Κύπρος

Πολιτικός σεισμός από το "σωσίβιο" Ν.Αναστασιάδη σε Α.Τσίπρα: Ο «ελληνικός φανατισμός» προκάλεσε το «Μακεδονικό» - Πανηγυρίζουν Σκόπια-Τουρκία

Πολιτικό σεισμό εντός και εκτός Ελλάδας μέχρι Κύπρο και...Τουρκία έχει προκαλέσει η δήλωση του Προέδου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, για την ονομασία των Σκοπίων. Ο Κύπριος πρόεδρος που είπε να «ας ονομαστουν τα Σκόπια και Βόρεια Ελλάδα» προέβη σε διευκρινιστική δήλωση στο ΑΠΕ, χωρίς ωστόσο να αναιρέσει αυτά που είπε στο Ράδιο Πρώτο χθες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είπε και κάποια πράγματα που "πέρασαν στα ψιλά".

Είναι φανερό ότι μπροστά στο τσουνάμι οργής και με φόντο το νέο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην ΑΘήνα, ο Α.Τσίπρας έψαξε "σωσίβιο" σωτηρίας στον Ν.Αναστασιάδη και ο πρόεδρος της Κύπρου με μια ανιστόρητη ατάκα έσπευσε να βοηθήσει.

Ο πρόεδρος της Κύπρου έσπευσε να ακυρώσει ουσιαστικά τη διαχρονική θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και 30 χρόνια και να αποδυναμώσει προκλητικά τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως το όνομα δεν έχει σημασία, και πως δεν τον νοιάζει αν θα λέγονται και "Βόρεια Ελλάδα", ωστόσο απαρατήρητη πέρασε η τοποθέτησή του πως το "Μακεδονικό" προκλήθηκε από τον "ελληνικό φανατισμό", όπως ο ίδιος διαπίστωσε και από συζητήσεις που είχε με Σκοπιανούς πολιτικούς. 

"Σε συνομιλία, που είχα με Σκοπιανούς, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μου έλεγαν ότι σημαία δεν είχαν, λόγω του φανατισμού, όμως, που προκλήθηκε, απέκτησαν, εθνική ταυτότητα ή συνείδηση δεν είχαν, και απέκτησαν εξαιτίας του φανατισμού, που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα, στη Μακεδονία", αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Πρώτο.

Νίκος Αναστασιάδης: Φοβόμαστε αν ήταν Έλληνας ο Μέγας Αλέξανδρος;

«Είναι το όνομα που έχει σημασία ή η ταυτότητα του καθενός. Διερωτώμαι, γιατί να γίνεται καβγάς για ένα όνομα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τη δυνατότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας, μέσα από επενδύσεις να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο γειτονικό κράτος.

Γιατί η Ελλάδα να μην τα αξιοποιήσει όλα αυτά και να έχει έναν στενό συνεργάτη; Επειδή θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία; Μα φοβόμαστε αν ο Μέγα Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος.

Αν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν τα άρθρα, που μπορεί να παρενοχλούν ή να αποτελούν έστω απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα, το όνομα δεν έχει καμία σημασία. Δεν θα χάσει ο ελληνισμός την ταυτότητά του, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα».

Προσπαθεί να "τα μαζέψει" τώρα

Μετά τον σάλο που ξέσπασε από τις πρωινές δηλώσεις του ΠτΔ για το Σκοπιανό στο Ράδιο Πρώτο, και τις αντιδράσεις τόσο κομμάτων της αντιπολίτευσης εντός Κύπρου, όσο και στην Ελλάδα, που το θέμα έπαιξε σε πολλά τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ο κ. Αναστασιάδης προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις και μάλιστα προς το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Έχω πει ότι το θέμα (όνομα Σκοπίων) χειρίζεται η Ελλάδα, και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμπαρασταθεί στην όποια απόφαση της Ελλάδας», τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με πρωινές δηλώσεις του στο «Ράδιο Πρώτο», που ήδη προκάλεσαν αντιδράσεις από ανθυποψηφίους του στις εκλογές της Κυριακής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε:

«Εξέφρασα μια εκτίμηση που αποσκοπούσε να αναδείξει τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν από την επίλυση του εν λόγω θέματος».

Επίσης, ανέφερε ότι «θα πρέπει να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνισμού ευρύτερα, και να απαλειφθούν οι όποιες πρόνοιες στο Σύνταγμα των Σκοπίων που μιλούν για αλυτρωτισμό ή και υποδεικνύουν τις όποιες εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας».

«Επαναλαμβάνω», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα υπόλοιπα είναι θέμα της Ελλάδας για να αποφασίσει».

Κάπου εδώ λοιπόν, μάλλον θα πρέπει να γίνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι το Μακεδονικό, τουλάχιστον στην σύγχρονη μορφή του έχει τις απαρχές του στο ονοματοδοσία της περιοχής των Σκοπίων, στο πλαίσιο της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας, από τον Τίτο, ως Μακεδονία, προβάλλοντας ταυτόχρονα και την ανύπαρκτη μέχρι τότε Μακεδονική εθνότητα-ταυτότητα, επί ενός μωσαϊκού εθνοτήτων που συναπαρτίζουν την ΠΓΔΜ, Ελλήνων, Βλάχων, Βουλγαρόφωνων και Σερβόφωνων Σλάβων, Αλβανών, αλλά και Τούρκων.

Παράλληλα, έκτοτε μεγενθύνθηκε και η προκλητική ρητορική περί της υπό ελληνική κατοχή "Μακεδονίας του Αιγαίου", καθότι στα Σκόπια την περίοδο 1949-1050, συνέρρεαν από την Ελλάδα Σλαβόφωνοι, πρώην συνεργάτες των Γερμανών και Ιταλών , που εν μια νυκτί, αναβαπτίσθηκαν το 1946-'47 σε "κομμουνιστές", συνεχίζοντας τον ένοπλο αγώνα τους κατά της Ελλάδας, μέσω των τάξεων του "Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας", του ένοπλου βραχίονα του ΚΚΕ, κάτι για το οποίο στελέχη του κόμματος, έχουν πολλάκις ασκήσει αυτοκριτική επ' αυτού.

Έκτοτε, οι σωβινιστικοί κύκλοι των Σκοπίων ανακινούσαν το ζήτημα εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, αλλά όταν η κυβέρνηση Καραμανλή το 1958 αντέδρασε έντονα, λόγω της κλιμακούμενης αλυτρωτικής ρητορικής, οι ΗΠΑ επέβαλαν "άτυπη σιωπή", καθώς η "αιρετική" κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία του Τίτο είχε μετατατραπεί σε στενό σύμμαχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ένεκα της διάσπασης και κόντρας που είχε ο Γιουγκοσλάβος Στρατάρχης με τον Ιωσήφ Στάλιν, αλλά και κατοπινές ηγεσίες της Σοβιετικής Ένωσης.

Η ελληνική σιωπή συνεχιζόταν επί δεκαετίες, ενόσω ο "μακεδονικός" αλυτρωτισμός ενισχυόταν ένεκα ακριβώς αυτής της σιωπής, μέχρι και την εποχή της διάσπασης της Γιουγκοσλαβίας, οπότε πλέον το πρώην ομόσπονδο κρατίδιο της Γιουγκοσλαβίας, πλέον ως ανεξάρτητο κράτος, τύπωνε όλο και περισσότερα βιβλία με τις θέσεις του περί Μακεδονίας του Αιγαίου υπό κατοχή, με την Θεσσαλονίκη να συμπεριλαμβάνεται στους μαθητικούς χάρτες, ενώ τα αλυτρωτικά παραληρήματα του Προέδρου Γκλιγκόροφ και των πολιτκών επιγόνων του, δεν άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας, με αποκορύφωμα την περίοδο Γκρουέφσκι.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τα αντανακλαστικά του ελληνικού λαού και δη των Μακεδόνων, ως ήταν φυσικό άλλωστε, ετέθησαν σε εγρήγορση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συλλαλητήρια και από ελληνικής πλευράς, ενώ η μαξιμαλιστική τάση της τότε ελληνικής κυβερνήσεως να μην γίνει, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η αποδεκτή τότε από τους Σκοπιανούς πρόταση να ονομαστούν "Σλαβομακεδονία" προκάλεσε την διαιώνιση του προβλήματος, ωστόσο σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι το "Μακεδονικό-Σκοπιανό" το προκάλεσε ο κατά τον ΠτΔ, "φανατισμός των Ελλήνων".

Στην σημερινή εποχή, όντως τα Σκόπια και η Ελλάδα αποτελούν μια "φυσική συμμαχία", καθότι, σύμφωνα και με τα δόγματα των διεθνών σχέσεων, το λιλιπούτειο κρατίδιο αποτελεί για την Ελλάδα ένα πολύτιμο "buffer state" - "κράτος ανάχωμα", το οποίο δια της παρουσίας του αποτρέπει την δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας (ήδη ενυπάρχει σε αυτό μεγάλη αλβανική-μουσουλμανική μειονότητα 25%-30%), μιας μεγάλης Βουλγαρίας και μιας μεγάλης Σερβίας ενώ η Ελλάδα για τον ίδιο λόγο αποτελεί τον αποκλειστικό φυσικό σύμμαχο των Σκοπίων στην περιοχή, καθώς είναι η μόνο γειτονική χώρα που αποδεδειγμένα δεν διεκδικεί εδάφη τους, κάτι το οποίο διαπίστωσαν δύο φορές και οι ηγεσίες των Σκοπίων, την μια το 1992 όταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αφού απέσυρε τα ομοσπονδιακά γιουγκοσλαβικά στρατεύματα από την περιοχή, πρότεινε από κοινού εισβολή στον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για διαμοιρασμό εδαφών, πρόταση που απερρίφθη.

Η δεύτερη περίπτωση εντοπίζεται το 2001, επί πρωθυπουργίας Σημίτη, κι ενώ τα Σκόπια κατέρρεαν υπό την πίεση των Αλβανόφωνων ανταρτών, η Βουλγαρία απέστειλε μήνυμα στην Ελλάδα, για διμερή "ειρηνευτική επέμβαση" στην χώρα, πρόταση που πάλι έπεσε στο κενό, καθώς η Ελλάδα είναι χώρα μέλος του ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., καθιστώντας τέτοιες περιπέτειες, το λιγότερο αντιπαραγωγικές.

Παρά το γεγονός ότι τα Σκόπια εν πολλοίς οφείλουν την μέχρι στιγμής επιβίωσή τους στον χάρτη των Βαλκανίων στις ελληνικές κυβερνήσεις, ενδεικτικά να αναφέρω και την μακρόχρονη αποστολή του Στρατηγού Γρυλλάκη (ΕΥΠ) στα Σκόπια, εντούτοις, αντιλαμβανόμενοι την γεωπολιτική τους αξία για την χώρα μας και τις ΗΠΑ, συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι του αλυτρωτισμού και των προκλήσεων.

Άρα κύριε Πρόεδρε, ο "φανατισμός των Ελλήνων", μάλλον δεν είναι αυτός που τελικά προκάλεσε την δημιουργία του Μακεδονικού ζητήματος, αλλά διεθνείς εξελίξεις εν μέσω "Ψυχρού Πολέμου" και της αμέσως μεταψυχροπολεμικής περιόδου, που ξεπερνούν δυστυχώς τα όρια μιας τόσο σύντομης παρεμβάσεως προς αποκατάσταση της ιστορικής αληθείας.

 

Η εκπρόσωπος τύπου του υποψήφιου προέδρου Σταύρου Μαλά ανέφερε πως η δήλωση Αναστασιάδη ήταν ατυχής:

«Όλοι μας παρακολουθούμε με ζωηρό και δικαιολογημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που αφορούν στο λεγόμενο Μακεδονικό. Εκείνο όμως που κανένας δεν καταλαβαίνει είναι πως είναι δυνατόν έστω και απερχόμενος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρεμβαίνει και μάλιστα με ατυχή τρόπο σε ένα ζήτημα ο χειρισμός του οποίου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελληνική κυβέρνηση. Πολύ δε περισσότερο που οι χειρισμοί της Ελληνικής Κυβέρνησης βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια ιδιαιτέρως λεπτή φάση».

Δήλωση Υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα:

Οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για τη Μακεδονία είναι απαράδεκτες και θεσμικά ανεπίτρεπτες.

Δεν είναι η πρώτη που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις οι οποίες προκαλούν ζημιά στα εθνικά μας θέματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος δεν δέχεται να έχει λόγο η Ελλάδα στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, παρά μόνο στις εξωτερικές, όχι μόνο σχολιάζει ένα θέμα που χειρίζεται η Ελληνική κυβέρνηση για την ονοματολογία, αλλά παρεμβαίνει με τρόπο αντιθεσμικό και στην ουσία των διαπραγματεύσεων προτείνοντας όνομα.

Εμείς στηρίζουμε την Ελλάδα η οποία προσπαθεί να υπερασπιστεί σθεναρά και την ιστορία και τον πολιτισμό της και δεν αποδέχεται οποιαδήποτε αλυτρωτική βλέψη από τους γείτονες της.

Δήλωση Επικεφαλής Προεκλογικού Προγράμματος Υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα, Ανδρέα Θεμιστοκλέους:

Η σημερινή συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο και στους δημοσιογράφους Δόνα Καπαρτή & Χρήστος Μιχάλαρος επιβεβαιώνει ότι ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή των προσφύγων. Αυτό εξηγεί και τις προτάσεις του στο Κρανς Μοντάνα, με τις οποίες εκχώρησε προτεραιότητα στους χρήστες αντί στους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών.

Στη συνέντευξη του ο κ. Αναστασιάδης ουσιαστικά παραδέχεται ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στην πραγματικότητα οδηγεί στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης με τη μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα.

Με την αναφορά του επίσης ότι η «η εισβολή έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια» ο κ. Αναστασιάδης παραδέχεται ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται και η λύση στην οποία επικεντρώνεται δεν οδηγούν σε ανατροπή των δεδομένων της εισβολής, αλλά εδράζονται σε αυτά, και επικεντρώνεται μόνο στην κατανομή της εξουσίας.

Η δήλωση και η όλη προσέγγιση του Νίκου Αναστασιάδη και οι διατυπώσεις του δεν εκθέτουν μόνο τη δική του υποχωρητική πολιτική αλλά και όλων αυτών που οραματίζονται μια λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που δεν είναι τίποτα άλλο από νομιμοποίηση των δεδομένων και των τετελεσμένων που δημιούργησε η εισβολή.

Νικόλας: Εθνικά επικίνδυνες οι δηλώσεις Αναστασιάδη για Σκοπιανό

Οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για το Σκοπιανό, στη σημερινή ραδιοφωνική εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, είναι επιεικώς απαράδεκτες και εθνικά επικίνδυνες, αναφέρει σε δήλωσή του ο υποψήφιος πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος.

"Ο κ. Αναστασιάδης ακυρώνει ουσιαστικά τη διαχρονική θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και 30 χρόνια και δυναμιτίζει προκλητικά τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και μάλιστα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγματευτική μάχη για το συγκεκριμένο θέμα", αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...