Σκιές στις κυπρο-ρωσικές σχέσεις, λίγο πριν την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δημιουργεί η υπόθεση με τα έγγραφα που ζητούν οι Ρώσοι με αίτημα δικαστικής συνδρομής.
Αρχικώς η Λευκωσία είχε απαντήσει θετικά στο αίτημα των ρωσικών αρχών για άφιξη ανακριτών από τη Μόσχα για να παραλάβουν έγγραφα που σχετίζονται με χρήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά μετοχών της εταιρείας Gazprom. Οι Ρώσοι αυτό που ζητούσαν ήταν η πρόσβαση σε λογαριασμούς εταιρειών συμφερόντων του Αμερικανού Μπιλ Μπράουντερ, ο οποίος φέρεται ως ο νούμερο ένα εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ωστόσο, η πλευρά Μπράουντερ όταν ενημερώθηκε για το ρωσικό αίτημα παρενέβη, και προσέφυγε στη Κυπριακή Δικαιοσύνη θεωρώντας την ικανοποίηση του ρωσικού αιτήματος, παράνομη. Εκ των πραγμάτων, η Λευκωσία σταμάτησε τη διαδικασία και ειδοποίησε τους Ρώσους ανακριτές να αναβάλουν το ταξίδι τους στη Κύπρο, μέχρι να ολοκληρωθεί η υπόθεση στο δικαστήριο.
Η ενέργεια αυτή εξόργισε τη Ρωσία και χθες το υπουργείο εξωτερικών στη Μόσχα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει έκπληξη για «την απόφαση της Κύπρου να τερματίσει τη συνεργασία με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας στην ποινική υπόθεση που αφορά την αγορά μετοχών της Gazprom, με την οποία σχετίζεται ο Γουίλιαμ Μπράουντερ».
Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών στην ανακοίνωση του εκφράζει «σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με τη νομιμότητα αυτής της απόφασης» της Λευκωσίας, «η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν το Δικαστήριο αποφασίσει σχετικά με την αγωγή του κ. Μπράουντερ, αλλά και σε σχέση με το κατά πόσο η απόφαση λήφθηκε ανεξάρτητα». Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «τέτοιες ενέργειες από τους Κύπριους εταίρους μας είναι σε πλήρη αντίθεση με το επίπεδο και τη φύση των διμερών διακρατικών μας σχέσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλού επιπέδου εμπιστοσύνη και αλληλοβοήθεια, όπως καταμαρτυρούν οι εντατικές πολιτικές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ειδικότερα στο ανώτατο επίπεδο». Η τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης είναι προφανές ότι αφήνει σαφείς αιχμές για την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Πούτιν στη Μόσχα.
Έτσι είναι η διαδικασία
Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών απάντησε με δήλωση ο Κύπριος υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, σημειώνοντας πως δεν διακόπηκε η συνεργασία με το γραφείου του Ρώσου Γενικού Εισαγγελέα για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Ο κ. Νικολάου διευκρινίζει πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από οποιονδήποτε σε σχέση με τις οδηγίες προσωρινής αναστολής της διαδικασίας ικανοποίησης του αιτήματος δικαστικής συνδρομής. Αντίθετα, τονίζει ο κ. Νικολάου, σκοπός των κυπριακών αρχών είναι να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η δικαστική διαδικασία εναντίον της Δημοκρατίας, γι’ αυτό και εργάζονται ταχέως για την προετοιμασία της ένστασης μέχρι τη σύντομη δικάσιμο.
«Ο σεβασμός προς τη Δικαιοσύνη και τους φορείς της είναι υποχρέωση των αρχών, επιβαλλόμενη από το κράτος – δικαίου» σημειώνεται.
Τονίζεται τέλος ότι οι οδηγίες που δόθηκαν και η διαδικασία που ακολουθείται είναι ο ενδεδειγμένος χειρισμός σε σχέση με οποιαδήποτε ανεξαιρέτως υπόθεση που άγεται ενώπιον της δικαιοσύνης και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τη διαδικασία εναντίον της Δημοκρατίας που καταχωρήθηκε με παράλληλη αίτηση προσωρινών απαγορευτικών μέτρων, η οποία έχει ως αντικείμενο το περιεχόμενο ακριβώς του αιτήματος δικαστικής συνδρομής.
Θανάσιμοι εχθροί
Η υπόθεση, στην οποία ενεπλάκη η Κύπρος, έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και έχει πολλές πτυχές που αγγίζουν ακόμα και την υπόθεση των καταγγελιών για ρωσική εμπλοκή στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Μπιλ Μπράουντερ είναι εγγονός του Ερλ Μπράουντερ ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Μπιλ Μπράουντερ υπήρξε ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρωσία. Ο λογιστής του, Σεργκέι Μαγκνίτσκι, είχε καταγγείλει Ρώσους αξιωματούχους για διαφθορά και μετά τη καταγγελία του συνελήφθη για φοροδιαφυγή με απόφαση αυτών, τους οποίους είχε καταγγείλει. Ενώ ήταν προφυλακισμένος για 11 μήνες, πέθανε μετά από ξυλοδαρμό στη φυλακή.
Ο θάνατος του Μαγκνίτσι προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα το Κογκρέσο να εγκρίνει νόμο με τον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Ρωσία με απαγόρευση εισόδου Ρώσων αξιωματούχων και πάγωμα των τραπεζικών τους λογαριασμών στην Αμερική. Η Ρωσία είχε ζητήσει την σύλληψη του Μπράουντερ που ζει στη Βρετανία, αλλά η Interpol αρνήθηκε να εκτελέσει το ένταλμα υποστηρίζοντας πως οι Ρώσοι είχαν πολιτικά κίνητρα.
Ο Μπράουντερ έχει γράψει βιβλίο στο οποίο υποστηρίζει πως είναι ο νούμερο ένα εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο αποδίδει δύο απόπειρες δολοφονίας του, ενώ καταγγέλλει και τους περίεργους θανάτους ανθρώπων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.