Οι εξελίξεις στο Κυπριακό τρέχουν, με την Κυπριακή Δημοκρατία να δηλώνει ότι προτίθεται να ανακοινώσει μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για την τουρκοκυπριακή κοινότητα,συμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τη Δευτέρα, το οποίο σε σχετικό του άρθρο επισημαίνει:
H Κυπριακή Δημοκρατία θα ανακοινώσει μονομερώς ΜΟΕ για τους Τουρκοκύπριους
"Αυτό όμως θα συμβεί όταν το κλίμα ευνοήσει τη δημιουργία προϋποθέσεων για την αναβίωση των προσπαθειών για διευθέτηση του Κυπριακού, με σκοπό να δοθεί περαιτέρω ώθηση.
Γι' αυτό, ενώ ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σχεδίαζε να τα ανακοινώσει νωρίτερα, δεν το έκανε, αφού θεωρήθηκε ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην ουδέτερη ζώνη στην περιοχή της Πύλας και οι εξελίξεις στη συνέχεια δεν έδωσαν το κατάλληλο timing για αυτό.
Τα ΜΟΕ για καθημερινά θέματα στοχεύουν στη δημιουργία θετικού κλίματος, ενώ στέλνουν μήνυμα για την ετοιμότητα του Χριστοδουλίδη να συμβάλει περαιτέρω στις προσπάθειες που γίνονται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, προσθέτουν οι πηγές.
Κάποια από αυτά τα μέτρα θα προωθηθούν, μόλις οριστικοποιηθούν από τις δύο πλευρές, μέσω των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών, ορισμένα από τα οποία αυτή τη στιγμή δεν εκτελούνται με πλήρη ταχύτητα και δυναμικότητα λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς, ανέφεραν.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι τα μονομερή μέτρα που θα ανακοινωθούν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, στα οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα σε Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο, έχουν γίνει ευρέως αποδεκτά από μεγάλο αριθμό Τουρκοκυπρίων που δεν μοιράζονται τις ίδειες απόψεις με αυτές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για το Κυπριακό.
Ο Χριστοδουλίδης σκοπεύει να θέσει αυτά τα θέματα κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, πέρα από την ανάγκη διορισμού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό και την πρότασή του για πιο ενεργό εμπλοκή της ΕΕ.
Εάν οριστεί τώρα ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, ανέφεραν οι πηγές, τότε οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας μπορούν να τεθούν στο προσκήνιο κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο, διαφορετικά το θέμα θα τεθεί κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο.
Η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Ερντογάν είναι καθοριστική για τις συνομιλίες για την Κύπρο
Σύμφωνα με έτερο Διεθνές ΜΜΕ, "Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης πιστεύει ότι η συνάντηση της Τρίτης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι κρίσιμη για το μέλλον των συνομιλιών για το Κυπριακό", το οποίο επισημαίνει:
Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, όπου θα παρευρεθεί στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση «θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό».
«Θεωρώ τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Τούρκο Πρόεδρο ως την πιο καθοριστική για τις εξελίξεις στο Κυπριακό», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γκουτέρες αναμένεται να ρωτήσει τον Ερντογάν εάν αποδέχεται τον διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ.
Επιπλέον, οι πηγές ανέφεραν ότι εάν η θέση της Τουρκίας σε αυτό είναι αρνητική, τότε είναι σημαντικό να δούμε πώς θα δικαιολογηθεί, καθώς ένας απεσταλμένος θα εξετάσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.
Ο Χριστοδουλίδης θα έχει συνομιλίες με τον Γκουτέρες στις 22 Σεπτεμβρίου.
«Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα και είναι αυτό που λέμε και δημόσια. Είναι αυτό που έχω συμπεριλάβει σε πολλές επιστολές που έχω στείλει στον ΓΓ ότι πρέπει να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος που θα εξετάσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις αυτή την εβδομάδα που θα επιτρέψουν την ανακοίνωση μονομερών μέτρων από τη Δημοκρατία για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
«Ελπίζω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις που θα επιτρέψουν να συμβεί αυτό αυτή την εβδομάδα».
Ο Χριστοδουλίδης είπε ότι οι συναντήσεις του και του υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου στη Νέα Υόρκη έχουν στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, τον διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ και τη συζήτηση ενεργειακών συμφωνιών.
Δρομολογούνται συναντήσεις του Προέδρου της Κύπρου με τους επικεφαλής των Αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών Exxon και Chevron
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται επίσης οι ενεργειακές εξελίξεις υπό το πρίσμα της προσπάθειας της ΕΕ να τερματίσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και να δημιουργήσει νέες ενεργειακές διαδρομές.
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους επικεφαλής των Exxon και Chevron.
Διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν τη σημασία της ολοκλήρωσης των συζητήσεων με τη Chevron για την μελλοντική πορεία για την εμπορική ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου "Αφροδίτη" στην Κύπρο.
Επιπλέον, η Λευκωσία και η Exxon θα αναζητήσουν τρόπους για να επιταχύνουν ορισμένες ενέργειες που πρέπει να λάβει η εταιρεία το 2024.
Ένας άλλος στόχος είναι η προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στην Κύπρο, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα συναντήσει τον Γκουτέρες το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, αλλά αρνήθηκε μια κοινή συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη.
Συμπέρασμα
Εκτίμησή μας είναι ότι επί της ουσίας τίποτε δεν αναμένουμε να αλλάξει στο σκεπτικό Ερντογάν-Τατάρ για τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού, με την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και την δημιουργία δύο (2) ξεχωριστών κρατών.
Η πιθανότητα ο Ερντογάν να δεχθεί τον ορισμό νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Κύπρο στις συνομιλίες που θα έχει με τον ΓΓ Γκουτέρες, είναι πάρα πολύ μικρή έως απίθανη και αν τελικά γίνει αποδεκτή από τον Τούρκο Πρόεδρο, αυτή θα έχει ως μόνο σκοπό την απορρόφηση οικονομικών κονδυλίων της Τουρκίας από την ΕΕ και τίποτε παραπάνω.
Τέλος οι συναντήσεις του Κύπριου Προέδρου με τους επικεφαλής των Αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών Exxon και Chevron, υποδηλώνουν την αταλάντευτη θέση των ΗΠΑ σε σχέση με την Κύπρο την οποία θεωρούν Στρατηγικό τους σύμμαχο στην ΝΑ Μεσόγειο.