Ο Τούρκος Πρόεδρος ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών Παγκοσμίως που τρέφουν ελάχιστο σεβασμό στον ΟΗΕ, τον τρόπο λειτουργίας και τα ψηφίσματά του, υποστηρίζοντας μέχρι πρότεινος σε ομιλίες του ακόμη και από την έδρα του εν λόγω Παγκόσμιου Οργανισμού, αναθεωρητικές απόψεις για αυτόν.
Ορισμένα από τα επιχειρήματά του είναι ότι, ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος από τους πέντε (5)-ΗΠΑ-Ρωσία-Κίνα-Μ.Βρετανία-Γαλλία-νικήτριες χώρες του Β Παγκοσμίου Πολέμου που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ), ότι δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα του veto μπλοκάροντας αποφάσεις και θέσεις που τυγχάνουν αποδοχής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ότι θα πρέπει το ΣΑ να δεχθεί νέα μέλη του, προτείνοντας γιαυτό την χώρα του.
Αρνητικό το Κρεμλίνο σε τουρκική πρόταση για δημιουργία νέου Διεθνούς Οργανισμού αντί του ΟΗΕ
Ωστόσο ο Ερντογάν το πήγε τώρα ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ στον φίλο του Πούτιν την δημιουργία μιας εναλλακτικής λύσης αντί του ΟΗΕ, με τον Ρώσο Πρόεδρο να την απορρίπτει, επισημαίνοντας:
"Υποστηρίζουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ "και παρόμοιες διεθνείς δομές δεν είναι σε θέση να λύσουν πλήρως τα παγκόσμια προβλήματα που υπάρχουν, βαθαίνοντάς τα και οδηγώντας τα σε κρίσεις", έγραψε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Fahrettin Altun, σε άρθρο του για την 100η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, αναφέρει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να δημιουργήσει μια νέα διεθνή δομή.
Ωστόσο, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ έκλεισε την πρόταση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 31 Οκτωβρίου.
«Πιστεύουμε ότι το σύστημα του ΟΗΕ, παρά τη μεγάλη αναποτελεσματικότητά του σε ζωτικά ζητήματα της ατζέντας, παραμένει ο μόνος και αδιαμφισβήτητος διεθνής μηχανισμός», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Η τουρκική πρόταση «θα απαιτήσει τουλάχιστον διεθνή συναίνεση», πρόσθεσε.
Ο Altun, στο σχόλιό του που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο της τουρκικής κυβέρνησης, είπε: «Είναι σαφές ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νέοι διεθνείς οργανισμοί, συνεπείς με το πνεύμα του νέου αιώνα και της νέας εποχής, λαμβάνοντας υπόψη νέες ισορροπίες».
Ερντογάν: "Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε"
«Η Τουρκία προετοιμάζεται για τη νέα πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική διεθνή συγκυρία σύμφωνα με το σύνθημα του Προέδρου μας ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε», πρόσθεσε.
«Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε» είναι ένα σύνθημα που χρησιμοποιεί συχνά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκκλήσεις για μεταρρύθμιση του ΟΗΕ. Αναφέρεται στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε τον ΟΗΕ για, όπως είπε, αποτυχία να ανταποκριθεί επαρκώς στους χιλιάδες θανάτους αμάχων που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς και την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ ως απάντηση στη σφαγή των Ισραηλινών της Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου.
Ωστόσο, ενώ ο Ερντογάν με τυπικό τρόπο έχει εκτοξεύσει άφθονη οργισμένη ρητορική για το θέμα, είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλοί Παλαιστίνιοι επικριτές που επιθυμούν να δουν περισσότερη δράση και λιγότερα λόγια από την Άγκυρα.
Τον Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «δεν είναι πλέον ο εγγυητής της διεθνούς ασφάλειας». Υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει ένα πεδίο μάχης όπου συγκρούονται οι πολιτικές στρατηγικές πέντε χωρών», πρόσθεσε: «Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε αμέσως θεσμούς υπό τη σκέπη του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια αρχιτεκτονική παγκόσμιας διακυβέρνησης που να ικανή να αντιπροσωπεύει όλες τις καταβολές, τις πεποιθήσεις και τους πολιτισμούς στον κόσμο».
Πως βλέπει ο Ερντογάν τις σχέσεις της Τουρκίας με ΝΑΤΟ-Ρωσία-Κίνα
Σε μια ανάλυση της δεξαμενής σκέψης του Carnegie Endowment που δημοσιεύθηκε στις 31 Οκτωβρίου, τρεις αναλυτές - ο Christopher Chivvis, ο Alper Coskun και η Beatrix Geaghan-Breiner - καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει να διατηρήσει τη στρατηγική ανεξαρτησία συνεργαζόμενη με τη Ρωσία και την Κίνα, ακόμη και αν διατηρεί τους δεσμούς της με την Δύση.
Η ανάλυση που ανατέθηκε από τον Carnegie ως μέρος μιας σειράς άρθρων στο πλαίσιο του American Statecraft Program, παρατηρεί ότι η Τουρκία ασκεί «εξωτερική πολιτική 360 μοιρών».
Η προσέγγιση, λέει, «έχει προτεραιότητα στην ευελιξία και τη στρατηγική ανεξαρτησία, με στόχο την αναγέννηση του ιστορικού ρόλου της Τουρκίας ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης.
Αυτό ήταν αναμφίβολα μεταξύ των υπολογισμών που οδήγησαν την Άγκυρα να ξεχωρίσει από τη Δύση στη σκληρή κριτική της για τις ενέργειες αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα».
Σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν είπε πρόσφατα ότι εμπιστεύεται τους Ρώσους όσο και τη Δύση, το άρθρο συνεχίζει: «Ο Τούρκος αρχηγός πληροφοριών Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι η Τουρκία δεν εξισώνει τη δέσμευση με το Κρεμλίνο με την έγκριση των ρωσικών ενεργειών. Αλλά ο Καλίν είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν βλέπει τη Ρωσία ως απειλή. «Το γεγονός ότι είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, ότι είμαστε μέρος της δυτικής συμμαχίας δεν μας εμποδίζει να έχουμε καλές σχέσεις», είπε ο Καλίν.
Αφού σημειωθεί ότι οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αξιοποιήσει σημεία έντασης σε μια σκληρότερη τουρκική πολιτική για την Κίνα απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, η ανάλυση καταλήγει:
Γιατί η Τουρκία θέλει να ενταχθεί σε SCO και BRICKS
«Η Άγκυρα εκτιμά τις εναλλακτικές λύσεις έναντι των διεθνών οργανισμών που κυριαρχούνται από τη Δύση. Σε αντίθεση με άλλα έθνη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθεί τόσο στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) όσο και στην ομάδα BRICS.
Η Άγκυρα βλέπει αυτές τις ομάδες ως οχήματα για να ενισχύσουν την τουρκική επιρροή στην παγκόσμια σκηνή και να δημιουργήσουν εναλλακτικές λύσεις στο τρέχον σύστημα.
«Όπως πολλές άλλες αναδυόμενες δυνάμεις, η Τουρκία επιδιώκει μια μέση πορεία με μια ευέλικτη εξωτερική πολιτική. Η Άγκυρα ονειρεύεται να γίνει ξανά παγκόσμιο κέντρο ισχύος και θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τον στρατηγικό ανταγωνισμό για να δημιουργήσει χώρο για την επιστροφή της στην παγκόσμια σκηνή.
Είναι απίθανο να στραφεί εναντίον του Πεκίνου, αλλά θα επιδιώξει να εμβαθύνει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν μπορεί, αφήνοντας στον εαυτό της αρκετό περιθώριο να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες».
Πρώτος και καλύτερος ο Ερντογάν δεν σέβεται τις αποφάσεις-ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό
Στην Ελλάδα έχουμε μια φράση όταν κάποιος άλλα διδάσκει και άλλα κάνει, "δάσκαλε που δίδασκες και νόμους δεν κρατούσες", η οποία ταιριάζει γάντι στα όσα λέει κατά του ΟΗΕ ο Ερντογάν για αδυναμία επιβολής αποφάσεων του.
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο Κυπριακό, όπου την ευθύνη μη επίλυσής του την έχει αποκλειστικά ο ίδιος και η χώρα του, που δεν υπακούουν στις ομόφωνες πάμπολες αποφάσεις του ΣΑ των πέντε (5) Μόνιμων Μελών που κατηγορεί ο Τούρκος Πρόεδρος, με τις οποίες καλείται ο τουρκικός στρατός να αποχωρήσει από την Κύπρο και πως η μόνη αποδεκτή λύση είναι ένα Ομόσπονδο κράτος στα πλαίσια μιας διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Από την πλευρά του ο "δίκαιος και βαθυσόχαστος" Ερντογάν , τί κάνει;
Μα φυσικά , διατηρεί τα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο , προωθεί την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατχόμενα, που μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει παγκοσμίως και αποδέχεται ως μόνη λύση για το Κυπριακό, την δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί.
Δηλαδή κάνει ακριβώς τα αντίθετα ο ίδιος και η χώρα του από αυτά που του επιβάλλονται για το Κυπριακό από τον ΟΗΕ.
Μήπως λοιπόν αντί να ζητάει την αντικατάσταση του ΟΗΕ ο Ερντογάν , θα έπρεπε το ΣΑ του ΟΗΕ να έστελνε κοινές στρατιωτικές δυνάμεις των πέντε (5) Νόμιμων μελών του, για να επιβάλλουν τις αποφάσεις του στην Κύπρο;