Πλήρως επαληθεύτηκε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με την παράνομη ένταξη του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητή. Στην Τουρκία μπορεί να πανηγυρίζουν, ωστόσο, η ελληνική διπλωματία αγρυπνά και αντιδρά δεόντως στις καθημερινές προκλήσεις.
«Με την εκπλήρωση των απαιτήσεων του νόμου περί αδελφότητας, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έγινε αποδεκτή ως μέλος παρατηρητής της οργάνωσης. Συμβάλαμε στη διαδικασία επίλυσης δείχνοντας ότι οι Κύπριοι αδελφοί μας, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, δεν είναι μόνοι. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, που επιδείξατε αυτή τη θέληση αλληλεγγύης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην 9η Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (TDT).
Τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, με σχετική του ανάρτηση στο Twitter.
«Καλή τύχη εάν η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου γίνει αποδεκτή ως μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Η σοφή πολιτική του Προέδρου μας @RTERdogan σημείωσε άλλη μια ιστορική επιτυχία. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την τουρκοκυπριακή υπόθεση», έγραψε ο ίδιος.
Οι τουρκικοί πανηγυρισμοί ωστόσο δεν έμειναν αναπάντητοι, καθώς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε άμεσα σε ανακοίνωση, αναφορικά με δηλώσεις Tούρκων αξιωματούχων περί εισδοχής, με καθεστώς παρατηρητή, του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Καταδικάζουμε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αναφορικά με φερόμενη εισδοχή του ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών.
Επί της ουσίας του ζητήματος έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550.
Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αταλάντευτη. Στηρίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».
Υπενθυμίζεται πως το ψευδοκράτος έγινε μη μέλος κράτος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS), όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Έγραψε στο Twitter ότι όλα εξελίσσονται «βήμα προς «βήμα», αναφερόμενος στις προσπάθειες της Άγκυρας για διεθνή αναγνώριση της τουρκικής κοινότητας στη Βόρεια Κύπρο.
Η Τουρκία έχει ήδη συνεγείρει τις χώρες του Οργανισμού Τουρκικών χωρών, προκειμένου να προβούν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς και τις χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, οπότε και αναμένουμε εξελίξεις και από αυτές τις χώρες, με το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν να αποτελούν τις πλέον επικίνδυνες χώρες για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Δυσάρεστη έκπληξη χωρίς να αποκλείεται παντελώς θα αποτελούσε τυχόν αναγνώριση του ψευδοκράτους από τον Λίβανο, που στην παρούσα φάση οριοθέτησε την ΑΟΖ του με το Ισραήλ.
Στρατιωτική επιθετική ενέργεια από πλευράς Τούρκων από τα κατεχόμενα, κατά της ελεύθερης Κύπρου αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί ολοκληρωτικά κρίνεται ως απίθανη, το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού θα συναντούσε δυναμική αντίδραση εκτός από την Εθνοφρουρά, από Ελλάδα- ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ τουλάχιστον.