Κυπριακό

«Θετική» η Chevron για τον ισραηλοκυπριακό αγωγό φυσικού αερίου-Η περιοχή είναι ήδη στο στόχαστρο του αμερικανικού 6ου Στόλου

Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Chevron είναι «θετική», σχετικά με ένα Ισραηλινο-Κυπριακό σχέδιο για έναν αγωγό που θα μεταφέρει υπεράκτιο φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο, όπου θα υγροποιείται μαζί με το κυπριακό αέριο που βγάζει η αμερικανική εταιρεία για εξαγωγή με πλοία στην Ευρώπη και αλλού. Αυτό ανέφερε αξιωματούχος της εταιρείας την Παρασκευή.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε μετά από συνομιλίες με τον Αντιπρόεδρο Εξερεύνησης και Παραγωγής της Chevron Φρανκ Κασούλο, ότι η εταιρεία θέλει επίσης να ακούσει τις απόψεις άλλων ενεργειακών εταιρειών που θα παρευρεθούν σε συγκέντρωση την επόμενη εβδομάδα όπου η κυπριακή κυβέρνηση θα παρουσιάσει επίσημα το σχέδιο για να εξασφαλίσει υποστήριξη επενδυτών.

Η Chevron παρουσίασε στην κυπριακή κυβέρνηση ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος της Αφροδίτης στα ύδατα νότια του νησιού, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2011 και εκτιμάται ότι περιέχει 4,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Παπαναστασίου επεσήμανε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου στελέχους της ExxonMobil που είπε ότι η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ενδιαφέρεται για ισραηλινο-κυπριακά σχέδια.

Η ExxonMobil κατέχει άδειες εξερεύνησης για δύο από τις 13 περιοχές —ή τετράγωνα— της Κύπρου που αποτελούν την αποκλειστική οικονομική ζώνη της. Η εταιρεία έχει ήδη ανακαλύψει ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου και οι προοπτικές για περισσότερες ανακαλύψεις φαίνονται «υποσχόμενες».

Η Chevron η οποία κατέχει τα δικαιώματα του κοιτάσματος Αφροδίτη και ετοιμάζει εξόρυξη, ενώ την περιοχή έχει στο στόχαστρο του ο αμερικανικός 6ος στόλος.

Πρόθεση της Chevron είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα να επισπεύσει την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη το οποίο βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ και διαθέτει περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Έχει επίσης τα δικαιώματα του γιγαντιαίου κοιτάσματος του Ισραήλ, του Λεβιάθαν, το οποίο παράγει 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως τα οποία εφοδιάζουν το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Η κατάσταση για την ΕΕ και την δύση λόγω της κρίσης στην ενέργεια απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, έχει επισπεύσει πολλά σχέδια στην Α.Μεσόγειο, παρουσία πλέον και των ΗΠΑ, που ανησυχούν για τα δικά τους βέβαια συμφέροντα, μέσω εταιρειών κολοσσών.   

Την περίοδο που η Τουρκία έχει μεταφέρει drone στα Κατεχόμενα και ετοιμάζει σχέδια για την δημιουργία αεροναυτικής βάσης, η Λευκωσία κινείται με αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί, την αγορά ραντάρ υψηλής τεχνολογίας και ορθώς πράττει.

Η βάση αυτή θα αύξανε την αποτροπή της Κύπρου και θα εμποδίσει τα σχέδια της Τουρκίας για ναυτική κυριαρχία και εμπέδωση της παράνομης «Γαλάζιας Πατρίδας» στην οποία εμπίπτει ακόμα και η κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ήδη ένα σημαντικό hotspot για τον παγκόσμιο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αρκετές σημαντικές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια να ωθούν τη στρατηγική συνεργασία σε μια περιοχή που παραμένει γεωπολιτικό σημείο ανάφλεξης καθώς η Ευρώπη και τα μεσογειακά έθνη εργάζονται για να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...