Κύπρος

Αιτία πολέμου: Οι Τούρκοι καθήλωσαν το κυπριακό γεωτρύπανο και το έθεσαν εκτός στόχου - Το περικύκλωσαν έξι πολεμικά πλοία απειλώντας...

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Α.Μεσόγειο από χτες βράδυ  με τους Τούρκους να γράφουν κανονικά Ελλάδα-Ιταλία-ΗΠΑ κτλ και να προχωρούν σε ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων τους. Καθηλωμένο στο Κάβο Γκρέκο 15 ναυτικά μίλια μακριά τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου «3» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, παραμένει το γεωτρύπανο «Saipem 12000», μετά την παρεμπόδιση του πλου του την Παρασκευή από πλοία, φρεγάτες και τορπιλάκατους του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τουρκικά πλοία έκαναν μανούβρες γύρω από το γεωτρύπανο!

Εκτός στόχου από χτες το βράδυ όπως πρώτο ενημέρωσε στην Ελλάδα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ), παραμένει το πλοίο γεωτρύπανο Saipem 12000 το οποίο βρίσκεται 15 ν.μ. από τον στόχο «Σουπιά» της κυπριακής ΑΟΖ περικυκλωμένο από έξι τουρκικά πολεμικά πλοία τα οποία κάνουν μανούβρες γύρω του.

Η Αγκυρα έχει κλιμακώσει και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση καθώς η Κύπρος περιμένει την ...Ιταλία να "καθαρίσει".

Ελλάδα ακούει;

Το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας, το οποίο παρενοχλήθηκε από έξι τουρκικά πολεμικά πλοία, παραμένει από το βράδυ της Παρασκευής περίπου 15 ναυτικά μίλια μακριά από τον στόχο του, 70 χιλιόμετρα από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κύπρου.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ πιθανή "συμπαιγνία" Βρετανίας και Τουρκίας ( και οι δύο δεν επιθυμούν την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ), στην οποία κύριο ρόλο διαδραμάτισε η βρετανική βάση SIGINT στο Τρόοδος , η οποία πολύ πιθανό να καθοδηγούσε το τουρκικό ναυτικό σχετικά με τις κινήσεις κάθε στιγμή του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ.

Η Βρετανία έχει ενοχληθεί σφόδρα , μετά το σχέδιο Αναν, διότι αν αυτό υλοποιούνταν θα αποκτούσαν οι βρετανικές βάσεις ΑΟΖ και εναέριο χώρο με προέκταση τα κυπριακά κοιτάσματα.     

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι το πλοίο γεωτρύπανο Saipem 12000 της εταιρείας ΕΝΙ αναμένει το πράσινο φως από την εταιρεία για να προχωρήσει προς τον στόχο «Σουπιά» στο Τεμάχιο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναζήτηση φυσικού αερίου.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι ο κυβερνήτης του Saipem 12000, αναμένει περαιτέρω οδηγίες για να συνεχίσει προς τον στόχο της γεώτρησης.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον καπετάνιο να μην προχωρήσει, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι την Παρασκευή η εταιρεία έδωσε εντολή στον καπετάνιο να μη γυρίσει πίσω.

Aρα να ακινητοποιηθεί.

Σημείωσε ότι η ΕΝΙ δεν ανησυχεί ιδιαίτερα από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, προσθέτοντας ότι είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους παρενοχλήσεις.

«Σε πολλές χώρες του κόσμου όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν συχνά», είπε ο Υπουργός.

Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας πειρατική, προσθέτοντας πως την αφήνει εκτεθειμένη.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ιταλική κυβέρνηση και με την εταιρεία ΕΝΙ, ενώ ήδη έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αμερικανική Πρεσβεία.

Ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι τα τουρκικά πλοία εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι πραγματοποιούν άσκηση στην περιοχή και πως το πλοίο γεωτρύπανο Saipem 12000 παραμένει καθηλωμένο με τον καπετάνιο του να περιμένει οδηγίες για να συνεχίσει την πορεία του προς τον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά» στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 στα ανοικτά της Αμμοχώστου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, προσθέτοντας ότι η λύση θα προέλθει από τη Ρώμη.

Επισήμανε επίσης πως η ιταλική κυβέρνηση θα προστατεύσει τα συμφέροντα της και υπενθύμισε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απάντηση της Ρώμης στις διαμαρτυρίες του για την δραστηριοποίηση της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημείωσε ότι η ΕΝΙ δεν ανησυχεί ιδιαίτερα από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, προσθέτοντας ότι είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους παρενοχλήσεις.

«Τη λύση θα τη δώσει η Ρώμη» λέει ο Κύπριος ΥΠΕΞ για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Τέλος ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση και συνέστησε ψυχραιμία σημειώνοντας ότι οι εταιρείες όπως η ENI είναι συνηθισμένες σε τέτοια περιστατικά.

Πρόκειται για το πρώτο συμβάν αυτής της μορφής από τότε που άρχισαν οι γεωτρήσεις και καταδεικνύει προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει ένταση.

Η Λευκωσία αντιμετωπίζει σε ψυχραιμία την κατάσταση θεωρώντας ότι τέτοιες προκλήσεις ήταν αναμενόμενες.

Θα γίνουν διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς και στον ΟΗΕ ενώ δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή των σχεδιασμών. Η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Ρώμη η οποία κάνει τους δικούς της χειρισμούς.

Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία σχολιάζοντας το συμβάν σημείωναν τη σημασία που έχει η συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO, προσφέροντας υποδομές σε στρατιωτικές δυνάμεις χωρών μελών στην ΕΕ.

Τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για στάθμευση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού τους στη ναυτική βάση στο Μαρί, και αυτό δεν είναι άσχετο με τη δραστηριοποίηση της γαλλικής εταιρείας TOTAL και της ιταλικής ENI στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Οι τουρκοκύπριοι απειλούν με ανακήρυξη δικής τους «ΑΟΖ»

Για μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ από την ε/κ ηγεσία γράφει ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών» του ψευδοκράτους το οποίο δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθούν την επέκταση των ερευνητικών δραστηριοτήτων της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3.

«Από δική μας πλευράς πρόκειται για μια ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις μας φαίνεται ότι η ε/κ ηγεσία επιμένει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση του «ΥΠΕΞ» προστίθεται έγιναν βήματα που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ και όσο δεν υπάρχει προσέγγιση μιας συνεργασίας στο θέμα αυτό, ως «ΤΔΒΚ» - όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – «δεν θα αποφύγουμε να κάνουμε ανάλογα βήματα μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία».

Αναφέρεται επίσης ότι η ε/κ ηγεσία έχει μετατρέψει τον φυσικό πλούτο στην ανατολική Μεσόγειο σε μέσον για να προκαλέσει ένταση, εκφράζοντας λύπη γιατί έχουν με πείσμα παραβλεφθεί όλες οι δηλώσεις και εκκλήσεις της τ/κ πλευράς για συνεργασία και πνεύμα προσέγγισης σε αυτό το θέμα.

Ενώ, συνεχίζει, αυτός ο πλούτος θα μπορούσε να επιτύχει την συνεργασία είτε των δύο πλευρών στην Κύπρο, είτε και των άλλων πρωταγωνιστών στην περιοχή, ανοίγοντας τον δρόμο για μια αμοιβαία οικονομική διασύνδεση και υπό αυτή την έννοια να εξυπηρετήσει την σταθερότητα, «η ε/κ ηγεσία δημιουργώντας τα τετελεσμένα που ήθελε, έχει μετατρέψει (τον φυσικό πλούτο) σε μέσο πρόκλησης την έντασης στην περιοχή».

https://www.youtube.com/watch?v=bhQYLp7n-TU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...