Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Παραλήρημα Συμβούλου του Ερντογάν για Κύπρο-ΗΠΑ-Ελλάδα-Τι ωθεί την τουρκοκυπριακή επιθετικότητα και ποιά τα σχέδια του Ερντογάν;

Τα πρόσφατα γεγονότα της Πύλας στη νεκρή ζώνη στην Κύπρο, κατέδειξαν για μια ακόμη φορά  Διεθνώς την τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία, αλλά και την παντελή  έλλειψη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και τον ΟΗΕ.

Ωστόσο το "παιχνίδι" είναι ακόμη ποιό "χοντρό" από τους Ερντογάν-Τατάρ, αφού θέλουν να τονίσουν μέσω της Πύλας,όπου διαβιούν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ότι είναι αδύνατη η συμβίωση τους σε ένα ενιαίο κράτος, όπως άλλωστε ίσχυε πριν την εισβολή του ΑΤΤΙΛΑ το 1974 και πως η μόνη  αποδεκτή λύση  στο Κυπριακό είναι αυτή των δύο κρατών.

Το παραλήρημα συμβούλου του Ερντογάν για Κύπρο και ΝΑ Μεσόγειο

Σε σχετικό  πρόσφατο άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ με τίτλο, "Η Τουρκία απειλεί να σκοτώσει τα στρατεύματα του ΟΗΕ στην Κύπρο, διεκδικεί ολόκληρη τη Μεσόγειο", φωτίζει και άλλες συναφείς πλευρές του θέματος, αναφέροντας:

"Ο Mesut Hakkı Caşın, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, υπαινίχθηκε εμμέσως την πιθανότητα βλάβης στα στρατεύματα του ΟΗΕ στην Κύπρο, εάν παραβιάσουν αυτό που ονόμασε την κυριαρχία της αποσχισθείσας Τουρκικής Κύπρου, ενώ υποστήριξε  ότι όλη η Μεσόγειος ανήκει στους Τούρκους.

Στις 19 Αυγούστου, εμφανιζόμενος στο φιλοκυβερνητικό κανάλι CNN Turk, ο Caşın, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε:

«Το τουρκικό έθνος στέκεται σταθερά στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων. Η Μεσόγειος Θάλασσα μας ανήκει και κανείς δεν πρέπει καν να σκεφτεί να σηκώσει σπαθί εναντίον μας εκεί. Αυτοί (η Ελλάδα, η Κύπρος και οι σύμμαχοί τους) καλύτερα να μην το ξεχάσουν αυτό».

Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) έχει εγκαταλείψει την ουδέτερη στάση της και πλέον ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες των Ελληνοκυπρίων.

Κατηγόρησε τα στρατεύματα του ΟΗΕ ότι διέπραξαν σοβαρό αδίκημα παραβιάζοντας την κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (KKTC), ενός αποσχισμένου κράτους που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Υποστήριξε επίσης ότι τα τουρκικά στρατεύματα και η αστυνομία ενεργούσαν σε αυτοάμυνα όταν ανέλαβαν δράση κατά των στρατευμάτων του ΟΗΕ και αφαίρεσαν τσιμεντένια εμπόδια και έσπρωξαν οχήματα του ΟΗΕ στην άκρη του δρόμου.

Ο Caşın κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία δεν θα ξεχάσει τις εχθροπραξίες εναντίον της.

Σε μια σιωπηρή προειδοποίηση για πιθανά θανατηφόρα αντίποινα κατά των στρατευμάτων του ΟΗΕ, ο Caşın αναφέρθηκε στο περιστατικό του 1996 εντός της ουδέτερης ζώνης που χωρίζει το τουρκικό και το ελληνικό τμήμα της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης στα σύνορα, ένας Ελληνοκύπριος ονόματι Τάσος Ισαάκ ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα. Η σύγκρουση σημειώθηκε όταν μια ομάδα Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών αντιμετώπισε Τούρκους και Τουρκοκύπριους. Μια μέρα αργότερα, μετά την κηδεία του Ισαάκ, ένας άλλος Ελληνοκύπριος ονόματι Σολωμός Σολωμού πυροβολήθηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Ο Σολωμού επιχειρούσε να σκαρφαλώσει σε κοντάρι σημαίας με σκοπό να αφαιρέσει τουρκική σημαία.

«Θυμάστε, ένας άνδρας προσπάθησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία και θυμάστε τι του συνέβη», είπε ο Caşın.

Εν τω μεταξύ, ο Ερχάν Αρίκλι, που αναζητείται από την Κύπρο για την ύποπτη συμμετοχή του στη δολοφονία των Ισαάκ και Σολωμού και αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ, κατέχει επί του παρόντος μια θέση ως υπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού KKTC. Επιβλέπει τα χαρτοφυλάκια οικονομίας και ενέργειας.

Ο Arıklı συνελήφθη βάσει κόκκινης ειδοποίησης της Interpol στις 18 Σεπτεμβρίου 2012, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Είναι ο ηγέτης του δεξιού Κόμματος Αναγέννησης (YDP) στην τουρκοκυπριακή περιοχή του νησιού.

Τα σχόλια του Caşın έγιναν στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κατασκευαστικών εργασιών στον δρόμο Pile (Pyle)-Yiğitler που ξεκίνησε η τουρκοκυπριακή πλευρά στις 17 Αυγούστου εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ κοντά στο Pile.

Η αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας στα επεισόδια της Πύλας

Αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων του ΟΗΕ και των Τουρκοκυπρίων μια μέρα αργότερα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων  ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης.

Στη συνέχεια υπήρξε κύμα καταδίκης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισαν ότι αυτή η ενέργεια έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά παραβίαση του status quo στην ουδέτερη ζώνη των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Linda Thomas-Greenfield στις 21 Αυγούστου.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι επιθέσεις εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων θα μπορούσαν ενδεχομένως να θεωρηθούν εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ζητήσει την απομάκρυνση όλων των μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών και την αποτροπή οποιασδήποτε μη εξουσιοδοτημένης στρατιωτικής ή πολιτικής δραστηριότητας εντός και κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός. Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι φαίνεται ότι εισάκουσαν αυτό το κάλεσμα καθώς το συνεχιζόμενο έργο έχει πλέον σταματήσει.

Τι ωθεί την τουρκοκυπριακή  επιθετικότητα και ποιά τα σχέδια του Ερντογάν; 

Στις 17 Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών της τουρκοκυπριακής κυβέρνησης, Tahsin Ertuğruloğlu, ενημέρωσε επισήμως τον ΟΗΕ με επιστολή του για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Αυτό έγινε μετά από μια σειρά συζητήσεων με τον ΟΗΕ που δεν έφερε καμία πρόοδο.

Η επιστολή, που διανεμήθηκε μέσω της Μόνιμης Τουρκικής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, ανέφερε ότι η κατασκευή καθοδηγήθηκε από μια ανθρωπιστική ανάγκη για την παροχή εύκολης και απεριόριστης πρόσβασης στους Τουρκοκύπριους κατοίκους της Πίλης στην επικράτεια του KKTC.

Ωστόσο, οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την απότομη ενέργεια, χωρίς να περιμένουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον ΟΗΕ και την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση.

Κάτω από αυξανόμενες πιέσεις από τις εγχώριες χρηματοπιστωτικές και οικονομικές προκλήσεις, η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται να έχει απεγνωσμένη ανάγκη από περισπασμό και η Κύπρος φαίνεται να είναι ένα βολικό εργαλείο στην εργαλειοθήκη της για αυτόν τον σκοπό.

Επιπλέον, κάποιοι εικάζουν ότι δημιουργώντας σκόπιμα κρίση στην Κύπρο, ο Ερντογάν στοχεύει να ενισχύσει τη θέση του στις αναμενόμενες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ με την ελπίδα να εξομαλύνει τους προβληματικούς δεσμούς της Τουρκίας με τη Δύση και να προσελκύσει επενδύσεις και εμπόριο.

Στη συνέντευξή του ο Caşın χλεύασε επίσης τα στρατεύματα του ΟΗΕ, λέγοντας ότι είχαν υποστεί «εγκεφαλικό τραύμα» λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στην Κύπρο. «Η ακραία ζέστη στην Κύπρο προκαλεί εγκεφαλικό τραύμα σε στρατιώτες του ΟΗΕ. Ο τουρκικός στρατός δίδαξε στους διοικητές του ΟΗΕ την εμπειρία του τραύματος», σημείωσε.

Είπε ότι η δύναμη θα χρησιμοποιηθεί εάν τα στρατεύματα του ΟΗΕ δεν λάβουν υπ' όψιν τις απαιτήσεις της Τουρκίας και απείλησε να διαχειριστεί το περιβόητο «οθωμανικό χαστούκι», μια αναφορά στην προσφυγή στη βία.

Στο "κάδρο" των τουρκικών  προκλήσεων και η Ελλάδα

Ο Σύμβουλος  του Τούρκου  Προέδρου χαρακτήρισε επίσης την αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη γειτονική Ελλάδα ως  απειλή που στοχεύει την Τουρκία.

Υποστήριξε ότι πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήχθησαν από τους στρατιώτες των ΗΠΑ και της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων ελιγμών διέλευσης ποταμών εν καιρώ πολέμου, σηματοδοτούσαν την πρόθεση για πιθανή κατάληψη της Ανατολικής Θράκης στο μέλλον.

Αναγνώρισε την κυβέρνηση Μπάιντεν ως τον ενορχηστρωτή, αναφερόμενος σε αυτήν ως το «ανώτερο μυαλό» πίσω από ένα υποτιθέμενο σχέδιο συγκέντρωσης του τουρκικού και του ελληνικού πληθυσμού ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν.

«Η ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων διαταράσσεται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ αίρουν το εμπάργκο στην ελληνοκυπριακή πλευρά και δίνουν νέα όπλα στην Ελλάδα… Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα F-16 και F-35. Παραλαμβάνουν οι Έλληνες νέα πλοία, τανκς, χιλιάδες τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, λιμάνια. Μετατρέπουν την Αλεξανδρούπολη, την Κρήτη και τέλος τα νησιά Λήμνος και Σκύρος σε αμερικανικές βάσεις αντίθετα με τη Συνθήκη της Λωζάνης», είπε.

Ο Σύμβουλος του Ερντογάν επέκρινε επίσης τον απόστρατο Ναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Τζέιμς Σταυρίδη, κατηγορώντας τον ότι συνωμοτούσε εναντίον της Τουρκίας μέσω στρατιωτικών ασκήσεων που βοήθησε να σχεδιαστούν στις περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου. Παρομοίασε το κεφάλι του Σταυρίδη με ένα ψάρι σαφρίδια και δήλωσε:

«Υπάρχει αυτός ο άνθρωπος που λέγεται Σταυρίδης, ένας απόστρατος Ναύαρχος του οποίου το κεφάλι μοιάζει με ψάρι. Την τελευταία δεκαετία οργανώνει ασκήσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Παρά όλες αυτές τις ενέργειες που υποτίθεται ότι στοχεύουν στη χώρα του, ο Caşın εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Τουρκία έχει τη δύναμη να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις. Υποστήριξε ότι ένα έργο γνωστό ως «Ο αιώνας της Τουρκίας», το οποίο ήταν μια προεκλογική υπόσχεση που δόθηκε από τον Πρόεδρο Ερντογάν για την ανάδειξη της Τουρκίας σε παγκόσμια δύναμη, θα πραγματοποιηθεί ωστόσο.

Η παρουσία του ΟΗΕ στην Κύπρο

Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από το 1974, με έναν ελληνοκυπριακό νότο και έναν τουρκοκυπριακό βορρά. 

Από τον Δεκέμβριο του 2022, ο ΟΗΕ διατηρεί παρουσία 797 στρατιωτικού προσωπικού και 68 αστυνομικών στην Κύπρο, όπως αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Ιανουάριο. Η πλειοψηφία αυτού του προσωπικού είναι από την Αργεντινή. Το ετήσιο κόστος της διατήρησης αυτής της ειρηνευτικής δύναμης ανέρχεται σε 54 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά μέσο όρο, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών χειρίζεται περίπου 10 περιστατικά εντός και γύρω από την ουδέτερη ζώνη κάθε 24 ώρες, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη κοινού εδάφους μεταξύ των μερών σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την απουσία προοπτικών για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, όπως σημειώνεται από τον ΟΗΕ.

Η έκθεση του ΟΗΕ αποδίδει ευθύνες και στις δύο πλευρές για μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή εντός της νεκρής ζώνης, η οποία διαταράσσει το status quo καταλαμβάνοντας ουσιαστικά περιοχές που αρχικά είχαν χαρακτηριστεί ως προστατευτικός χώρος ασφαλείας μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε: «Η εισβολή και από τις δύο πλευρές στη νεκρή ζώνη, κυρίως με τη μορφή μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής αλλά και περιστασιακών στρατιωτικών εισβολών, συνεχίζει να αποτελεί σημαντική πηγή εντάσεων, ιδιαίτερα όταν παραμορφώνεται και ενισχύεται από παραπληροφόρηση».

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται για μια ακόμη φορά η πρόθεση  του Ερντογάν για την επίλυση του Κυπριακού , που είναι η οριστική διχοτόμηση του νησιού και η δημιουργία δύο(2) κρατών στο νησί.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ