ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ "ΑΛΛΑ" ΚΟΛΠΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ -ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ
Σύμφωνα με το DHA, σκάφος του τουρκικού Λιμενικού έδιωξε την ελληνική Ακτοφυλακή την ώρα που «παρενοχλούσε Τούρκους ψαράδες» στην περιοχή γύρω από τα Ίμια. Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, η ένταση ξεκίνησε στις 11:45 το πρωί και διήρκεσε περίπου 50 λεπτά .
Δείτε το βίντεο
Σύμφωνα με το DHA, η ένταση ξεκίνησε στις 11:45 το πρωί και διήρκεσε περίπου 50 λεπτά. Τα σκάφη της Ακτοφυλακής των δύο χωρών ήρθαν πολλές φορές “πλώρη με πλώρη”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής φέρεται να ξεκίνησε από τη Λέρο και, όταν έφτασε γύρω από τις βραχονησίδες, πλησίασε Τούρκους ψαράδες σε απόσταση 20 μέτρων, υποχρεώνοντάς τους να αλλάξουν πορεία.
Σύμφωνα πάντα με το DHA, το τουρκικό Λιμενικό επενέβη και υποχρέωσε το ελληνικό σκάφος να απομακρυνθεί.
Ταυτόχρονα, απαντούν άμεσα και προκλητικά οι Τούρκοι στην πολυεθνική άσκηση Έρευνας – Διάσωσης Ιταλίας-Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η "απάντηση" της Τουρκίας ήταν να βγάλει το γνωστό σκάφος ερευνών ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ , το οποίο πλέει στο Αιγαίο σύμφωνα με τουρκική NAVTEX. Μέχρι τις 17 Ιανουαρίου το πλοίο θα πλέει για έρευνες “στα τουρκικά ύδατα του Αιγαίου και στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου”.
Τώρα όμως βρίσκεται ανατολικά της Ρόδου εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια συμβολική κίνηση. Οι Τούρκοι στέλνουν το «Πίρι Ρέις» να... αρμενίσει δίπλα ή και μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε μια περίοδο που το θερμόμετρο ανάμεσα στις δύο χώρες είναι στα ύψη!
Προφανώς η Άγκυρα θέλει να δείξει ότι παραμένει σταθερή στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και ότι είναι έτοιμή και πάλι να προκαλέσει προβοκάτσια μεγάλου μεγέθους, όπως δηλαδή είχαν κάνει και το 1987.
Η Τουρκία προκαλεί συνεχώς σε όλο το εύρος του Αιγαίου , συνεχίζοντας την γνώριμη τακτική της και στην έκδοση NAVTEX.
Με τις υπ' αριθμόν 0031/18, 0037/18 και 0043/18 NAVTEX, η Τουρκία δεσμεύει τρεις περιοχές προσπαθώντας για μια ακόμη φορά να δοκιμάσει τα νεύρα της Ελλάδας.
Με την 0043/18 δεσμεύει παράτυπα μια μεγάλη περιοχή μόλις 26 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης για στρατιωτικές ασκήσεις, όπως επισημαίνει, μεταξύ των οποίων και υποβρύχιες.
Στην δεύτερη περίπτωση, αυτή της NAVTEX 0037/18, η Άγκυρα παράτυπα και πάλι δεσμεύει μια τετράγωνη περιοχή που επί της ουσίας αποκλείει το Καστελόριζο από την υπόλοιπη χώρα.
Στην τουρκική ειδοποίηση βέβαια επισημαίνεται πως η άσκηση έρευνας και διάσωσης για την οποία έχει δεσμευτεί η περιοχή δεν θα γίνει μέσα σε ξένα χωρικά ύδατα, ωστόσο επί της ουσίας πρόκειται για αποκλεισμό του νησιού.
Πριν λίγο η Τουρκία με νέα NAVTEX ανακοίνωσε άσκηση με πυρά νότια της Ικαρίας
Τραβάει το σχοινί της έντασης στο Αιγαίο η Άγκυρα. Ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης δεσμεύει παράνομα για τις 16 Ιανουαρίου μια ευρεία περιοχή στο Ικάριο Πέλαγος για γυμνάσια με πυρά.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι μια από τις τέσσερις για τις οποίες η υδρογραφική υπηρεσία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχει προαναγγείλλει ότι θα δεσμεύει παράνομα για ασκήσεις καθόλη τη διάρκεια του 2018.
Η επίμαχη ναυτική οδηγία με αριθμό 075/18 προγραμματίζει άσκηση με πυρά για την ερχόμενη Τρίτη 16 Ιανουαρίου από τις 6 έως και στις 7 το πρωί, ημέρα που θα διεξαχθεί στην Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας.
Νέες προκλήσεις από Τουρκία κοντά στον στόχο "Καλυψώ"
Δεν έχει τέλος η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα λίγες ώρες μετά τις παραινέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Συγκεκριμένα η Τουρκία δεσμεύει με οδηγία προς ναυτιλωμένους τμήματα των τεμαχίων 7 και 8 προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις σήμερα 12 Ιανουαρίου.
Πέραν τούτου, με δεύτερη οδηγία, δεσμεύεται περιοχή πάλι για στρατιωτικές ασκήσεις από τις 9:00 μέχρι τις 12:00 η οποία μάλιστα περιλαμβάνει τμήμα του οικοπέδου 6, όπου πραγματοποιείται η γεώτρηση της ΕΝΙ με το πλοίο-γεωτρύπανο SAIPEM-12000 στον στόχο Καλυψώ.
Ωστόσο, σε πρώτη φάση τίποτα δεν φαίνεται να επηρεάζει επί της ουσίας την γεώτρηση, με την εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής να δείχνει ότι δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από τον αρχικό προγραμματισμό, σύμφωνα με τον οποίο η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 10ήμερου του Φεβρουαρίου.
Στη συνέχεια, το γεωτρύπανο θα μετακινηθεί στο τεμάχιο 3 όπου θα πραγματοποιήσει δεύτερη ερευνητική γεώτρηση για την εξεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εκτιμήσεις Ελλήνων ειδικών αμυντικών αναλυτών όμως εκτιμούν ότι ο σουλτάνος «ζώντας στον δικό του κόσμο» απαιτεί μερίδιο από κάτι που δεν του ανήκει και σύντομα θα κάνει την πρώτη «κίνηση του» για την δική του ΑΟΖ στο Αιγαίο «ετοιμάζοντας » επεισόδιο είτε στην θάλασσα είτε στην στεριά σε νησί προς το μέσο του Αιγαίου ( κοντά στις βραχονησίδες Ίμια ή στα Δωδεκάνησα).
Για αυτό όλο το τελευταίο διάστημα γυροφέρνουν οι τουρκικές "μαούνες" της ακτοφυλακής το "Τρίγωνο" Φαρμακονήσι-Ίμια- Ψέριμο την οποία ονομάζουν οι Τούρκοι και "κατσικονήσι"
Επίσης η προσπάθεια τους έχει μετατοπιστεί και στην κυπριακή ΑΟΖ στην οποία οι κυπριακές έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν «ερεθίσει» την Άγκυρα η οποία κινείται με σαφή σχεδιασμό την πρόκληση επεισοδίου.
Με βάση τις δεσμεύσεις των εναέριων περιοχών στις οποίες προχώρησε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου για λογαριασμό του Κέντρου συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, είναι φανερό ότι η άσκηση στοχεύει στην εκπαίδευση και ετοιμότητα αντιμετώπισης συμβάντων σε σχέση με τις γεωτρήσεις.
Οι περιοχές της άσκησης, που προβλέπει πτήσεις αεροσκαφών σε ύψος κάτω των 20.000 ποδών, καλύπτουν τις ζώνες πτήσεων ελικοπτέρων από το Αεροδρόμιο Λάρνακας προς το γεωτρύπανο Saipem 12.000, την ζώνη πλεύσης των πλοίων υποστήριξης του γεωτρύπανου, από το λιμάνι Λεμεσού προς το σημείο γεώτρησης και την ίδια την περιοχή της γεώτρησης γύρω από τον στόχο «Καλυψώ».
Η Τουρκία ετοιμάζει σοβαρές προκλήσεις και πιθανό αντιπερισπασμό στις γεωτρήσεις της κοινοπραξίας ΕΝΙ και TOTAL στα τεμάχια 6 και 3 της κυπριακής (ΑΟΖ), εκτιμούν Κύπριοι αξιωματούχοι, οι οποίοι κάθονται » σε αναμμένα κάρβουνα».
Τουρκικά πολεμικά πλοία , προς το παρόν, παρακολουθούν από κοντινή απόσταση τις εργασίες του κυπριακού γεωτρύπανου.
Αυτό που προβληματίζει έντονα τους Κύπριους αξιωματούχους είναι ότι όταν το Deapsea Metro II μετακινηθεί σε κυπριακά ύδατα η Λευκωσία θα εκτεθεί, αφού δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση παρά μόνο με νομικά μέτρα που θα έχουν ουσιαστικά ελάχιστες ή και καθόλου επιπτώσεις για την Τουρκία.
Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα υπάρχουν και σενάρια εμπλοκής της Ελλάδος και ειδικά, μονάδων επιφανείας του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στα πλαίσια του ενιαίου δόγματος, μιας και μόνο τα πλοία μας λαμβάνουν υπόψιν οι νέο-οθωμανοί σε τέτοιους περιπτώσεις.
Στην περιοχή πλέει επίσης και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός. Η ένταση στην Α.Μεσόγειο παίρνει ξανά την ανιούσα...