Κυπριακό

Τουρκικά "μαγειρέματα" με "Οργανισμό Τουρκικών κρατών" και "Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας" για Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους

Είναι γνωστό ότι πρόσφατα ο Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αξιωσε την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να απαντά χθές από το ίδιο βημα την αταλάντευτη στάση της χώρας μας για το Κυπριακό που εδράζεται στη βάση ενός κράτους στα πλαίσια μιας διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ωστόσο πέραν αυτών Ερντογάν και Τατάρ εργάζονται παρασκηνιακά να πετύχουν την αναγνώριση των κατεχομένων, μέσω του  "Οργανισμού Τουρκικών κρατών" και "Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας".

Συνάντηση Τατάρ -ΓΓ Οργανισμού Τουρκικών κρατών στη Νέα Υόρκη

Σχετικό μετα παραπάνω είναι ανακοίνωση του "Οργανισμού Τουρκικών κρατών" στην επίσημη ιστοσελίδα του, όπου αναφέρει:

"Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS), Πρέσβης Kubanychbek Omuraliev έγινε αποδεκτός από  τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), Ersin Tatar στις 22 Σεπτεμβρίου 2023 στη Νέα Υόρκη.

Στη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας Omuraliev ενημέρωσε τον Πρόεδρο Tatar για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του Οργανισμού.

Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις διπλωματικές προσπάθειες της ΤΔΒΚ για εξεύρεση λύσης για το νησί και για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

Τα μέρη συζήτησαν περαιτέρω τις μελλοντικές ευκαιρίες συνεργασίας και τα έργα μεταξύ της ΤΔΒΚ και της OTS κατά την προσεχή περίοδο.

 Συνάντηση ΓΓ Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας -Τατάρ στις ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα,  σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας του ψευδοκράτους, "ο Πρόεδρος Ersin Tatar συναντά τον Hissein Ibrahim Taha, Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Νέα Υόρκη", όπου αναφέρονται τα εξής:

"Ο Πρόεδρος Ersin Tatar συναντήθηκε με τον Hissein Ibrahim Taha, Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για την 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
 
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ, συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του OIC Yousef Mohammed A. Aldobeay, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων Mohamed Salah Tekaya και ο Διευθυντής Ασιατικών Υποθέσεων Ahmed Sareer.

Παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Tahsin Ertuğruloğlu, ο υφυπουργός Εξωτερικών Mustafa Lakadamyalı, ο εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης Mehmet Dana, ο σύμβουλος Osman Ertuğ και ο πρώτος γραμματέας Çağrı Kalfaoğlu.
 
Τονίζοντας ότι η ΤΔΒΚ έγινε πέρυσι αποδεκτή με τη συνταγματική της ονομασία ως μέλος παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε:

«Η χώρα μας εκπροσωπείται στον OIC με το όνομα του Τουρκοκυπριακού Κράτους,  Το Σχέδιο διευθέτησης (Ανάν) του 2004, το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω της απόρριψης του σχεδίου λύσης από τους Ελληνοκύπριους στα χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα».

Αίτημα Τατάρ εκπροσώπησης του ψευδοκράτους ως ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας

Ο Πρόεδρος Tatar υπέβαλε αίτημα στον κ. Taha να εκπροσωπηθεί και η ΤΔΒΚ στην OIC με τη συνταγματική της ονομασία.
 
Εξηγώντας την πολιτική της ΤΔΒΚ σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε: «Ο Τουρκοκυπριακός Λαός είναι συνιδρυτές της εταιρικής σχέσης Κυπριακής Δημοκρατίας που ιδρύθηκε το 1960, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τον κρατικό μηχανισμό από την ελληνοκυπριακή πλευρά το 1963 και υποβλήθηκε σε επιθέσεις σε όλο το νησί από το 1963 έως το 1974 στο πλαίσιο σχεδίων εξόντωσης.

Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει εγγενή δικαιώματα και είναι εξίσου κυρίαρχος με τον ελληνοκυπριακό λαό. Οι διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή διευθέτηση έχουν εξαντληθεί και για το απαράδεκτο status quo δεν ευθύνεται ο τουρκοκυπριακός λαός».
 
Ο Πρόεδρος Tatar δήλωσε ότι «προβάλλουμε μια πολιτική και ένα όραμα για μια διευθέτηση δύο κρατών στην Κύπρο, στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο κρατών, που είναι μια ρεαλιστική και βιώσιμη βάση».

Είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο μέσα σε μια νύχτα», προσθέτοντας ότι «πολλές διαδικασίες έχουν αποτύχει μετά από δεκαετίες λόγω της απροθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία στη βάση της ισότητας με τον τουρκοκυπριακό λαό, όπως  είδαμε  με το Σχέδιο Ανάν του 2004 και ξανά στο Crans-Montana της Ελβετίας το 2017».

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η τουρκική στρατηγική για την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, εργαλειοποιώντας  αρχικά την επιρροή της Άγκυρας στον "Οργανισμό Τουρκικών κρατών", πετυχαίνοντας να γίνει  αποδεκτό με τη συνταγματική του ονομασία ως μέλος παρατηρητής και στη συνέχεια επιχειρώντας κάτι ανάλογο με τον "Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας", στον οποίο υπεβλήθη σχετικό αίτημα από τον Τατάρ.

Στόχος της Άγκυρας είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους από  Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν σε πρώτη φάση, με τα υπόλοιπα κράτη των δύο παραπάνω Οργανσισμών να ακολουθούν.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ