Η Κύπρος με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει προχωρά στην σύσταση ενός νέου μάχιμου" Σώματος Ακτοφυλακής, εξοπλισμένο με σύγχρονα οπλικά συστήματα και ταχύπλοα σκάφη από το Ισραήλ, τα οποία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν «καταδρομικές» ενέργειες εναντίον των πλωτών εξεδρών άντλησης υδρογονανθράκων.
Πρόκειται για μία τάση "στρατικοποίησης" όλων των σωμάτων ασφαλείας η οποία πραγματοποιείται όλο και πιο συχνά στο εξωτερικό, ώστε να υπάρχει η επιλογή αντίδρασης σε αναβαθμισμένες επιθέσεις όλων των τύπων.
https://youtu.be/qyh72zIjYD8?t=29
Το κυπριακό Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναλάβει την ευθύνη της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς επίσης, και της τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο, βρίσκεται στο στάδιο του διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο θα πραγματοποιηθεί η σύσταση ενός ανεξάρτητου επιχειρησιακού τμήματος με ισραηλινής κατασκευής ταχύπλοα σκάφη που φέρουν βαρύ οπλισμό και τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις της θαλάσσιας ασφάλειας που προέρχονται από την Τουρκία αλλά και πιθανούς τρομοκράτες.
Η Ακτοφυλακή θα υπάγεται στον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και το πλέγμα των αρμοδιοτήτων της θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, της παράνομης αλιείας, της θαλάσσιας ρύπανσης, της εμπορίας ναρκωτικών και την πρόληψη και καταστολή κάθε μορφής οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα.
Το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνει πρόνοιες για τον τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας του νέου σώματος καθώς επίσης και τις ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε, η Ακτοφυλακή να επιτελεί αποτελεσματικά το ρόλο της.
Ο κυπριακός στολίσκος θα αποτελείται από 4 πλοία τα οποία θα αποτελούν την κύρια δύναμη πυρός γύρω από τις εξέδρες.
Το όλο σχέδιο θα έρθει να συνδεθεί με την ύπαρξη ισραηλινού στολίσκου ταχέων σκαφών με πυραύλους ο οποίος θα ελέγχει την περιοχή.
Η καθέλκυση του πρώτου σκάφους που ναυπηγήθηκε στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε , ενώ εντός του 2017 αναμένεται να υπογραφούν τα συμβόλαια για την ναυπήγηση ακόμα τριών σκαφών.
Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και ένα χρόνο το τουρκικό λιμενικό σώμα αναβαθμίζεται συνεχώς με την τοποθέτηση του οπλικού συστήματος (STAMP) τηλεχειριζόμενο πολυβόλο σε δεκαεννέα σκάφη τα οποία μετατρέπονται αυτόματα σε ταχύπλοα πολεμικά πλοία με δυνατότητα «ναυτικών επιχειρήσεων».
Η τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN η οποία κατασκευάζει το εν λόγω σύστημα, έχει αναλάβει εξολοκλήρου το εν λόγω έργο. Πρόκειται για τηλεχειριζόμενα σταθεροποιημένα βάθρα πολυβόλου (STAMP) 12,7mm της Aselsan.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει εδώ και καιρό σαφή εντολή να «αυξηθούν» κατακόρυφα στο Αιγαίο και την Κύπρο, οι περιπολίες από τα τουρκικά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος…με στόχο επίσημα καλύτερο έλεγχο και ασφάλεια , ανεπίσημα όμως στο στόχαστρο πιθανόν να βρεθούν…. ελληνικά και ελληνοκυπριακά σκάφη όλων των τύπων .
Κύρια αποστολή των Τούρκων είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας εντός των θαλασσίων συνόρων, αλλά και των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.