Η δήλωση του ΥΠΕΘΑ κ. Δένδια χθες παρουσία του ομολόγου του της Κύπρου κ. Βασίλη Πάλμα, για την ναυτική βάση στο Μαρί μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού είναι σε γνώση τόσο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όσο και των αρμόδιων υπηρεσιών πληροφοριών ( ΕΥΠ), τι ακριβώς ετοιμάζουν μεθοδικά οι Τούρκοι στο νησί εδώ και ένα χρόνο.
«Μιλήσαμε επίσης για την επέκταση της Ναυτικής Βάσης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ στο Μαρί της Κύπρου, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί σύγχρονα πλοία όπως τις Φρεγάτες Belharra* του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες θα παραλάβουμε σε λίγο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.
Σενάριο ναυτικού αποκλεισμού της Κύπρου από την Τουρκία
Η Τουρκία έχει έναν μοναδικό τρόπο για να επιχειρήσει σε εξαναγκασμό τον ελληνισμό να αποδεχθεί τις άνομες διεκδικήσεις της και αυτός είναι τα πολεμικά επεισόδια και παρεπόμενες πιθανές εχθροπραξίες.
Το σενάριο ναυτικού αποκλεισμού νήσων και βραχονησίδων είναι το μόνιμο σενάριο των τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο εδώ και 15 χρόνια.
Ο Ερντογάν και ο Yπουργός Ενέργειας του, μας έχουν προειδοποιήσει ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα έχουμε έρευνες στην Α.Μεσόγειο, τις οποίες δεν θα αποδεχθεί Λευκωσία και Αθήνα, είναι πιθανό να έχουμε εκτράχυνση της καταστάσεως και την διολίσθηση σε ένα σενάριο αεροναυτικού αποκλεισμού της Κύπρου, η οποία σημειωτέον δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ.
Οι Τούρκοι μεταφέρουν δυνάμεις και κάνουν άκρως επιθετικές ασκήσεις εδώ και μήνες στην Κύπρο
Ως γνωστόν, τουρκικό αρματαγωγό «ξεφόρτωσε» αυτοκινούμενα πυροβόλα, στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, στις 29 Δεκεμβρίου 2023, όπως αποκάλυψε ο Κύπριος δημοσιογράφος Γιάννος Χαραλαμπίδης στην εφημερίδα «Σημερινή», σε μια κίνηση που δείχνει τις προθέσεις της Άγκυρας σε συνδυασμό με παλαιότερες ενισχύσεις.
"Η ισχύς πυρός του τουρκικού πυροβολικού και το γεγονός ότι σύνολο των Μοιρών είναι ήδη ταγμένες μαρτυρούν: Α) Τη σαφή επιθετική διάταξη του Αττίλα. Β) Τη μεγάλη ισχύ και το βάθος πυρός, που προσφέρει αποδέσμευση δυνάμεων της αεροπορίας για άλλες περιοχές, όπου θα είναι δυνατό να χρειαστούν και δη εκτός Κύπρου, όπως π.χ. το Αιγαίο. Γ) Την ταχύτητα που θέλουν οι Τούρκοι να δώσουν στη δράση τους, ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο τον χρόνο αντίδρασης της Εθνικής Φρουράς. Με την ταχύτητα, τον όγκο και το βάθος πυρός επιδιώκουν να προκαλέσουν μεγάλα πλήγματα, καίρια, πανικό και παράλυση, οπότε η πτώση και η παράδοση θα είναι δυνατές σε σύντομο χρονικό διάστημα", αναφέρει ο κ, Χαραλαμπίδης και έχει απόλυτο δίκιο.
Όλες οι τουρκικές χερσαίες μονάδες στην Κύπρο, έχουν “ακροβολιστεί” για να “πνίξουν” την Εθνική Φρουρά και την μονάδα της ΕΛΔΥΚ, στο συντομότερο χρονικό διάστημα( έτσι νομίζουν τουλάχιστον οι Τούρκοι), για αυτό και έχουν τοποθετηθεί σε σχήμα “ Μισοφέγγαρου” με την εσωτερική πλευρά να κοιτάζει την Λευκωσία.
Τα τουρκικά πυροβόλα FIRTINA, τα άρματα μάχης Leopard-2 και τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα μαζί με συστήματα πυραύλων Kasirga, ευρίσκονται σε επιθετική διάταξη στην Κύπρο, για την έναρξη επιχειρήσεων όποτε δοθεί “ μισή ευκαιρία” στην κυριολεξία.
Όλες οι ασκήσεις των Τούρκων το καλοκαίρι που μας πέρασε, ήταν επιθετικού τύπου με “ επιθέσεις αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ, σε φάση εισβολής σε εχθρικό έδαφος”.
Κύπριοι αναλυτές φωνασκούν εδώ και μήνες, ότι η Τουρκία ετοιμάζει προβοκάτσια στην Κύπρο, και πιθανόν μετά τις υβριδικές επιχειρήσεις στην Νεκρή Ζώνη, αναζητά αφορμές να προωθήσει τις τουρκικές δυνάμεις ακόμα πιο βαθιά στο κυπριακό έδαφος.
Οι επιχειρήσεις στην Πύλα και αλλού των Τούρκων είχαν στόχο να μετρήσουν αντιδράσεις ειδικά στο εξωτερικό, οι οποίες δυστυχώς ήταν υποτονικές, ενώ ο ΟΗΕ έριξε το βάρος και στην ελληνοκυπριακή πλευρά με αφορμή τα καταφύγια.
Ποιος είναι ο κίνδυνος τι ελάχιστο οφείλουμε να κάνουμε
Δεν θα πρέπει να αναμένουμε καμία εξωτερική βοήθεια σε οποιαδήποτε σενάριο “ επιθετικών επιχειρήσεων κάτω από οποιαδήποτε αφορμή” στην Μεγαλόνησο, αλλά ως Ελλάδα να πράξουμε αυτό που δεν έγινε το 1974.
Να στείλουμε μόνιμα Πολεμικά μας πλοία και μαχητικά αεροσκάφη με κάθε ευκαιρία, και να καταστήσουμε σαφές στην Άγκυρα, ότι σε οποιαδήποτε επιθετική επιχείρηση των Τούρκων, θα δεχθούν ολική επίθεση στην περιοχή χωρίς τελεσίγραφο, θέτοντας άτυπα ένα δικό μας casus belli.
Το Κυπριακό δεν επηρεάζει την Λευκωσία αλλά και την ελληνική εξωτερική πολιτική, αφού η ασφάλεια του νησιού είναι κομμάτι του σχεδίου της ελληνικής στρατιωτικής ασφάλειας.
Η μετατροπή των Κατεχομένων σε μια τεράστια τουρκική αεροναυτική βάση επηρεάζει το Αιγαίο και φτάνει μέχρι στα σχέδια της χώρας μας για εξορύξεις νοτίως της Κρήτης.
Το πιο σοβαρό όμως είναι τα εγκαίνια της βάσης drones εξοπλισμένα με πυραύλους με έδρα το κατεχόμενο παλαιό αεροδρόμιο του Λευκονοίκου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Άγκυρα στοχεύει στη δημιουργία μιας μεγάλης ναυτικής και αεροπορικής βάσης στο νησί, με σκοπό να τις συνδέσει με την βάση στην Αλεξανδρέττα αλλά και την Λιβύη, με βασική επιδίωξη τον έλεγχο της Α.Μεσογείου και την αποτροπή κατασκευής του αγωγού East Med.
Οι Τούρκοι δεν υπολογίζουν πλέον ούτε τις ΗΠΑ, ούτε φυσικά το ΝΑΤΟ, ενώ μόλις παραλάβουν τα αμερικανικά F-16V και τους κινητήρες για τα αεροσκάφη KAAN και τα άρματα μάχης ALTAY, θα δείξουν στην δύση αμέσως το νεο-οθωμανικό προσωπείο τους τινάζοντας στον αέρα όλα τα σχέδια των ΗΠΑ για την περιοχή.
Αυτό όμως αφορούν τους Αμερικανούς και τα συμφέροντα τους, ο ελληνισμός όμως οφείλει να είναι πανέτοιμος για μια πολεμική σύγκρουση Ελλάδος-Τουρκίας με αφορμή την Κύπρο, και ας δηλώνουν πολλοί ειδικοί ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ.