Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Δέσμευση ΕΕ για ώθηση έναρξης νεών συνομιλιών για το Κυπριακό-Η σημασία της διασύνδεσής του με την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και ο ρόλος των F-16

Είναι γνωστό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και το εξαπτέρυγό του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης του ψευδοκράτους Τατάρ, επιθυμούν την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και την δημιουργία δύο ανεξαρτήτων κρατών  στην Μεγαλόνησο, γεγονός που αντιδιαστέλλεται το σύνολο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις οποίες η μόνη αποδεκτή λύση είναι ένα κράτος στα πλαίσια  μιας διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Το σχέδιο Ερντογάν 

Εσχάτως ο Ερντογάν λίγο πριν αποχωρήσει για την έδρα του ΟΗΕ στις ΗΠΑ, προέβη σε "Δήλωση βόμβα: "Θα χωρίσουμε τους δρόμους μας με την ΕΕ εάν χρειαστεί",  ως απάντηση στο "χαστούκι" της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου προς την Τουρκία για τη στάση της στα Ελληνοτουρκικά-Κύπρο, έλλειψη συνεργασία της στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας , ανθρώπινα δικαιώματα και βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση καλεί μεταξύ άλλων την Άγκυρα να «απόσχει από κάθε ενέργεια που παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ένωσης», αναφερόμενη στις συνεχιζόμενες εντάσεις με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το σχέδιο του  Ερντογάν είναι  να καταδείξει την τάχα μεροληπτική στάση της ΕΕ υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα, αποκλείοντας μελλοντικά οποιαδήποτε αποδοχή από μέρους του συμμετοχής των Βρυξελλών σε διπλωματική επίλυση του Κυπριακού και παρέμβασης στα Ελληνοτουρκικά.

Επίσης με τα προσχεδιασμένα επεισόδια στην Πύλα μεταξύ τουρκοκυπρίων και ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, επιχειρείται να δειχθεί από τους Τούρκους ότι και ο ΟΗΕ μεροληπτεί υπέρ της ελεύθερης Κύπρου. 

Δέσμευση ΕΕ για ώθηση των συνομιλιών για το κυπριακό

Ωστόσο οι σχεδιασμοί του Ερντογάν για αποκλεισμό της ΕΕ στο Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά και τάχα μεροληπικής στάσης του ΟΗΕ σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, αποδεικνύεται  μάταιος κόπος και μάλλον  όνειρα φθινοπωρινής νυκτός, αφού σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, με τίτλο "Οι Βρυξέλλες έτοιμες να δράσουν για την ώθηση των συνομιλιών για το Κυπριακό" επισημαίνονται τα ακόλουθα:

"Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της επανέναρξης των συνομιλιών για την Κύπρο υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

 

Αυτή η δέσμευση δόθηκε κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη.

«Συζητήσαμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων διευθέτησης του Κυπριακού υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το CAN, η Φον ντερ Λάιεν είπε στον Χριστοδουλίδη ότι θα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓτου ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να του πει ότι η ΕΕ υποστηρίζει τον διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας δεν αποσυνδέονται από το Κυπριακό

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα είναι θέμα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και όχι του Οκτωβρίου, οπότε δίνεται χρόνος για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πηγές, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Επιτροπή της ΕΕ συντονίζεται με τη Γαλλία και τη Γερμανία και σημείωσε ότι ο στόχος της Τουρκίας να αποσυνδέσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το Κυπριακό δεν γίνεται αποδεκτός από την ΕΕ.

«Η Ελλάδα δεν το αποδέχεται και αυτό είναι σημαντικό να το προβάλει κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη», ανέφερε διπλωματική πηγή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «για τις κοινές μας προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Πρόσθεσε ότι ο Χριστοδουλίδης είχε μια «παραγωγική συζήτηση» με τη Φον ντερ Λάιεν για τα επόμενα βήματα, τη συμμετοχή της ΕΕ στην επανέναρξη των προσπαθειών και την προτεραιότητα του διορισμού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων με την υποστήριξη του ΟΗΕ κατέρρευσε τον Ιούλιο του 2017 στο ελβετικό θέρετρο Crans-Montana."

Συμπέρασμα

Εκτίμησή μας είναι ότι την Τουρκία δεν την συμφέρει  οικονομικά σε καμία των περιπτώσεων να χωρίσει  τους δρόμους της με την ΕΕ και να ακολουθήσει σκληρή στάση στο Κυπριακό μη αποδεχόμενη την επανάληψη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ υπενθυμίζεται πως η  τουρκική οικονομία έχει ανάγκη από επενδύσεις.

Το γεγονός επίσης ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, παρέχει χρόνο για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ παράλληλα είναι γνωστό ότι αν δεν θέλει ο Ερντογάν οι όποιες διαπραγματεύσεις τελικά θα αποτύχουν εκ νέου, που είναι και το πιθανότερο.

Πλέον των ανωτέρω είναι σαφές ότι η μη αποσύνδεση της πορείας  των Ελληνοτουρκικών σχέσεων από το Κυπριακό, με το θέμα πώλησης των Αμερικανικών F-16 στην Τουρκία να μην έχει κλείσει, αποτελούν σοβαρές παραμέτρους αναδίπλωσης του Ερντογάν και αποδοχής τελικά επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά