Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Στον ορθό δρόμο η Λευκωσία- Ο Κύπριος πρόεδρος προανήγγειλε πρόγραμμα εξοπλισμού στα πρότυπα της Ελλάδος

Τα αλλάζει όλα, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο νέος Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ειδικά στον τομέα της άμυνας, και σκοπεύει να ξεκινήσει αμυντικό πρόγραμμα εξοπλισμών, στα ελληνικά πρότυπα με αγορά όπλων από Ισραήλ και ΗΠΑ, σε μικρότερη κλίμακα βέβαια.    

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, "μιλώντας ο ίδιος μετά την επίσκεψη στο στρατόπεδο των καταδρομών στο Σταυροβούνι, τόνισε ότι η Κύπρος είναι υπό κατοχή και θα ενισχυθεί περισσότερο η αμυντική ισχύς της Εθνικής Φρουράς, με τη διάθεση ποσοστού 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για εξοπλιστικά προγράμματα.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία και τις στρατιωτικές ασκήσεις με κράτη της περιοχής, όπως η Ελλάδα και η Γαλλία. Επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε τολμηρά βήματα, αναπτύσσοντας τις δικές της υποδομές”.

Μιλώντας στους ΣΥΟΠ, ο Κύπριος Πρόεδρος  είπε ότι «ήταν απόλυτα σοφή η απόφαση να προχωρήσουμε με εσάς τους ΣΥΟΠ. Ξέρω, όμως, πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν, ξέρω ότι στην ουσία τυγχάνετε της εκπαίδευσης του κράτους και ξέρω ότι, λόγω των δεδομένων της πρόσληψης σας, ένας σημαντικός αριθμός από εσάς φεύγει και πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα.

Θα ήθελα σήμερα με την παρουσία μου εδώ, και θέλω να το ξεκαθαρίσω -  για να μη δημιουργηθεί οποιαδήποτε λανθασμένη εντύπωση - ότι αυτό καταγράφεται και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, το οποίο θα το εφαρμόσουμε, θα εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό, όπως είναι η αναβάθμιση των όρων εργοδότησής σας στην Εθνική Φρουρά.

Ως έχουν σήμερα τα δεδομένα αντιλαμβάνομαι πλήρως γιατί η πλειοψηφία από εσάς επιλέγει σε κάποια φάση να φεύγει από την Εθνική Φρουρά.

Και θα ήθελα με την ευκαιρία να σας υποσχεθώ ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα ασχοληθεί ο Υπουργός Άμυνας, από τα πρώτα θέματα που ως Κυβέρνηση θα ασχοληθούμε είναι και οι όροι εργοδότησής σας, έτσι ώστε να μη χάνουμε τόσο αξιόμαχα στελέχη, τόσα πολλά άτομα, γυναίκες και άνδρες, άνδρες και γυναίκες, στους οποίους επενδύουμε καθημερινά. Άρα, θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια από τις πρώτες ενέργειές μας που αφορά τον θεσμό των ΣΥΟΠ».

Αμέσως μετά έγινε ξενάγηση του Κύπριου Προέδρου στον χώρο και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρακολούθησε στρατιωτικές ασκήσεις από τους καταδρομείς.

Ακολούθως, ο Διοικητής του Στρατοπέδου απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τιμητική πλακέτα και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «όπως και από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής μας, η επαφή μας τόσο γενικότερα με την Εθνική Φρουρά και με όλες τις μονάδες όπως η 33η Μοίρα Καταδρομέων θα είναι συνεχής».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν από τον Υπουργό Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο κα Δόξα Κωμοδρόμου και άλλους επίσημους.

Ποια είναι τα πιθανά κυπριακά οπλικά συστήματα που θα ενισχύσουν την Εθνική Φρουρά

Σύμφωνα με προηγούμενο άρθρο μας και τον Αμερικανό αντιναύαρχο Mark I. Fox, ο οποίος  υπηρέτησε ως αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών και  μέλος του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής (JINSA) για την Ανατολική Μεσόγειο και τις Συμφωνίες του Αβραάμ, η Λευκωσία πρέπει να παραλάβει παράκτια πολεμικά πλοία.

Ο ίδιος είχε αναφέει σχετικά: “για να δοθεί κίνητρο στον συνεχιζόμενο δυτικό προσανατολισμό της Κύπρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βοηθήσουν ταχύτατα την Κύπρο να αντικαταστήσει τα γηρασμένα ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα, τα άρματα μάχης T-80, τα συστήματα αεράμυνας Tor-M1 και BUK και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με αμερικανικά ή δυτικά όπλα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει επίσης να διερευνήσει τον εφοδιασμό της Κύπρου με πλοία παράκτιας περιπολίας και άλλο ναυτικό εξοπλισμό για την υπεράσπιση των χωρικών υδάτων και των υπεράκτιων ενεργειακών πόρων”.

Δεν φτάνουν όμως τα παράκτια πολεμικά πλοία περιπολίας αλλά απαιτούνται και μαχητικά αεροσκάφη  

Υπενθυμίζουμε ότι την δική της αεροπορική δύναμη είχε ζητήσει Κύπριος πρώην ανώτατος αξιωματικός, με δεδομένη την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, ζητώντας ουσιαστικά τα αυτονόητα, με την δημιουργία κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα δρα σε συνεργασία με την ελληνική, ακολουθώντας το ενιαίο δόγμα.

Ο πρώην διοικητής της διοίκησης πολεμικής αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς Υποπτέραρχος Ε.Α. της πολεμικής αεροπορίας, Γαβριήλ Δημητρίου, σε ερώτηση δημοσιογράφου του σταθμού sigmalive για την άφιξη των ελληνικών Rafale F3 και την κάλυψη της Κύπρου σε περίπτωση ανάγκης είχε απαντήσει:

"Βεβαίως αναμένουμε την στήριξη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ειδικά μετά την ένταξη των γαλλικών μαχητικών στο πλαίσιο του ενιαίου δόγματος, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε δύο πράγματα, είτε να χρηματοδοτήσουμε την αγορά επιπλέον ελληνικών μαχητικών ( για κάλυψη της Κύπρου), είτε να αγοράσουμε δικά μας μαχητικά ιδρύοντας Πολεμική Αεροπορία Κύπρου, με απαραίτητη την πολιτική βούληση.  

10 ή 8 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale για την Κύπρο αγγίζουν το 1 δις ευρώ. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση και θέλουμε να διατηρήσουμε τους φυσικούς μας πόρους την ΑΟΖ μας, τον εναέριο μας χώρο, το FIR που κληρονομήσαμε και είναι πολύ μεγάλο, δίνοντας μας στρατηγικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα, χρειαζόμαστε αεράμυνα και μαχητικά αεροσκάφη αλλά και Πολεμική Αεροπορία.

Εάν δεν θέλουμε να διατηρήσουμε όλα αυτά και να δώσουμε ως "δώρα" στον Ερντογάν, τότε δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά”, είχε τονίσει προς την πολιτική ηγεσία της Κύπρου".

Ένα δεύτερο πρόγραμμα είναι η νέας γενιάς γαλλικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι Exocet Block 3

Η νέα γενιά Exocet διαθέτει διπλάσιο βεληνεκές από τους υφιστάμενους Exocet Block 2 που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, που ανέρχεται γύρω στα 180 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προχωρούν οι διαδικασίες για αναβάθμιση για στρατιωτικούς σκοπούς των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μελέτη για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί.

Για παράδειγμα, η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί για την οποία διενεργείται σχετική μελέτη, στόχο έχει, να προσφερθεί η δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων, κάτι που θα εξυπηρετήσει τον γεωστρατηγικό ρόλο και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ θα ενισχύσει την αμυντική διπλωματία.

Η Κύπρος, με αρωγό την νέα ηγεσία του νησιού κινείται σαφώς προς τον σωστό δρόμο, παράλληλα με την συνεργασία με την Αθήνα στο πλαίσιο της ενεργοποιήσεως του ενιαίου δόγματος, και των συμμαχιών με ΗΠΑ και Γαλλία, με στόχο την απόκρουση του τουρκικού κινδύνου, ο οποίος θα αναβαθμιστεί μετά τις εκλογές στην γειτονική χώρα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ