Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Σκιώδεις διαπραγματεύσεις; Πάμε σε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού μέσω ΕΕ- Η Μέρκελ αναλαμβάνει "ειδικό ρόλο"

Το Κυπριακό βρίσκεται σε τέλμα, μετά την αναθεωρητική προσπάθεια του Ερντογάν για επίλυσή του a la turka, δηλαδή αυτή των δύο ξεχωριστών  κρατών στην Κύπρο που να έχουν ίσα δικαιώματα και κέρδη από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου και την σθεναρή αντίσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Κοινότητας που υπενθύμισαν στον Τούρκο Πρόεδρο τις αποφάσεις του Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό, όπου η μόνη νόμιμη και δίκαιη λύση, είναι  ένα κράτος στα πλαίσια μιας διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί το ψευδοκράτος της ΤΔΒΚ στα κατεχόμενα είναι παντελώς  παράνομο

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 185 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από ιδρύσεώς της,  αναφέρεται ρητά:

"H Καθολική ή μερική ένωσις της Κύπρου μεθ' όιουδήποτε άλλου κράτους ή η χωριστή ανεξαρτησία ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ"

Επίσης το άρθρο 182 του Συντάγματος αναφέρει  "θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος  δεν δύνανται να τροποποιθώσι δια μεταβολής, προσθήκης ή καταργήσεως"

Κοινώς το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα είναι παντελώς παράνομο αφού αποκλείεται από το ιδρυτικό Σύνταγμα της Κύπρου η χωριστή ανεξαρτησία και συνεπώς κάθε συζήτηση για τα σχέδια  του Ερντογάν και της Τουρκίας για δύο κράτη στο νησί σταματούν εκεί.

Η Γερμανική πρωτοβουλία στα πλαίσια της ΕΕ

Η πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Γερμανία, έβγαλε είδηση για το Κυπριακό, με την εκδήλωση πρόθεσης της Γερμανίας να εμπλακεί διπλωματικά ενεργά στην προσπάθεια επίλυσής του.

 Αναφερόμενο στο θέμα,  έγκριτο Κυπριακό Διεθνές ΜΜΕ σε σχετικό άρθρο του επισημαίνει:

"Θα χρειαστεί μεγάλο θάρρος για να σπάσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αμφισβητώντας εάν όλες οι πλευρές έχουν αρκετή θέληση για να το κάνουν.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στο Βερολίνο, όπου επισκέπτεται για πρώτη φορά με την ιδιότητα του προέδρου, ο Scholz είπε «Ελπίζω να δω οι διαπραγματεύσεις να αποκτούν νέα δυναμική, δεδομένου του αδιεξόδου».

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία υποστηρίζει πλήρως μια λύση στο Κυπριακό  στα πλαίσια μιας διζωνικής ομοσπονδίας, όπου κάθε κοινότητα θα εκπροσωπείται στην ηγεσία της χώρας.

«Το συζητήσαμε και θέλουμε να βοηθήσουμε. Η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεισφέρει ώστε όλοι να αποκτήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ τους».

Ο καγκελάριος πρόσθεσε ότι τα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου με βάση το διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις  της Κύπρου και  της Τουρκίας έχουν σημασία για όλη την Ευρώπη.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, ενώ συζήτησαν επίσης την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Χριστοδουλίδης χαιρέτισε τις συνομιλίες, περιγράφοντας τη Γερμανία «ως ένα από τα πιο σημαντικά κράτη της ΕΕ που μπορεί να συμβάλει» σε προσπάθειες που μπορούν να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Τώρα είναι η ώρα να λειτουργήσει η διπλωματία και η Γερμανία έχει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό, πρόσθεσε.

Ο Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τη Γερμανία που βοήθησε την Κύπρο να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η Γερμανία είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ που κατανοεί το θέμα.

Οι συνομιλίες στο Βερολίνο κάλυψαν τις διμερείς σχέσεις, τη μετανάστευση και την ανατολική Μεσόγειο.

Συνοδοιπόροι στο ταξίδι του Χριστοδουλίδη είναι ο υπουργός Εξωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle (DW), ο Χριστοδουλίδης ανέφερε για πρώτη φορά δημόσια ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν μεταξύ εκείνων που εξετάστηκαν για την  θέση του απεσταλμένου της ΕΕ για την Κύπρο.

 Ερωτηθείς σχετικά από τη DW, ο Χριστοδουλίδης είπε ότι έχει συζητήσει ονόματα με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Για τη Μέρκελ, είπε «φυσικά είναι μια προσωπικότητα που θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο, αλλά αν η ίδια το θέλει ή αν θα ήταν η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό μένει να φανεί».

Όποιος κι αν είναι ο απεσταλμένος της ΕΕ, πρόσθεσε ο Χριστοδουλίδης, θα πρέπει να είναι μια πολιτική προσωπικότητα που να μπορεί να συνομιλήσει απευθείας με τον πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς αυτό είναι βασικό.

Ο Χριστοδουλίδης έχει καταθέσει πρόταση για έναν ειδικό απεσταλμένο ή μεσολαβητή της ΕΕ για την Κύπρο, για να βοηθήσει στην έξοδο από το αδιέξοδο, αλλά με τις συνομιλίες να παραμένουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.


 Τουρκικό ΜΜΕ αναφερόμενο στο θέμα υποστηρίζει ότι η ΕΕ,  βρήκε το κλειδί για τη μεταφορά του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στη λεγόμενη ΑΟΖ της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Δύση, στην επίλυση του Κυπριακού και ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την Μέρκελ για να καταλήξει σε συμφωνία με την Τουρκία.

Τα ελληνικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, θα επιστρέψει στη διεθνή πολιτική σκηνή για μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Στις ειδήσεις αναφέρθηκε ότι η Μέρκελ θα αναλάβει το έργο της μεσολάβησης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γερμανίας και Τουρκίας και ότι αυτή η διπλωματική πρωτοβουλία αφορά άμεσα την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε ότι κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα μειώσουν σημαντικά την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία έχουν εντοπιστεί στη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της ελληνοκυπριακής πλευράς και ότι απαιτείται η άδεια της Τουρκίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς η Δύση.

Σημειώθηκε ότι το «κλειδί» για την απελευθέρωση της Ευρώπης από την ενεργειακή εξάρτηση της Ρωσίας βρίσκεται στην επίλυση του Κυπριακού.

Θα φανεί τους επόμενους μήνες εάν τα σχέδια  Βερολίνου και Βρυξελλών θα υλοποιηθούν με παρέμβαση της Μέρκελ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, εάν λυθεί το Κυπριακό, θα είναι ευκολότερο να βρεθεί λύση και στο τουρκοελληνικό πρόβλημα.

Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης, μαζί με αυτά στην Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που θα μπορούσαν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης για πολλά χρόνια ακόμα."

Ευκαιρίες-Κίνδυνοι

Η ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΕΕ και δη της Μέρκελ για επίλυση του Κυπριακού είναι στη σωστή κατεύθυνση, ιδίως σε μια περίοδο που η τουρκική οικονομία είναι κάκιστη και ο νεοεκλεγείς Ερντογάν στην Προεδρία, έχει απόλυτη ανάγκη ζεστού χρήματος.

Οπωσδήποτε θα ήμασταν αφελέστατοι αν πιστεύαμε ότι ο Ερντογάν θα διολισθήσει από την θέση του για δύο κράτη στην Κύπρο και θα επιλυθεί ως δια μαγείας το Κυπριακό.

Εκείνο όμως που πιστεύουμε είναι ότι η διπλωματική προσπάθεια της ΕΕ, θα αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για επικαιροποίηση - παγίωση των θέσεων των κρατών μελών της για το Κυπριακό, απομονώνοντας την Τουρκία ακόμη περισσότερο όντας αδιάλλακτη.

Ωστόσο υπάρχει κίνδυνος προσπάθειας από την Άγκυρα για συνεκμετάλλευση του Κυπριακού φυσικού αερίου σε συνεργασία με ΕΕ και Κύπρο, χωρίς επίλυση του Κυπριακού. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ