'Aκρως προκλητική δήλωση του ηγέτη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα στην Κύπρο, Τατάρ, σε Βρετανική εφημερίδα, δείχνει τις πραγματικές προθέσεις του ίδιου αλλά και του μέντορά του Ερντογάν για την επίλυση του Κυπριακού.
Ο Τατάρ απειλεί ανοιχτά να μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σε Γάζα με τις πλάτες της Τουρκίας
Διεθνές ΜΜΕ αναφερόμενο στη δήλωση Τατάρ: "Ένα μικρό λάθος» θα μπορούσε να μετατρέψει την Κύπρο σε Γάζα", επισημαίνει:
"Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ότι «ένα μικρό λάθος» θα μπορούσε να μετατρέψει την Κύπρο σε «μια νέα Γάζα».
Είπε, «ένα λάθος ή μια παρεξήγηση, όπως ο πυροβολισμός ενός Τούρκου στρατιώτη στην Πράσινη Γραμμή, θα λειτουργούσε ως βόμβα μεταξύ των δύο πληθυσμών».
«Αν πυροβολήσετε έναν Τούρκο στρατιώτη, θα έχετε 10.000 στρατιώτες στο έδαφος», πρόσθεσε.
Για το σκοπό αυτό, είπε «όλοι πρέπει να είναι ήρεμοι και λογικοί. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι , έχουμε 85 εκατομμύρια Τούρκους πίσω μας και είναι μόλις 40 μίλια μακριά».
«Μια μικρή παρεξήγηση, αυτό φοβάται ο κόσμος. Δείτε τι συνέβη στη Γάζα. Και πριν από αυτό, η Ουκρανία. Πριν από αυτό, η Βοσνία», είπε.
Χάσιμο χρόνου είναι για τους Τουρκοκύπριους για επίλυση του Κυπριακού στη βάση ενός Ομόσπονδου κράτους
Τα σχόλια του Τατάρ προκάλεσαν την οργή του κυβερνητικού εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, ο οποίος είπε ότι «δεν συμβάλλουν θετικά και δεν αντικατοπτρίζουν το μέλλον της κοινής μας πατρίδας».
Στη συνέντευξη, συνέχισε χαρακτηρίζοντας τις πιθανές προσπάθειες για μια ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού ως «χάσιμο χρόνου» και πρόσθεσε, «όλα αυτά είναι παρελθόν. Όλες αυτές οι ευκαιρίες έχουν εξαντληθεί.
«Πώς μπορείς να ενώσεις ένα νησί σαν αυτό μετά από τόσα χρόνια; Δεν μπορείς να ενώσεις την Κύπρο. Πρέπει να αποδεχτείς τα γεγονότα και να αποδεχτείς την πραγματικότητα», είπε.
Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν-Μπαγκλαντές έτοιμοι να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος
Έχοντας αυτό κατά νου, είπε ότι «ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μια λύση δύο κρατών» και ανέφερε ότι το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν ενδέχεται να αναγνωρίσουν σύντομα το ψευδοκράτος, αν και αυτό δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Ο Τατάρ βρίσκεται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Παρασκευής.
Ο Λετυμπιώτης είπε ότι αυτό που περίμενε από τον Τατάρ κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα ήταν «μια θετική θέση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας
«Ελπίζουμε ότι η στάση του Τατάρ θα είναι εποικοδομητική και ότι θα αντιμετωπίσει με θετική στάση την έκκληση του Γενικού Γραμματέα για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν αυτές», είπε.
Συμβουλεύει τον Τατάρ να κάνει αυτό, «αντί να κάνει δηλώσεις που δεν συμβάλλουν θετικά και δεν αντικατοπτρίζουν το μέλλον της κοινής μας πατρίδας ως χώρας στην οποία οι κάτοικοί της θα ζουν μαζί με ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία».
Για το σκοπό αυτό, είπε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης «θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με τον Γκουτέρες και την προσωπική του απεσταλμένη Maria Angela Holguin, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση τελικής λύσης στο Κυπριακό.
«Αντιμετωπίζουμε το μέλλον της Κύπρου ως μια σύγχρονη, επανενωμένη ευρωπαϊκή χώρα που θα διασφαλίσει το μέλλον των επόμενων γενεών και την ευημερία όλων των Κυπρίων», είπε.
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Τατάρ είχε ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον και συνάντησε τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Διεθνείς υποθέσεις Μισέλ Σισόν και τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για τη Νότια Ευρώπη και τον Καύκασο Τζόσουα Χακ.
Στις συναντήσεις τον συνόδευαν ο ειδικός του εκπρόσωπος Gunes Onar και ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στην Ουάσιγκτον Ντάμλα Γκιουτσλού."
Ερντογάν- Τατάρ απειλούν με πλήρη κατάληψη της Κύπρου
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο Τατάρ έχει σαφή πρόθεση να τορπιλίσει την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στον ΟΗΕ, μη αποδεχόμενος ως βάση για την επίλυσή του όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, που κάνουν λόγο για ένα κράτος στη βάση μιας Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο Ερντογάν εμμένουν στη λύση δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο.
Μάλιστα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις του αλλά και του Ερντογάν απειλώντας να μετατρέψει την Κύπρο σε Γάζα αν συμβεί κάποια "παρεξήγηση", πχ πυροβολισμός Τούρκου στρατιώτη στην 'Πράσινη γραμμή".
Αυτό μας θυμίζει πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν-που κάποιοι στην Αθήνα απέδωσαν σε ψηφοθηρικούς λόγους λόγω των Δημοτικών εκλογών στην Τουρκία- ότι αν προχωρούσαν και άλλο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΑΤΤΙΛΑ το 1974, τώρα όλη η Κύπρος θα ήταν Τουρκική.
Ο εξοπλισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας
Άποψή μας ήταν και είναι πως η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει το δίδυμο Ερντογάν- Τατάρ είναι αυτή της στρατιωτικής ισχύος και πως η Κύπρος θα πρέπει να επενδύσει σημαντικά ποσά στην άμυνά της, ενισχύοντάς την με αγορά πρωτίστως ,Μοίρας μαχητικών αεροσκαφών- 2 ιπτάμενων τάνκερ - 2 φρεγατών- 2 υποβρυχίων-αντιαεροπορικών συστοιχιών- επάκτιων συστοιχιών πυραύλων εδάφους-θαλάσσης -πυραύλων εδάφους-εδάφους- συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και εκατοντάδων drones.
Η δημιουργία Κυπριακής αεροναυτικής βάσης στη νότια Κρήτη θα διασφάλιζε την προστασία των Κυπριακών μαχητικών και Φρεγατών από την τουρκική αεροποριά και το ναυτικό, επιτρέποντας παράλληλα τη δράση τους ώστε να πληγούν τουρκικοί στόχοι παντού στα κατεχόμενα.
Αυτό θα διασφάλιζε και η αγορά πυραύλων εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς, ενώ οι αντιεροπορικές συστοιχίες θα προφύλασαν την Εθνοφρουρά σε συγκερασμό με την μοίρα μαχητικών από την δράση της Τουρκικής αεροπορίας.
Τέλος οι επάκτιες συστοιχίες πυραύλων εδάφους -θαλάσσης θα δημιουργούσαν συνθήκες άρνησης θαλάσσιας πρόσβασης για το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας, σε συγκερασμό με τα Κυπριακά υποβρύχια και φρεγάτες.