάρτη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και απομονώνοντας την Τουρκία για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, Noble και Delek σχεδιάζουν να προμηθεύσουν περίπου 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, για περίπου 10 χρόνια, στην εταιρεία Dolphinus Holdings Ltd. της Αιγύπτου από τις δεξαμενές Tamar και Leviathan του Ισραήλ.
Οι ισραηλινοί τονίζουν ότι αν και υπάρχουν σημαντικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, η συμφωνία υποδηλώνει ότι το Ισραήλ και οι «γείτονές» του ενισχύουν τους αμυντικούς δεσμούς τους καθώς επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις μεγάλες ανακαλύψεις στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.
Έτσι η Αίγυπτος θα λαμβάνει φυσικό αέριο από δύο χώρες το Ισραήλ και την Κύπρο κάτι που θα δημιουργήσει έναν ισχυρό άξονα στην περιοχή , με την παρουσία και της Ελλάδος .
Ή μόνη που θα μείνει στην «γωνία» είναι η Τουρκία …η οποία για να αλλάξει τα δεδομένα θα πρέπει να κάνει «πόλεμο» με όλες τις χώρες .
Για πρώτη φορά ο «άξονας» Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος εμφανίζεται να είναι τόσο ισχυρός και τα συμφέροντα όλων των χωρών που το απαρτίζουν αντιτίθενται επίσης έντονα στην Τουρκία, η οποία κάνει ότι μπορεί για να φέρει τις τέσσερις χώρες ακόμη πιο κοντά.
Το ενεργειακό επίπεδο είναι το πρώτο πάνω στο οποίο οικοδομείται η συνεργασία των τεσσάρων χωρών. Το δεύτερο είναι το στρατιωτικό σκέλος, το οποίο βεβαίως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πρώτο.
Στην αμυντική συνεργασία πάντως στην ανατολική Μεσόγειο θα δούμε το επόμενο διάστημα εντυπωσιακά πράγματα, αφού τα κορυφαία οπλικά συστήματα θα δώσουν και θα δίνουν το «παρών».